pomijając to że nie możesz zamocować, to ta osłona do kita się nie nadaje - to tulipan czyli przy wyostrzaniu będzie się kręcił co może spowodować zaciemnienia na rogach.
pomijając to że nie możesz zamocować, to ta osłona do kita się nie nadaje - to tulipan czyli przy wyostrzaniu będzie się kręcił co może spowodować zaciemnienia na rogach.
czyli jednym słowem gościu mi kit wcisnął:neutral: chyba nie ma sensu rozglądać się w takim razie za tym filtrem uv tylko kupić nową osłonę
thx
filtr nie ma tu nic do rzeczy - w opisie aukcji napisane jest że osłonę wkręca się w mocowanie filtra - czyli w obiektyw. Może dostałaś nie ten rozmiar. powinien być gwint 58mm
edit: mam taki tulipan 67mm. założenie czegoś takiego polega na ustawieniu tego ruchomego pierścienia z tyłu tak gdzieś w połowie gwintu, wkręcenia osłony na obiektyw, ustawienia w odpowiedniej pozycji i dokręceniu tym ruchomym pierścieniem żeby się nie ruszało. Przynajmniej u mnie to tak wygląda.
Ostatnio edytowane przez iso ; 19-01-2010 o 16:30
tak on ma właśnie 58 mm.Tylko ,że nie dam rady go założyć bo blokuje mi to:
nie tak. osłona jest wkrecana z drugiej strony - "od środka" obiektywu - tam gdzie napisy obok soczewki. tylko najpierw musisz poluzować taki pierścień u dołu tej osłonki przeciwsłonecznej. pokombinuj trochę.
edit: nic na siłę![]()
Tylko ,ze ta osłona ma taką śrubkę z zewnątrz.Pokombinuje a jak nie to pójde do jakiegoś fotograficznego sklepu,niech mi założą,jeśli się wogóle da
teraz spróbowałam i tak,żeby włożyć ją od środka jak mówisz jest za duża a ,żeby założyć od zewnątrz za mała..
Ostatnio edytowane przez Carine ; 19-01-2010 o 16:55
W aukcji jest napisane:
"osłona mocowana jest na pierścieniu filtra"
Według mnie jest to jakiś tym osłony która jest zakładana na pierscień/Obudowe/Obręcz samego filtra o gwincie 58mmm - jakis dziwny wynalazek.
Moja rada. Nie kupuj filtra tylko wyrzuć ta osłone i kup sobie dedykowaną osłone do tego obiektywu - Tuleje a nie tulipan. Tulipan nie nadaje sie do biektywu który kreci "mordką" bo zasada działania tulipana jest taka zeby dluższe konce miał na dole i na górze a jak obiektyw bedzie nim krecił to nic nie da i moze "włazić" w kadr.
Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska
i chyba tak będe musiała zrobić.:wink: bo ewidentnie ta osłona nie pasuje
a co sadzicie o zamienniku et-60 - mowie o firmie jjc? Mam taka oslone do 50/1.4 i jest ok. Teraz zastanawiam sie nad dokupieniem jej do 55-250. Ma ktos?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
jestes zadowolony to czemu nie weźmiesz ? cena nie zabija, a raczej jest dość niska
Patrzyłem właśnie, ale mam ET-65B do 70-300IS i jest ok
Mam cosik podobnego
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.10915
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42