Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Nieostre? czy się czepiam?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hexen Zobacz posta
    .....

Ale wracając do meritum sprawy: co zrobić aby zdjęcia były ostrzejsze już przy samym ich robieniu? Jak uniknąć "mydła" na zdjęciu? Czy to leży już w kwestii obróbki komputerowej ?

Jestem otwarty na każdą sugestię rzeczy oczywiste dla niektórych mogą być "odkryciem Ameryki" dla mnie ;-)

Zapewne dziecko "leciało do taty" ;-) więc AI Servo i poprawne naświetlenie i będzie dobrze. W tego typu zdjęciach, czyli zdjęciach rodzinnych "ahrtystyczność" ma piątorzędne znaczenie a liczy się uczuciowa wartość zdjęcia więc - "pies trącał małe GO (moda taka teraz) a istotne jest żeby buzia dziecka była ostra".

Od zawsze uczącym się serdecznie zalecam robić pstryki w trybie M. Zmierzyć światło raz a dobrze, sprawdzić na histogramie - ma być "do prawego" i pstrykać do woli, do zmiany warunków. Jak się ustawia cokolwiek w auto (np. czas auto w trybie Av) to trzeba pamiętać, że na śniegu trzeba zwykle podbijać naświetlenie nawet o +2, +2.5EV. Skóra to ok. +1 do +1.5EV. Naprawdę lepiej ustawić parametry ekspozycji raz i dać sobie spokój z poprawkami. Dopóki światło w scenie się nie zmieni (np. słońce nie zajdzie za chmury) to NIC NIE TRZEBA RUSZAĆ.

KAŻDY obiektyw ma swój "sweet point" czyli punkt w którym jest najostrzejszy - to jest ok. 2 do 3 EV (2 do 3 f-stopy pełne od pełnej dziury) czyli 6 do 9 "klików" na kółku aparatu. Dobrać do tego ISO i skupić się tylko na temacie zdjecia. Efekty będą zauważalne prawie natychmiast.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Poza czysto rodzicielskim podejściem do zdjęcia chciałbym aby było przynajmniej dobre technicznie, a jak jeszcze wyjdzie dobre artystycznie to będę w pełni usatysfakcjonowany. (Jak już mam coś robić to muszę zrobić to najlepiej jak potrafię)

Panie Januszu, dziękuję za to przypomnienie podstawowych spraw. Zastosowałem się częściowo do nich (prześwietliłem zdjęcie, ze względu na śnieg, ale za mało bo tylko o +0,7 EV) Nie pomyślałem jednak o tak podstawowej rzeczy jak posiłkowanie się histogramem. Muszę wbić to sobie do głowy.

Jeżeli zaś chodzi o ostatni akapit Pana wypowiedzi jest to dla mnie poniekąd nowość i po przestudiowaniu postaram się zastosować w życiu.

Dziękuję bardzo za pomoc. Wiem że teraz będę robił znacznie lepsze technicznie zdjęcia.

P.S. Sprawdziłem obiektywy na "statycznych" obiektach - radzą sobie bez zarzutu nawet na takich mało kontrastowych obiektach jak firanka. Trafiały praktycznie w punkt przy każdej zmianie punku ostrości.

Mam nadzieję, że ten przykład i zawarte tu elementy przydadzą się również innym użytkownikom tego forum.

Pozdrawiam i liczę na więcej takich "podpowiedzi"

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

..... Zastosowałem się częściowo do nich (prześwietliłem zdjęcie, ze względu na śnieg, ale za mało bo tylko o +0,7 EV) Nie pomyślałem jednak o tak podstawowej rzeczy jak posiłkowanie się histogramem.....
    Zwróć uwagę na metodę pomiaru światła przez aparat. Korekty +0.7 czy +2.5 na nic się nie zdadzą - OK będą mało przydatne i mocno zmienne :-) - jeśli użyjesz pomiaru matrycowego. Inna korekta będzie przy pomiarze punktowym bo (zwykle) będzie to twarz dziecka a nie np. śnieg.

Popróbuj na M. Naprawdę.

Janusz,

Domyślnie

Jesli chcesz to wyslij mi rawa na nesla@gazeta.pl to zobacze wieczorem co sie da z tego zdjecia wyciagnac moimi sposobami

Początki nałogu

Domyślnie

Podłączę się do wątku. Mam problem, który powstaje czasem właśnie podczas zdjęć moich dzieci, a chodzi o twarze. Niekiedy jest tak, że nawet przy krótkich czasach i dobrym oświetleniu całe zdjęcie (przynajmniej ta część, która ma być ostra), w tym postać dziecka jest ostre, natomiast twarz jest mydlana, nawet wtedy, kiedy dziecko nie porusza się. Wybieram punkt centralny AF skierowany na twarz, pomiar światła matrycowy, aparat 450D. Obiektywy są ok. (50f1.4, 85f1.8, S17-70) na elementach statycznych ostrzą dobrze. Może chodzi o złe ustawniewnie pomiaru światła, może wynika to z kontrastu jasnego koloru skóry twarzy w stosunku do tła? Może ktoś mi praktycznie doradzić jak sobie z tym poradzić?
    Aha, przysżło mi jeszcze do głowy, że AF nie zdąży złapać poprawnie ostrości na twearzy dziecka, podobnie jak może miec problem ze złapaniem ostrości np. białej ściany bez żadnego elementu kontrastowego.
    Ostatnio edytowane przez rosim ; 04-01-2010 o 14:41

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Podłączę się do wątku. Mam problem, który powstaje czasem właśnie podczas zdjęć moich dzieci, a chodzi o twarze. Niekiedy jest tak, że nawet przy krótkich czasach i dobrym oświetleniu całe zdjęcie (przynajmniej ta część, która ma być ostra), w tym postać dziecka jest ostre, natomiast twarz jest mydlana, nawet wtedy, kiedy dziecko nie porusza się. Wybieram punkt centralny AF skierowany na twarz, pomiar światła matrycowy, aparat 450D. Obiektywy są ok. (50f1.4, 85f1.8, S17-70) na elementach statycznych ostrzą dobrze. Może chodzi o złe ustawniewnie pomiaru światła, może wynika to z kontrastu jasnego koloru skóry twarzy w stosunku do tła? Może ktoś mi praktycznie doradzić jak sobie z tym poradzić?
    Aha, przysżło mi jeszcze do głowy, że AF nie zdąży złapać poprawnie ostrości na twearzy dziecka, podobnie jak może miec problem ze złapaniem ostrości np. białej ściany bez żadnego elementu kontrastowego.
    Jeśli robisz na małych przysłonach to nawet jeśli dziecko się nie ruszy to Ty oddychasz, chwiejesz się lekko itd. wystarczy, że się przesuniesz o 4-5 cm i masz efekt w postaci braku ostrości. Próbuj trybu M i AI Servo, ostrz (AF) na oko dziecka - nie na "płaską" skórę. Pomiar światła matrycowy jest najbardziej nieprzewidywalny niestety i również najbardziej "niepowtarzalny" czyli dwa kadry o minimalnie różnej zawartości mogą się dość znacznie różny parametrami ekspozycji.

Janusz,

Domyślnie

Przeciez ostrosc ustawia sie na oczy a nie na twarz... Moze masz za krotka glebie ostrosci..? Przy 1,4 juz latwo o nieostrosc na policzkach jesli ostrosc ustawiana jest na oczy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zwróć uwagę na metodę pomiaru światła przez aparat. Korekty +0.7 czy +2.5 na nic się nie zdadzą - OK będą mało przydatne i mocno zmienne :-) - jeśli użyjesz pomiaru matrycowego. Inna korekta będzie przy pomiarze punktowym bo (zwykle) będzie to twarz dziecka a nie np. śnieg.

Popróbuj na M. Naprawdę.
    Pytanie po części teoretyczne: Czy w pomiarze punktowym mam również prześwietlić zdjęcie o 2,5 EV ? czy wystarczy o 0.7? Czy ma to jeszcze jakieś inne podstawy?

P.S.Mam zamiar zrobić podobne zdjęcia na M i posiłkować się histogramem ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Wszystko dobrze wychodzi, jeśli chodzi o ciasne portrety (twarz, popiersie) i tutaj z ostrością nie mam żadnego problemu. Gorzej jest z fotografią postaci dziecka z pewnej odległości, np. 3-5 m, tutaj jako punkt ostrości nie może być oko, tylko cała twarz i podejrzewam, że ta jasność twarzy może być dla AF podobnym wyzwaniem jak np. biała ściana. Używam, ze względu na czas, przesłon rzędu 1.8-2.0 - 3.2-3.5 max (pomieszczenie), ale na zewnątrz czasem i przy 5,6-8 też taka nieostrośc może się przytrafić.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pytanie po części teoretyczne: Czy w pomiarze punktowym mam również prześwietlić zdjęcie o 2,5 EV ? czy wystarczy o 0.7? Czy ma to jeszcze jakieś inne podstawy?

P.S.Mam zamiar zrobić podobne zdjęcia na M i posiłkować się histogramem ;-)
    Wielkość tego prześwietlenia zależy od czego pochodzi światło odbite. Jeśli od śniegu to zwykle trzeba prześwietlać o ok +2EV, jeśli od skóry to o ok +1 do +1.5EV, jeśli od węgla to o -2EV. Tego jest sporo i na prawdę prościej mierzyć spotem światło na wnętrze własnej dłoni (prześwietlać o ok 1+1/3EV) albo na niebo (prześwietlać o ok. 2+1/3EV) ustawić manual i zapomnieć o ciągłej kontroli od czego w danym zdjęciu pochodzi pomiar.

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    ....(pomieszczenie), ale na zewnątrz czasem i przy 5,6-8 też taka nieostrośc może się przytrafić.

Może Ty masz zdjęcia poruszone? Połóż gdzieś jakiś przykład to będzie łatwiej ocenić - byle to było w 100% a nie miniaturka :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-01-2010 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów