Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: problemy 450D, czy 50D pomoże?

Domyślnie

A mi się wydaje że Ci serwis wyostrzył gdzieś po środku. Ogolnie jest tak że szkiełka utrzymują ostrość przy najmniejszej ogniskowej a w miare zwiększania ją tracą może Ci zytnia wyostrzyła po środku mając nadzieję że Ty mając wyostrzone po środku ogniskowej nie zauważysz różnicy zmniejszając lub zwiększając ogniskową.

Zablokowany

Domyślnie

Pretender testy zdjęć przy rozjeżdżającym sie AF nic nie pokazały ? statyw pomoże na AF... aha
    to jak sie zamontuje taki potężny statyw spod karabinu maszynowego do komórki, to wtedy będę mógł komórką super ostre makro robić ?
    facet... raju,skoro piszesz o inteligencji - czemu takie fajne i zadowalające mnie zdjęcia wyszły mi w nocy przy dłuższych czasach, ale z innym szkłem i prosto po wizycie (pierwszej) w serwisie ? przypadek ? potem drugie szkło, był FF duży, oddałem do serwisu po raz drugi, zaktualizowali mi firmware i ... przy gorszym oświetleniu niż dzienne (ale lepszym w nocy ze względu na lampiony niż sam hotel latem) nie ma ostrości tylko FF, zwróć uwagę na :

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1575.JPG

napis "galeria fibak" w porównaniu do rozmazania hotelu w tle i lampionów w które celowałem, popatrz na fragment z napisem "Główna Księgarnia Naukowa" z przodu i porównaj z tylnym planem
    popatrz na prawy róg zdjęcia - popatrz jak ostra jest latarnia na przedzie, przewody, zdarte ogłoszenie, FF jak ***
    popatrz od prawej stronie na detale latarń - ta blisko - super ostra jak na noc i ISO, ta dalej mniej... te z tyłu okropne

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1565.JPG - wieżowce, pałac w który celowałem kontra... dach taksówki

statyw by spowodował, że latarnie na przedzie będą rozmazane a hotel okej i przechodnie i kiosk okej ???, statyw by spowodował, że taksówka będzie rozmazana a pałac ostry ??? statyw to zmieni ? gdyby zdjęcia były poruszone, te latarnie też by były poruszone, a nie są , są "idealne" jak na zdjęcie przy ISO 1600, te napisy by też były poruszone, a nie są...
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 17:28

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

O ile zdjęcie ulicy jeszcze wygląda w miarę ok, aż tak bardzo do FF nie można by się przyczepić to z pałacem jest już ta różnica ostrości jest wyraźna. Ostrzyłeś centralnym punktem?
    Szkoda trochę, że ze zdjęć wyszła papka po odszumieniu w aparacie, ciężko ocenić gdzie jest w ogóle ostrość

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To na napiszę tyle, odnośnie fot w nocy. Bo mam w sumie i to i to, i różnice w złych warunkach są marginalne.

Jeśli chcesz używać AF'a, to ostrz na najjaśniejsze punkty (latarnie, fragmenty oświetlonych budynków) - tutaj nie ma problemów ze złapaniem ostrości, nawet z moim poczciwym 400D.

Niemniej jednak, masz 450D, puchę z LV. Najlepszym (z doświadczenia mówię) sposobem na poprawne wyostrzenie w nocy, jest MF i lajfsru na x5, albo x10. Po prostu włączasz, ostrzysz, wyłączasz i możesz robić zdjęcia.

Statyw to fajna sprawa, w sumie konieczna do jednego typu zdjęć, ale da się robić zdjęcia w nocy bez niego - nie przesadzajmy, to kwestia techniki i zaparcia.

Przy świetle żarówkowym aparat zawsze ma problemy z ustawieniem ostrości, xxD jest łatwiej trafić z ostrością, niż xxxD, ale nie jest tak, że wszędzie tam, gdzie xxxD się wywali z ostrością, to xxD będzie działać. Jeśli ostrzysz na bliskie odległości, spróbuj wspomagania z lampą - robi ci stroboskop, ale ostrość ustawia. Później lampę można zamknąć i zrobić normalne zdjęcie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany

Domyślnie

Paviarotti ostrzyłem centralnym tylko w każdym przypadku (krzyżowy w 450D tylko centralny)
    tak masz rację odszumiałem, bez odszumiania, RAW

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1518.JPG
    wyraźny FF w nocy dałem RAW bez obróbki

Jeśli chcesz używać AF'a, to ostrz na najjaśniejsze punkty (latarnie, fragmenty oświetlonych budynków)
    tak właśnie robiłem i o tym cały ten wątek , tyle silnych lampionów, a złapało latarnię w prawym rogu, a nie centrum
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 17:37

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mi to wygląda tak, że aparat przejechał całą skalę, zatrzymał się na początku i zrobił zdjęcie. Normalne w nocy, na tej puszce.

Spróbuj tego, co napisałem wyżej.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany

Domyślnie

nigdy nie używałem LiveView :] ale może to metoda, dzięki za poradę

edycja:
    spróbowałem - tak na małej ogniskowej jak 15mm AF - źle , nie ostro, nawet objawy BF mam w mieszkaniu (BF na krótkie odległości, FF na dalsze jak otoczenie na zewnątrz)
    LiveView - ustawiłem lepiej
    czyli błąd AF i FF przy małej ogniskowej i słabszym oświetleniu :/
    czyli jak ktoś powiedział - serwis przeostrzył na środek
    przy ogniskowej 24mm już jest AF prawidłowy i jak w LV
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 18:04

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

może zrób test
    znajdz jakiś murek, z którego widać jakiś odległy cel. Zrób fotkę z ręki jak taki uparty jesteś, a potem ustaw na M takie same parametry i postaw aparat na murku. Porównaj. Prosto wykaże czy aparat zły czy "fotograf" ****. Ja odpowiedz znam.

Może lepiej Av z taką samą przesłona a ISO 100

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak powiedziałem, to całkiem normalne. 50D coś tam poprawi, ale generalnie nie przesadzajmy - w miejscach gdzie masz 1/10 na ISO1600 i f/3,5 będzie podobnie.

Poprawę, jak już, dałoby ci jasne szkiełko - u mnie, 40D z 28/1,8 na ISO3200 i czasach 1/30 - 1/60 daje spokojnie radę.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    może zrób test
    znajdz jakiś murek, z którego widać jakiś odległy cel. Zrób fotkę z ręki jak taki uparty jesteś, a potem ustaw na M takie same parametry i postaw aparat na murku. Porównaj. Prosto wykaże czy aparat zły czy "fotograf" ****. Ja odpowiedz znam.
    przeczytaj pare postów powyżej, wiem, że fora internetowe są pełne osób co nie rozumieją tekstu pisanego lub ciągu przyczynowo-skutkowego
    na pytanie czy ktoś ROZUMIE tekst pisany czy jest *** ja też odpowiedź znam
    przeczytaj co napisałem o ostrościach, nieostrościach Ksiegarnia Naukowa, Galeria Fibak, Sawa taksi i stawka ile na taksówce za kilometr itp. latarnia na przedzie, tylko pare postów powyżej i jak statyw zmieni ustawienie AF... to gratuluję...
    czemu znawco te latarnie nie są poruszone, czemu te inne rzeczy na przodzie planu są ostre i nie są rozmyte
    tam jest ewidentny FF , tylko szukam winnego - obiektyw, body, współpraca obu, serwis na Żytniej co regulował i co zrobić by mi AF działał bez FF , statyw tu nie ma NIC do rzeczy , bo pierwszy plan JEST ostry
    ręce mi się nie trzęsą, jak byłeś w podstawówce to ja już miałem w rękach karabin snajperski SWD może to znawco da trochę do myślenia , bo latek mam trochę i pierwszy Zenit jaki miałem to rok 1990, wcześniej ŁOMO i Smiena bo nie było tych lepszych aparatów dostępnych , wyjazd do ZSRR albo Stadion X-lecia ale ceny obiektywów wtedy porażały i sie kupowało jakieś 10-15 letnie używane , jak ja miałem 3 co pamiętały moje pieluchy (35mm, 135mm, 500 i 58mm, 35 chyba z lat 70'tych był)
    20 lat temu zrobiłem zdjęcia z czasem B, gdzie ustawiałem 2 rzeczy raz jedną, raz drugą by nakładały sie na 1 obraz (robiłeś takie nakładania obrazów przy czasie B?), takie zabawy to ja robiłem 20 lat temu, wtedy "eksperymentowałem", teraz mnie interesuje by wyszła ładna fotka ze spaceru i tyle, wtedy miałem statyw, ale dziś nie zamierzam nosić plecak by pójść z kims na spacerek po obiedzie
    rozmazanie od trzęsienia rekami by rozmyło wszystkie plany, a nie tylko cudownie ten plan dalej, nie ma "selektywnych poruszeń planów" chyba, nieprawdaż ?
    statyw jest okej, jak ktoś chce zrobić zdjęcie na wystawe/konkurs, ale nie na spacer,
    a jednym ręka się trzęsie przy 1/40 sekundy, innym przy 1/8 i to jest cecha indywidualna i nie wiem ile razy mam to powtarzać, żeby dotarło, jak ilu jest chirurgów co są zdolni zszyć naczynia krwionośne w przyszywanym organie, a ilu ludzi da radę to zrobić i ręka nie zadrży
    ja nie robie zdjęć na wystawy i mnie to nie interesuje, mnie interesuje, że jak ide z panną i pstryknę coś to ma być ostre
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 18:48

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów