Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Nieostre? czy się czepiam?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Ogólnie bardzo mało ostre te zdjęcia z Tamrona, i to chyba nie jest wina AF. Tym bardziej że te fotki są już zmniejszone do 8Mpix....

Realna rozdzielczość tych zdjęć to jakieś 2-3 megapixele (po ich zmniejszeniu do takiej rozdzielczości nie tracą detali).
    Zgadza się, zdjęcia mają 8 mpx - taką rozdzielczość mam ustawioną w aparacie.

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Skoro szkło działało z poprzednim body bez FF BF to po cholerę ruszałeś ustawienia AF w 50 ? Nie lepiej było sprawdzić jak się zachowuje w dobrym świetle i dopiero potem grzebać przy AF? Wróć do standardowych ustawień i jeszcze raz marsz w plener
    Hmmm... no racja, nie pomyślałem o tym żeby wyzerować kalibracje. Ale gdy kalibrowałem aparat z obiektywem w domu, to wydaje mi się że na nieruszanych ustawieniach zdjęcia były gorsze. Przy obecnej sytuacji T + C czasami zdarza się strzelić jakieś ostre zdjęcie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sorry że post pod postem, ale mam porównanie. "Wyzerowałem" obiektyw w 50D i +/- takie same zdjęcia wykonałem 400D i 50D. Ostrość na lewym oku dziecka.

50D - 1/60; f/3,5; iso 320
    http://img526.imageshack.us/img526/4810/img0708d.jpg
    400D - 1/60; f/3.5; iso 400
    http://img231.imageshack.us/img231/1998/img0261.jpg

Wyraźnie widać, że 400D jest ostrzejszy. Co robić w takim wypadku?

Uzależniony

Domyślnie

w 400D masz wyostrzanie w aparacie +3, w 50D "0", po wyostrzeniu z 50D będzie chyba lepsze..
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 06-01-2010 o 20:27
    Heniek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cholera, faktycznie - kompletnie o tym zapomniałem. Czyli problem tkwi nie w korekcji AF'u, a dostosowaniu stylu obrazu... Ehhh, człowiek uczy się całe życie. Jutro znów spróbuję. :wink:

EDIT.

Teraz jeszcze sprawdziłem w body - faktycznie w 50D miałem neutralny a w 400D standardowy.

Uzależniony

Domyślnie

ustaw sobie centralny punkt AF, tutaj ostrość złapały boczne punkty
    Heniek

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

I po kłopocie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Matko, Heniu, skąd Ty to wszystko wiesz? Ja przed wrzuceniem zdjęć na forum się głowiłem, czy aby na pewno dobrze AF ustawiłem (zdjęcie z aparatu już usnąłem) a tutaj... proszę. Wszystko wiesz. Myślałem, że jeżeli aparat tak ustawi AF to będzie wszystko OK - w 400D w takich sytuacjach miałem w pełni ostre zdjęcia.

Uzależniony

Domyślnie

pewnie o tym to wie większość, ...:-)
    Heniek

Awatar mazeman
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeśli robisz na małych przysłonach to nawet jeśli dziecko się nie ruszy to Ty oddychasz, chwiejesz się lekko itd. wystarczy, że się przesuniesz o 4-5 cm i masz efekt w postaci braku ostrości. Próbuj trybu M i AI Servo, ostrz (AF) na oko dziecka - nie na "płaską" skórę. Pomiar światła matrycowy jest najbardziej nieprzewidywalny niestety i również najbardziej "niepowtarzalny" czyli dwa kadry o minimalnie różnej zawartości mogą się dość znacznie różny parametrami ekspozycji.
    To jest właśnie to, czego nie potrafię opanować. Załóżmy następujące ustawieniach:
    - Canon 450D
    - ogniskowa 55mm (nominalna)
    - odległość 3m
    - przesłona f/2

Wynika z tego całkowita głębia ok. 22 cm, przy rozkładzie 48% przed/52% za obiektem. A ja tej ostrości po prostu nie mam. Czas max. 1/100, więc aż tak ręce mi nie drżą To samo dotyczy celowania punktowym i przekadrowywania. Nie wierzę, że przy ww. parametrach płaszczyzna zmienia się a 10 cm (50%). Wiem, że zaraz ktoś odezwie się: "podbij np. do f/4", ale nie o to mi chodzi. Zakładając, że robimy we wnętrzach, zwiększanie głębi nie wchodzi w grę (za ciemno - a zakładam, że nie chcę używać lampy).

Proszę więc Janusza o poradę:
    1. Co z tą ostrością (lub głębią) ???
    2. Co jeśli jest ciemno, nie mamy możliwości doświetlać lampą? Podbijać ISO, schodzić na -2EV i wyciągać w DPP czy pstrykać serią 10 zdjęć z czasem np. 1/10?! Może 1 wyjdzie (Zakładam, że schodzimy z przesłoną jak najniżej)
    450D :neutral: + kit

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To znowu ja, niestety.

Kilka dni temu na urodzinach Tamron w duecie z 50D po raz kolejny dały ciała. Przed momentem wziąłem sobie nawet statyw co by wykluczyć możliwość poruszenia zdjęcia, no i chyba wyszło szydło z worka. Ostrość to kompletna loteria, raz jest dobrze na f3.2, raz jest mydło na f/4. Po 17-50 podpiąłem 50mm f/1.8 ustawione na f/2.2 i zrobiłem kilkadziesiąt fotek - wszystko ok. Panowie, co radzicie w takiej sytuacji? Wysyłać aparat do Warszawy (powiem szczerze - niechętnie. Po tym co wyczytałem tutaj na forum to...) czy może udać się do sklepu gdzie kupiłem obiektyw, żeby rzucili okiem?

Dodatkowo nie po nosie mi taka sytuacja, bo w piątek mam robić zdjęcia na studniówce i lipa... z jednej strony chciałbym korzystać z wygody jaką oferuje 50D, ale z drugiej strony pojawia się ostrość i ponownie wita mnie mój 400D.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów