Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jechać z tym na żytnią czy może do okulisty ? 5D

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

To nie jest choroba tylko fakt (niestety). Zupelnie nie rozumiem tych wysmiewaczy tabelek i linijek. Chcial czy nie, wg mnie to najlepszy sposob na sprawdzenie FF/BF. Jednak trzeba to robic z glowa i miec jakas wiedze nt. tego typu testow a nie cykac gdzie popadnie, przy jakim swietle popadnie i na jakich ustawieniach popadnie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurcze zaraz chyba sam linijkę i karteczkę w dłoń wezmę. Migawka mi się już kończy w 50-ce (88 tys) a jeszcze nie sprawdzałem BF/FF...

Domyślnie

Witajcie!

Jak czytałem sobie ten wątek to im dalej, tym mi się bardziej gęba śmiała. Nie złośliwie, tylko tak po ludzku - serdecznie. A śmiała mi się, bo większość ludzi przechodzi swoją odmianę choroby zwanej "bateryjkowe zapalenie aparatu cyfrowo-wzrokowego". Na szczęście ona szybko mija. Wyróżniamy siedem etapów choroby:
    1 etap - chorobliwe zaciekawienie spowodowane natrętną myślą "sprawdzę czy nie mam BF (FF)"
    2 etap - Ból głowy, bo robimy linijki, bateryjki. Głowa boli bardziej - "Jasny gwint! Mam!"
    3 etap - po przeglądnięciu co najmniej 20 zdjęć pojawia się myśl "a może aparat nie jest dokładnie ustawiony pod kątem 45 st?"
    4 etap - kombinujemy i przestawiamy leciutko aparat na statywie. Rzecz to dziwna, ale zawsze jest źle ustawiony i korekcji dokonujemy w tę "dobrą" stronę ;-)
    5 etap - wreszcie mamy to co chcemy i machamy ręką na te parę mm odchyłu - "chyba nie do końca dobrze ustawiłem"
    6 etap - sprawdzamy organoleptycznie na portretach żony, dziewczyny, kochanki, dzieci i uznajemy, że... "no, teraz jest dobrze!"
    7 etap - Aparat przestaje nas podniecać. Masz już dość ustawień, głupich klatek, aparat teraz to tylko coś ciężkiego - bryła metalu, plastiku i szkła. Patrzysz na nią bez radości. Idziesz się napić piwa.

Po szklaneczce zimnego pilsnera jesteś już ZDROWY!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doctor77 Zobacz posta
    Boję się tylko, by nie wyszło, że po kalibracji będzie gorzej niż jest teraz.

i słusznie się boisz, bo masz świetnie skalibrowany zestaw

Sam widzę, że jest w miarę ok., wiem wiem trzeba robić fotki a nie paski czy bateryjki (te też robiłem 3 ustawione w rzędzie celowanie na środkową i ta jest ostra ale głownie przy 105 przy 24mm wszystkie trzy wyglądały tak samo niezbyt ostre

bo zmienia się głębia ostrości

(może zbyt daleko stoją i wyobrażałem sobie, że napisy na nich mają być po powiększeniu ostre i wyraźne)

myslałeś, że od powiększania przybędzie Ci pixeli? one są ostre

Czy taki faktycznie lekki bf fachowcy z żytniej będa w stanie skalibrować na ideał ? czy to zbyt wielkie ryzyko i mogą zrobić zdecydowanie gorszy bf lub ff ?

fachowcy z żytniej nie bardzo będą widzieli problem, a jak każesz im na siłę kręcić, to będziesz się później modlił o powrót do stanu pierwotnego

ERRATA ok co ma być to będzie albo wyjdzie zboczenie albo nie sławne bateryjki tutaj 24mm tutaj 105mm
    To tak w skrócie. Dodam jeszcze, że ostrości nie testuje się pstrykając bateryjki pod kątem, z góry, bo wiadomo, że wtedy płaszczyzna ostrości przebiega ukośnie.

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

eee ta choroba jest bardziej skomplikowana... czasami zostaje małe ziarenko po wyleczeniu zwane "niepewność"
    -kurczę, a może gdybym mial na linijce idealnie ta fota była by ciut ostrzejsza ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To tak w skrócie. Dodam jeszcze, że ostrości nie testuje się pstrykając bateryjki pod kątem, z góry, bo wiadomo, że wtedy płaszczyzna ostrości przebiega ukośnie.

Chyba że ustawi się bateryjki tak by tworzyły schody ;]
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 09-01-2010 o 12:35 Powód: Automerged Doublepost
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doctor77 Zobacz posta
    Dokładnie tak zrobiłem, olałem kartki olałem jechanie do serwisu na kalibrowanie (na sprawdzenie ilości klapnięć podjadę), podłączyłem 430EX i faktycznie wszystko teraz wygląda zupełnie fajnie, zwłaszcza jak do zupełnie prywatnego amatorskiego użytku.

A po co? Nie szkoda caasu na serwisy dla glupich klatek? RObi zdjecia to rob! Przeciez to nie jest GWARANCJA DZIALALNOSCI MIGAWKI! Nawet jak sie dowiesz , ze masz 20 tys klatek to moze ci walnac po 21 tysiacach (jak mojemu znajomemu) , a moze tez , tak jak w moim 5 D bylo okolo 80 tys i aparat dzialal wysmienicie i wiem ze nabywca jego nadal robi fotki na tej samej migawce.

Jak Ci powiedza , ze masz 80 tys to bedziesz robil fotki z przeswiadczeniem ze kazda nastepna moze byc ta ostatnia bo przeciez 80 tys na liczniku...
    Ja bym to olal i robil fotki! Jak Ci padnie migawka, to wtedy sie bedziesz martwil, co dalej.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    A po co? Nie szkoda caasu na serwisy dla glupich klatek? RObi zdjecia to rob! Przeciez to nie jest GWARANCJA DZIALALNOSCI MIGAWKI! Nawet jak sie dowiesz , ze masz 20 tys klatek to moze ci walnac po 21 tysiacach (jak mojemu znajomemu) , a moze tez , tak jak w moim 5 D bylo okolo 80 tys i aparat dzialal wysmienicie i wiem ze nabywca jego nadal robi fotki na tej samej migawce.

Jak Ci powiedza , ze masz 80 tys to bedziesz robil fotki z przeswiadczeniem ze kazda nastepna moze byc ta ostatnia bo przeciez 80 tys na liczniku...
    Ja bym to olal i robil fotki! Jak Ci padnie migawka, to wtedy sie bedziesz martwil, co dalej.
    Przebieg dobrze jest sprawdzić przed kupnem uzywki, teraz, to już niepotrzebny stress, a tak jak napisał JaBlam, w praktyce ta wiedza nic nie znaczy. W serwisie znają przypadki działających 5DI z przebiegiem 250k.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów