Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: problemy 450D, czy 50D pomoże?

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Jak wyostrzysz (używając cały czas trybu one shot - pojedynczego) na 85 i ciągle trzymając spust do połowy przekręcisz na 15 to powinno być ostro tam gdzie wyostrzyłeś na 85. Jak jest inaczej to ja już nie wiem, obstawiam bardziej, że to wina puchy. Może sprawdź u kogoś znajomego jak się sprawuje obiektyw?

Zablokowany

Domyślnie

nie mam znajomych co mają "takie aparaty"
    zrobiłem jak kazałeś i nie jest ostre , jest FF
    http://www.armaholic.eu/vilas/foto/85_15.jpg
    nie znam, bo nikt z moich znajomych nie wydałby tyle kasy na aparat, oni mają aparaty po 1000 i są happy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mówisz, że płacisz i wymagasz nie? Ale kurde zauważ, że nawet jakbyś stał jak drąg to przy czasie 1/4 NAPEWNO poruszysz, w dzień robisz z 1/320 , chyba to różnica nie? A co do FF/BF na manualnym ostrzeniu to samo jest czy tylko przy afie to jest?
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Zablokowany

Domyślnie

odśwież stronę i zobaczysz mój post jako odpowiedź dla Pavarottiego
    widzisz tam zatrzymanie "one-shot" przez przezoomowanie
    na MF jest tak samo, gubi punkt przy zoomowaniu do szerokiego kąta , po powróceniu do 85 nie trzyma punktu jest mały FF wtedy
    MF nie użyję w 450D bo nie ma matówki jak Zenit, po za tym zauważyłem że jak ostrzyłem "na oko" to miałem duuuuuuuuużo gorsze wyniki niż AF, więc nie ostrzę MF, bo to nie działa u mnie wogóle

a skoro mi wychodził hotel z KITem czy fontanna, to chce by tak samo wyszło mi teraz z nowym obiektywem (przypominam był na Żytniej ze zgłoszeniem AF)
    ja poprostu chce by tak samo działał AF w nim jak mi działa w nocy w kicie i jak ludzie pokazują zdjęcia piękne (bez statywów)
    bo serio ludzkie organizmy różnie działają na bodźce, różnie się trzęsą, różna kondycja , różny poziom stresu itp.
    mi zdjęcia 1/25 bez IS też wychodziły jak inni sie tak trzęsą że 1/60 dopiero wychodzi
    to kwestia indywidualno-osobnicza
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 16:37

Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Hmm, teraz już takiej tragedii z FF nie ma, co prawda punkt ostrości jest trochę w innym miejscu, ale może wynika to z innego rozkładu GO przy takiej ogniskowej?
    Zakręciłem się już, niech ktoś pomyśli o tym na świeżo

Zablokowany

Domyślnie

tylko Ty odpowiadasz "rzeczowo", inni wciskają mi, że nie umiem się posługiwać aparatami i mam parkinsona, jakby byli szkolonymi marketingowcami (znajoma mi opowiadała o takich "szkoleniach" jak pracowała w pewnej firmie albo "słabo panią słyszę" i odkładaniu słuchawki gdy był prawdziwy problem techniczny lub "ale my nie nagrywamy rozmów, naprawdę tak pani konsultant powiedział?" )

chciałbym wiedzieć co mam robić, trzeci raz pojadę na Żytnią, okej... ale ...
    ale co ? kupić 50D by móc z panną robić zdjęcia wieczorem ?
    3000 za możliwość paru zdjęć w czasie spacerów ? na łeb nie padłem (jeszcze)
    spyle tego za 1500 i wtedy okej, kupie 50D jak lepiej ostrzy, ale chce wiedzieć czy szkło 15-85 nie jest uszkodzone
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 16:48

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

revolta teraz to już ewidentnie przesadzasz, a tak w ogóle to jak ci podpowiedziały osoby wyżej - rób zdjęcia z większą wartością przysłony i z dłuższym czasem, mówie ci wyjdzie lepiej, oczywiście do tego potrzebny jest statyw i w tym wypadku AF nie ma nic do powiedzenia

Zablokowany

Domyślnie

no jasne, jak zapłaciłeś za nową terenówkę co utkwiła gdzieś to weź tam zbuduj drogę a nie narzekaj na złe działanie nowej terenówki (stary UAZ wjechał ale to szczegół nie istotny)
    jak AF nie ma nic do powiedzenia , jak zdjęcia wykonane z 300D lub z 450D i kitem po serwisie były okej
    teraz jak kupiłem nowe szkło i zobaczyłem FF w dzień, oddałem do serwisu to mam jeszcze szczątkowe problemy z ostrością przy 15-20mm (raz wychodzi FF, raz nawet wyszedł BF jak testowałem w domu)
    jeszcze na ulicy muszę nieskończoność poteścić
    ale przy złym oświetleniu (ciepłe barwy) wyszło co wyszło i tam jest ostrzej na dole
    ten śnieg na dole powinien być rozmazany
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 16:56

Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Mam prosty pomysł dzięki któremu sprawdzisz z czym jest problem. Idź do jakiegoś dużego sklepu RTV/AGD i tam znajdź 450D, poproś o możliwość obejrzenia i podepnij swój obiektyw. Jak będzie to samo z AF to albo 450D tak ma, albo coś nie tak ze słoikiem (choć w to szczerze wątpię). A jak nie będzie to wina ani body ani słoika to wtedy można będzie się zastanawiać co poszło nie tak
    Ja bym tak zrobił, to by chyba najszybciej rozwiało moje wątpliwości.

Domyślnie

inni wciskają mi, że nie umiem się posługiwać aparatami i mam parkinsona, jakby byli szkolonymi marketingowcami
    nikt do niczego Cię nie będzie przekonywał, namawiał ani tym bardzie prosił.
    Jeśli jesteś inteligentny, do z napisanych postów powinieneś wywnioskować co powinieneś zrobić. Te same rady daje ci kilku userów, więc coś w tym musi być ....
    Jak dla mnie to odpowiedź juz padła, i to kilka razy

pozdrawiam

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów