dzieńdobry, mój 1-wszy post
mam problem
mianowicie (to był błąd) wyzbyłem sie 300D (po 2-3 latach bezproblemowych zdjęć) i kupiłem 450D wrzesien 2008 z powodu "by mieć więcej pixeli na A3" (minęła gwarancja 3 mce temu)
aparat po paru dniach od zakupu trafił z front focusem do serwisu
ustawiono kitowy obiektyw - było ostro
dokupiłem potem 70-300, było ostro
ale aparat używałem w dzień (góry)
rok leżał w szufladzie, miałem wyjechać w góry w zime
chciałem coś lepszego niż kitowe szkło, szerszy kąt, żeby nie dźwigać 2 obiektywów na byle wycieczkę, zakupiłem 15-85mm
wróciłem z gór... zdjęcia do skasowania, front focus jak sk***
poszedłem do serwisu (mieszkam w Wawie)
po 3 dniach odebrałem
w dzień okej, zdjęcią ujdą, ale w słabym oświetleniu, front jak ****
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1374.JPG
stąd mam 2 pytania:
- czy "ten typ tak ma"bo z kitowym jakoś wyszło mi
obiektyw ma gwarancje (ma 2 tygodnie), ale co wychodzi w nocy to widzicie
z kitem jak pamiętam zrobiłem nocne zdjęcia i nie były tragiczne jak to co podlinkowałem
w nocy pare mi wyszło, ale pare na 20 mnie nie zadowala
- czy jak wyzbędę sie 450D i zainwestuję w 50D to on będzie sie dobrze w ciemnych miejscach sprawował ?
czy istnieje problem "nocnego front focusa" ?
czy to co innego ?
bo dzienne zdjęcia są już poprawne w 90%, nocne w 10%
aparat na Żytniej był 2 razy, wrzesien 2008 - zrobili kita i było ostro, koniec roku 2009 i ten nowy obiektyw i ... efekt widać
nie chce ładować kasy w "kalibrowanie" at mortem defecatem , nie poto *** wydałem łącznie 6000 by mieć takie denne foty, ach mój 300D oddanyz tego co wiem osoba która ode mnie kupiła 300D zachwala go i na Digiarcie sie produkuje a ja sie wściekam na moje 450D z szkłem droższym jak sam aparat , a szkło 15-85 jest podobno super
czy to kwestia słabości focusa 450D czy dwucyfrowe Canony mają inny mechanizm focusa ?
wg. specyfikacji oba mają czułość -0.5EV
ale... nie jestem zawodowym fotografem, nie znam sie na tym, ja poprostu lubie ostre zdjęcia i bez szumów (ptaszki, góry itp.) i nienawidze zdjęć gdzie jest nie ostro, bo robie na ściane A3, więc nie wywołuje 10*15cm , tylko rzeczywiście wykorzystuję te 12 MPix
edycja:
bawie sie w domu w testowanie, robię zdjęcia przy lampie, lampa ustawia focus, tryb one-shot
duże ogniskowe jak 80mm = ostro
duży kąt widzenia jak 15, 20mm = zły focus
wtf ???
edycja 2:
sprawdziłem na KITowym, podobnie
18mm = niezbyt, 40 =okej
czy może serwis ustawił mi focus "po środku" ?
zdjęcia z ogniskową 50mm są żyleta
ale nie dolny kąt, a na tym mi zależy
generalnie - prosze o odpowiedź, czy Canon 50D ma lepszy AF, czy tylko sie różni pikselami, metalowym odlewem (wole lżejszy) i ISO ?