Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 550EX v 420EX

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 550EX v 420EX

Witam wszystkich
    Czytałem dość długo forum zanim postanowiłem napisać coś od siebie.Jestem amatorem,ale ostatnio miałem okazję zrobić kilka zdjęć z lampami błyskowymi studyjnymi.Miałem lampę 420EX.Miała ona tylko służyć do wyzwalania lamp studyjnych.Palnik był zwrócony w przeciną stronę do fotografowanej modelki.Niestety tryb pracy tej lampy(ETTL) uniemożliwia zrobienie poprawnych zdjęć z lampami studyjnymi.Po prostu już pierwszy błysk pomiarowy trybu ETTL wyzwala lampy studyjne.Na nic przydały się pomiary światłomierzem.Zdjęcia wychodziły niedoświetlone,po prostu czarny kadr.W lampie tej nie ma możliwości wyłączenia ETTL-u.Inaczej przedstawia się sprawa z 550EX.Wyłączamy ETTL i przechodzimy na "manual" z minimalną siłą blysku,aby nie zakłócić pomiaru z lamp studyjnych.I wszystko jest OK.Może moją uwagę przeczyta ktoś przed zakupem lamy.Nigdy nie wiadomo co i gdzie możemy fotografować.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: 550EX v 420EX

Cytat Zamieszczone przez Jerzy
    Witam wszystkich
    Niestety tryb pracy tej lampy(ETTL) uniemożliwia zrobienie poprawnych zdjęć z lampami studyjnymi.Po prostu już pierwszy błysk pomiarowy trybu ETTL wyzwala lampy studyjne.Na nic przydały się pomiary światłomierzem.Zdjęcia wychodziły niedoświetlone,po prostu czarny kadr.W lampie tej nie ma możliwości wyłączenia ETTL-u.
    Można wyłączyć ETTL! Przynajmniej gościu wyłączył na 380EX. Generalnie chodzi o to by odizolować jeden kontakt na stopce nośnikiem z dyskietek 3,5". Możesz spróbować wycinając szablony po kolei izolujące poszczególne kontakty i sprawdzać które "ficzery" Ci wyłączy.Gdzieś w domu mam link. Podeśle jak nie zapomnę.

pozdrawiam,
    g3

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: 550EX v 420EX

Cytat Zamieszczone przez Jerzy
    Po prostu już pierwszy błysk pomiarowy trybu ETTL wyzwala lampy studyjne.
    1. Fotocele na drugi blysk w studio wypada miec
    2. Mozna uzyc FEL ( * ) przed wlasciwym zdjeciem, wtedy lampa nie wyzwala blysku pomiarowego (banalna rzecz a cieszy gdy jest wlasnie problem z fotocelami nie posiadajacymi wyzwalania na drugi blysk).
    3. Mozna uzyc kabelka PC-Sync (Canon 10D).

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Question 550EX Uzywka czy nowa 420?

Witajcie
    Potrzebuje kupić lampkę na sanki
    Będzie współpracowała głównie ze studyjnymi flashami, ale też chciałbym móc nią wyzwalać slave'y typu 420EX. Mam możliwość kupić 550EX używkę lub nową 420EX (różnica 100zl droższa 550EX). Czy ta lampka się sprawdzi jako master?
    Czym jest gorsza (slabsza) od 580EX?
    Dzięki z góry za radę
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

liczbą przewodnią o 3
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Bierz 550EX - inna (wyższa) klasa sprzętu. 420EX nie może działać jako master, więc
    Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    chciałbym móc nią wyzwalać slave'y typu 420EX
    raczej się nie sprawdzi
    A teraz coś z serii debilnych pytań: skąd chcesz wziać NOWĄ 420EX?
    Jeżeli chodzi jednak o nową 430EX to już inna bajka... Mniejsza, szybsza, mniej prądożerna (ale niestety słabsza) od 550EX.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sorki - mój błąd Chodzi oczywiście o 430EX...
    Z tego co wiem też nie może działać jako master.
    W kwestii wyzwalania to i tak będzie konieczna 2 lampka i gdybym kupil 430EX to po prostu jako kolejna musiała by być kupiona 580EX lub coś podobnego...
    Ta 550EX jest dostępna do "przestrzelania" i myślę że jak by wszystko było ok, to może bym ją wziął. Z drugiej strony gwarancja... ( a raczej jej brak dla 550EX)..

Maciek Toliński

Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Twój wybór. Ja, jak stałem przed podobnym wyborem (430 a 550) wybrałem 550 - tak mi polecili na CB i bardzo zadowolony byłem. Niestety, musiałem ją sprzedać... i mam to, co w stopce :-?
    Poprawcie mnie, jeżeli jestem w blędzie, ale jaka jest szansa że zepsuje się niezajechana lampa? 1/100000?

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pytanie czy poza wyglądem zewnętrznym (obudowa, zżółknięcie rozpraszacza) da się poznać jej zajechanie?

Maciek Toliński

Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Wątpię, by nawet serwis mógł sprawdzić "licznik" lampy błyskowej. Wydaje mi się jednak, że lampa po której zbytnio nie widać jak to nazwaliśmy - zajechania - stała nad grobem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów