Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 213

Wątek: Oslony przeciwsloneczne

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

tyle to wiem ale co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300. jak przyjdzie obiektyw to się przekonam

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jar14 Zobacz posta
    ... co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300.
    Do ogniskowej 200 mm osłona będzie spełniała swoje zadanie, natomiast powyżej 200 mm obiektyw będzie się zachowywał tak jakby osłony w ogóle nie było.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 16-06-2008 o 11:53
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jakie jest uzasadnienie takiego twierdzenia?

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Do ogniskowej 200 mm osłona będzie spełniała swoje zadanie, natomiast powyżej 200 mm obiektyw będzie się zachowywał tak jakby osłony w ogóle nie było.
    Tiaaa, tym tokiem rozumowania osłona jest tylko dla ogniskowej 75mm, dla wyższych osłony nie ma. No chyba że ta osłona zwęża się sama przy kręceniu zoomem

To, że ogniskowa jest wyższa niż ta, dla której jest przewidziana osłona, nie znaczy że osłona nic nie daje. Po prostu nie osłania szkieł tak mocno, jakby mogła osłaniać, ale przecież i tak niweluje dużą część bocznego światła.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy Pan jest z firmy Canon?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Tiaaa, tym tokiem rozumowania osłona jest tylko dla ogniskowej 75mm
    Osłona będzie poprawnie spełniała swoje zadanie dla przedziału ogniskowych. Nie napisałem "dla" lecz "do", co jest równoznaczne z określeniem przedziału.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

Załóżmy, że z boku mam ostre światło- latarnię np albo zapaloną latarkę (czemu nie), więc wytłumacz mi to proszę- dlaczego osłona zadziała tylko dla określonego przedziału- znaczy jeśli będzie boczne światło, wyłapane przez osłonę przy ogniskowej powiedzmy 180, to dla 220 albo i 300 już nie zostanie wyłapane i sobie pójdzie na soczewki ? - jak niby ?
    Rozumiem, że dopasowanie osłony do danego obiektywu ma duży sens, ale takie stwierdzenie mnie zdziwiło troszkę- no tele można lepiej osłonić osłoną , ale każda osłona ma sens, nie tylko wizualny- wszystko zalezy od warunków- pod słońce, albo ostro do niego żadna osłona nic nie da.
    Ostatnio edytowane przez pawelsz ; 16-06-2008 o 13:16
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    Załóżmy, że z boku mam ostre światło- latarnię np albo zapaloną latarkę (czemu nie), więc wytłumacz mi to proszę- dlaczego osłona zadziała tylko dla określonego przedziału- znaczy jeśli będzie boczne światło, wyłapane przez osłonę przy ogniskowej powiedzmy 180, to dla 220 albo i 300 już nie zostanie wyłapane i sobie pójdzie na soczewki ? - jak niby ?
    Rozumiem, że dopasowanie osłony do danego obiektywu ma duży sens, ale takie stwierdzenie mnie zdziwiło troszkę- no tele można lepiej osłonić osłoną , ale każda osłona ma sens, nie tylko wizualny- wszystko zalezy od warunków- pod słońce, albo ostro do niego żadna osłona nic nie da.
    Przyznaję iż niezbyt precyzyjnie i poprawnie "skomponowałem" wcześniejsze zdanie. Chodzi o to iż zastosowanie osłony (w tym przypadku) ET-54, która to jest przeznaczona dla obiektywów o górnej granicy ogniskowej 200 mm, nie da tak dobrych efektów optycznych (nie uwzględniam zastosowania osłony jako ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi) jak zastosowanie dedykowanej osłony dla obiektywów 75-300 mm, czyli ET-60, która to z racji dłuższej budowy odpowienio "współpracuje" z węższym polem widzenia które to występuje przy ogniskowej 300 mm. Zupełnie inną kwestią którą także należy wziąć pod uwagę jest to czy osłonę ET-54 można zamontować na obiektywie EF 75-300.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 16-06-2008 o 13:27
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

dzięki- teraz rozumiem i zgadzam się- osłona zadziała, ale gorzej, niż osłona dedykowana, no i montaż, hmm, ale co kto woli albo co kto ma już
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Osłona do 24-105 L - na crop'a

jak w temacie

z obiektywem dawana jest oslonka ale dla body FF a ja akurat mam crop'a (choc kto wie co za chwile bedzie...) i chcialbym zakupic oslone taka ktora bedzie mi kryła crop'a (w przeciwnym wypadku ta oslona to raczej pic na wode).

czy wiecie moze ktora oslona bedzie pasowac (wiem ze EW-83J nadaje sie do 17-40, ale czy na 24-105 tez bedzie ok)?

z gory dzieki za zainteresowanie.

@Vitez: pamietam ze miales 24-105, stosowales jakies zamienniki na crop'a??
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów