Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 213

Wątek: Oslony przeciwsloneczne

Mieszany widok

Lowcadusz77
    Guest

Domyślnie

i wszystko jasne..
    Dzieki

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Skoro czytales ale nadal czegos nie wiesz, to dlaczego nie skorzystales z Punktu 3 Regulaminu:
    http://canon-board.info/announcement.php?f=22&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi). "

Połączyłem.
    Tyle teoria. W praktyce przekopać się przez wątek jest ciężko. Ilość bełkotu i bzdur jest tak ogromna, że odfiltrowanie sensownej informacji graniczy z cudem. Nie ma co się dziwić, że ludzie wolą pytać niz szukać.

Cytat Zamieszczone przez Lowcadusz77 Zobacz posta
    Po przeczytaniu calej tej sieczki,prob podbudowania swego ego i innych paru glupot(bez obrazy dla tych co wiedza po co sa fora) nie znalazlem odpowiedzi na pytania ktore mnie dreczy.A mianowicie ktora oslona bedzie najlepsza do kita 17-55IS USM 2.8.Sa 3 mozliwosci na allegro:gumowa(raczej odpada ze wzgledu na ciezar),plastik z pierscieniem zaciskowym i plastik mocowany na srobke zaciskowa.Czy ktos kto ma ktoras z tych oslon moze powiedziec z czystym sumieniem ze jest warta zakupu,tzn nie ma wad jak np.luzowanie sie tulipana,zaciemnianie katow itp?
    Dzieki za konstruktywne odpowiedzi
    Firmowa droga, osłony na śrubkę nie polecam, bo ma tendencję do notorycznego spadania. Ostatnio kupiłem na Allegro osłonę gumową składaną na 2x. Sądzę, że ma to zaletę przy zoomach, przynajmniej trochę regulowany zakres.
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 25-11-2007 o 14:41 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    w końcu nie wiem czy kupić tego tulipana
    na obiektyw kitowy 18-55 mm czy nie ?

jeśli tak, to jaki tulipan ?
    czy ktoś może konkretnie coś polecić ?

sprawdzałem na Allegro, ale boję się, że kupię tandetę.
    bardzo mi się podoba ten dylemat..... oj bardzo

i chciałem tylko powiedzieć że niektóre osłony gumowe mają jakby regulację ... tzn może być nawinięta na obiektyw, wywinięta do przodu na połowę(?) długości lub na całą długość.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Kupując osłonę przeciwsłoneczną należy zawsze pamiętać iż jej kształt oraz wymiary są ściśle powiązane z ogniskową obiektywu (im dłuższa ogniskowa tym mniejszy kąt widzenia). Nie bez znaczenia jest także jej kształt ("tulipan" lub standardowy pierścień). Jeżeli przy kupnie osłony kierujemy się tylko średnicą mocowania lub materiałem z którego osłona jest wykonana to taki zakup jest bezsensowny. Każda szanująca się firma produkująca obiektywy podaje modele osłon zalecanych do konkretnego modelu obiektywu lub konkretnego przedziału ogniskowych.

Czasami zdarza mi się widywać (w plenerze lub co ciekawe na aukcjach Allegro) różne "ciekawe" połączenia np. osłona typu "tulipan" założona na KIT-a 18-55. Widząc takie połączenie odrazu wiem iż osoba która używa takiego zestawu kompletnie nie wie do czego służy osłona przeciwsłoneczna. Dla niej jest to zwyczajny dodatek poprawiający ogólny wygląd aparatu (że niby bardziej profesjonalny) a nie element który w pewnych warunkach znacząco wpływa na wygląd oraz jakość wykonanych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 25-04-2008 o 14:35
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

a co powiecie na to idzie do mnie obiektyw 75-300 usm a w domu mam osłonę et-54 na obiektyw np.80-200. dostałem od kolegi on używał z 75-300 coś wyciął żeby pasowało i pasuje ale jak to się ma do ogniskowej da rade

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jar14 Zobacz posta
    a co powiecie na to idzie do mnie obiektyw 75-300 usm a w domu mam osłonę et-54 na obiektyw np.80-200. dostałem od kolegi on używał z 75-300 coś wyciął żeby pasowało i pasuje ale jak to się ma do ogniskowej da rade
    Do obiektywu EF 75-300 przewidziana jest osłona ET-60. W przypadku zastosowania nieprawidłowej osłony do konkretnego modelu obiektywu (lub konkretnego przedziału ogniskowych) skuteczność eliminacji bocznych odbić oraz rozbłysków znacznie spada.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 16-06-2008 o 11:34
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

tyle to wiem ale co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300. jak przyjdzie obiektyw to się przekonam

Miasto
    SK

Domyślnie

... co bedzie jak założę tą et-54 na obiektyw 75-300.
    Do ogniskowej 200 mm osłona będzie spełniała swoje zadanie, natomiast powyżej 200 mm obiektyw będzie się zachowywał tak jakby osłony w ogóle nie było.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 16-06-2008 o 11:53
    EOS + Speedlite

Bywalec Awatar jar14
    Miasto
    Domanowice-Wrocław

Domyślnie

dostałem od kolegi on używał z 75-300 coś wyciął żeby pasowało i pasuje ale jak to sie ma do tego że to nie jest dedykowana

Miasto
    SK

Domyślnie

... ale jak to sie ma do tego że to nie jest dedykowana
    Wydaje mi się iż zostało to dosyć szczegółowo wyjaśnione we wcześniejszych postach.
    EOS + Speedlite

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów