Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Jechać z tym na żytnią czy może do okulisty ? 5D

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez revolta Zobacz posta
    1/60 poruszony ???
    masz delirkę, parkinsona czy co ?
    no paranoja
    Jeden potrafi z ręki zrobić przy 1/8 a drugi nie utrzyma przy 1/100. Kolejna sprawa, takie testy robi się raczej ze statywu - inaczej sensu nie widzę - a wtedy przy wciśnięciu spustu bez wężyka drgnięcia aparatu wyeliminować się nie da, chyba, że stosując opóźnienie.

Cytat Zamieszczone przez revolta Zobacz posta
    problem jak widzę jest taki, że koleś se kupił fajny sprzęt, coś mu nie pasuje, a go zjadacie, że nie umie używać
    Nikt go nie zjada, tylko delikatnie sugeruje, że w ten sposób wykonany test nie ma najmniejszego sensu. Albo zrobić go dobrze zeby był miarodajny albo odpuscić temat. A kolega udowodnił, że większego pojęcia jak test zrobić nie ma .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

[QUOTE=Matsil;750306]Jeden potrafi z ręki zrobić przy 1/8 a drugi nie utrzyma przy 1/100. Kolejna sprawa, takie testy robi się raczej ze statywu - inaczej sensu nie widzę - a wtedy przy wciśnięciu spustu bez wężyka drgnięcia aparatu wyeliminować się nie da, chyba, że stosując opóźnienie.

Tak gwoli ścisłości to przy czasie naświetlania 10s powinny być ostre... zważywszy, że były robione ze statywu a wyzwalane samowyzwalaczem o czym wyraźna informacja widnieje
    w exifie... ale łatwiej jest zbesztać niż odczytać tak wyrafinowany parametr z exifa.

To tyle złośliwości z mojej strony, serdecznie dziękuje za informację te przydatne typu, że ktoś może zazdrościć mego AF więc nie jest faktycznie tak tragicznie popstrykałem parę fotek na zewnątrz i nie jest źle poza –15 + wiatr co dawało odczucie –25 w tym wypadku mróz wygrywał każde ostrzenie. Chyba faktycznie zostawię na razie tak jak jest skupie się jedynie na odczytaniu ewentualnych błędów i sprawdzeniu przebiegu a z kalibracją wstrzymam się do lata kiedy to dokładniej zapoznam się z obiektywem i body.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doctor77 Zobacz posta

Tak gwoli ścisłości to przy czasie naświetlania 10s powinny być ostre... zważywszy, że były robione ze statywu a wyzwalane samowyzwalaczem o czym wyraźna informacja widnieje
    w exifie... ale łatwiej jest zbesztać niż odczytać tak wyrafinowany parametr z exifa.
    Tak gwoli ścisłości, to zanim cokolwiek napisałem przejrzałem exif i... nigdzie się tam 10s nie dopatrzyłem za to (patrz mój pierwszy post w tym temacie) powołałem się na dane 1/60 i ISO1600 przy 24mm - aż taki dobry nie jestem i na podstawie samego obejrzenia zdjęcia cyferek bym nie podał . Informacji o statywie w exifie niestety też nie znalazłem .
    P.S. Nawet 10s gwarancji ostrości nie da, w określonych warunkach wręcz przeciwnie.

To tyle złośliwości. Proponuję mimo wszystko zabrać tyłek na dwór i tam wyzbyć się kompleksów - mrozu aż tak dużego nie ma .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 03-01-2010 o 19:40
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

To tyle złośliwości. Proponuję mimo wszystko zabrać tyłek na dwór i tam wyzbyć się kompleksów - mrozu aż tak dużego nie ma .[/QUOTE]

Oj nie wiem czy bym się dziś odważył teraz wyjść u mnie za oknem jest już -18 plus miło smagający tu i ówdzie wiaterek. Droga z garażu do domu teraz wydawała się wiecznością. Wracając do tematu to faktycznie zwracam honor zdjęcia były bardzo chaotyczne no, ale tak to jest jak się ma nową zabawkę i w porównaniu do poprzedniej te same ujęcia wyglądają inaczej. Ale nawet po krótkim spacerku i przeglądnięciu jeszcze bardziej chaotycznych zdjęć stwierdzam, że goły raw to faktycznie mydelniczka bez granic, ale już po drobnym wywołaniu wychodzi super przynajmniej jak dla mnie i lepiej nie będę ryzykował rozkalibrowania cieszę się tym, co mam i tyle. Zobaczę jak będzie z lampą, bo sporo robię makro odznak medali itp. na allegro a jak do tej pory moim starym 350d +17-85 przy 85 właśnie takie zdjęcia wychodziły idealnie.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doctor77 Zobacz posta
    Oj nie wiem czy bym się dziś odważył teraz wyjść u mnie za oknem jest już -18 plus miło smagający tu i ówdzie wiaterek.
    Nie przesadzaj, ja dzis byłem na 2 godzinnym spacerze z sankami z córeczką. Dziecko całkiem dobrze to zniosło i na hasło "powót do domu" powiedziało stanowczo NIE . Co prawda aparatu z sobą nie wziąłem.

Wracając do tematu, to sprawą oczywistą jest, że przesiadka na 5D z 350-ki może być lekkim szokiem zarówno pod względem jakości jak i samego użytkowaniu. Ja przeżyłem 2 razy szok w co prawda mniejszych krokach, pierwszy przy przesiadce z 350D na 30D, później z 30D na 5DMkII. Niestety potrzeba troche czasu aby do nowego aparatu przywyknać.
    Dziwi mnie tylko jedno, że narzekasz na zestaw 5D + 24-105 przy porównaniu do dobrej pracy 350D + 17-85. Miałem ten ostatni obiektyw (sprzedałem po 3-ch miesiacach) i uważam, że to jedno ze słabszych szkieł canona, eLce 24-205 do pięt nie dorasta. Albo coś robisz nie tak albo sprzęt rzeczywiście kuleje.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Doctor77 nie testuj na kartkach bo w głowe dostaniesz... Ja na swoim 5D z 28,1.8 mam na kartce ze 2cm BF! Masakra... A najlepsze jest to że w boju trafia i raczej nie mam z tym problemu... Więc olej kartki, zabieraj sprzęt z domu i foć.
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 22-01-2010 o 09:23
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Domyślnie

Dokładnie tak zrobiłem, olałem kartki olałem jechanie do serwisu na kalibrowanie (na sprawdzenie ilości klapnięć podjadę), podłączyłem 430EX i faktycznie wszystko teraz wygląda zupełnie fajnie, zwłaszcza jak do zupełnie prywatnego amatorskiego użytku.

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

Dokładnie! Wielokrotnie zakładam lampkę ze wspomaganiem AF TYLKO aby usprawnić ustawianie ostrości potem wyłączam ją lub cykam tylko na 1/32 mocy.
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Doctor77 nie testuj na kartkach bo w głowe dostaniesz... Ja na swoim 5D z 85 1,8 i 28,18 mam na kartce ze 2cm BF! Masakra... A najlepsze jest to że w boju trafia i raczej nie mam z tym problemu... Więc olej kartki, zabieraj sprzęt z domu i foć.
    No to masz szczescie, ze fotografujesz tylko "na ulicy", bo zapewne przy zleceniu na np. kilka studyjnych packshotow musialbys odmowic, odpowiadajac: "sorki ale moj sprzet jest idealny ale tylko na ulicy"

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No to masz szczescie, ze fotografujesz tylko "na ulicy", bo zapewne przy zleceniu na np. kilka studyjnych packshotow musialbys odmowic, odpowiadajac: "sorki ale moj sprzet jest idealny ale tylko na ulicy"
    PRZESTAŃ! Bo zaraz znowu zachoruje na BF/FF! Ledwo co wyszedłem z tej choroby i czasem mi się wróci.
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów