Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: problemy 450D, czy 50D pomoże?

Zablokowany

Domyślnie problemy 450D, czy 50D pomoże?

dzieńdobry, mój 1-wszy post
    mam problem
    mianowicie (to był błąd) wyzbyłem sie 300D (po 2-3 latach bezproblemowych zdjęć) i kupiłem 450D wrzesien 2008 z powodu "by mieć więcej pixeli na A3" (minęła gwarancja 3 mce temu)
    aparat po paru dniach od zakupu trafił z front focusem do serwisu
    ustawiono kitowy obiektyw - było ostro
    dokupiłem potem 70-300, było ostro
    ale aparat używałem w dzień (góry)
    rok leżał w szufladzie, miałem wyjechać w góry w zime
    chciałem coś lepszego niż kitowe szkło, szerszy kąt, żeby nie dźwigać 2 obiektywów na byle wycieczkę, zakupiłem 15-85mm
    wróciłem z gór... zdjęcia do skasowania, front focus jak sk***
    poszedłem do serwisu (mieszkam w Wawie)
    po 3 dniach odebrałem
    w dzień okej, zdjęcią ujdą, ale w słabym oświetleniu, front jak ****
    http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1374.JPG

stąd mam 2 pytania:
    - czy "ten typ tak ma" bo z kitowym jakoś wyszło mi
    obiektyw ma gwarancje (ma 2 tygodnie), ale co wychodzi w nocy to widzicie
    z kitem jak pamiętam zrobiłem nocne zdjęcia i nie były tragiczne jak to co podlinkowałem
    w nocy pare mi wyszło, ale pare na 20 mnie nie zadowala
    - czy jak wyzbędę sie 450D i zainwestuję w 50D to on będzie sie dobrze w ciemnych miejscach sprawował ?

czy istnieje problem "nocnego front focusa" ?
    czy to co innego ?
    bo dzienne zdjęcia są już poprawne w 90%, nocne w 10%

aparat na Żytniej był 2 razy, wrzesien 2008 - zrobili kita i było ostro, koniec roku 2009 i ten nowy obiektyw i ... efekt widać
    nie chce ładować kasy w "kalibrowanie" at mortem defecatem , nie poto *** wydałem łącznie 6000 by mieć takie denne foty, ach mój 300D oddany z tego co wiem osoba która ode mnie kupiła 300D zachwala go i na Digiarcie sie produkuje a ja sie wściekam na moje 450D z szkłem droższym jak sam aparat , a szkło 15-85 jest podobno super

czy to kwestia słabości focusa 450D czy dwucyfrowe Canony mają inny mechanizm focusa ?
    wg. specyfikacji oba mają czułość -0.5EV
    ale... nie jestem zawodowym fotografem, nie znam sie na tym, ja poprostu lubie ostre zdjęcia i bez szumów (ptaszki, góry itp.) i nienawidze zdjęć gdzie jest nie ostro, bo robie na ściane A3, więc nie wywołuje 10*15cm , tylko rzeczywiście wykorzystuję te 12 MPix

edycja:

bawie sie w domu w testowanie, robię zdjęcia przy lampie, lampa ustawia focus, tryb one-shot
    duże ogniskowe jak 80mm = ostro
    duży kąt widzenia jak 15, 20mm = zły focus
    wtf ???
    edycja 2:
    sprawdziłem na KITowym, podobnie
    18mm = niezbyt, 40 =okej
    czy może serwis ustawił mi focus "po środku" ?
    zdjęcia z ogniskową 50mm są żyleta
    ale nie dolny kąt, a na tym mi zależy

generalnie - prosze o odpowiedź, czy Canon 50D ma lepszy AF, czy tylko sie różni pikselami, metalowym odlewem (wole lżejszy) i ISO ?
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 02-01-2010 o 23:29

Zablokowany

Domyślnie

up ładnie proszę o porady
    i w specyfikacji 50D znalazłem 9 pkt. krzyżowych, w 450D - centralny krzyżowy
    ale jak używam TYLKO centralnego, to czy to znaczy, że oba są "tak samo precyzyjne" ?
    zależy mi na aparacie który zrobi zdjęcie w nocy ostre a nie FF (zmiana firmy nie bardzo bo kupiłem 2 obiektywy)
    czy to poprostu Canon jest kiepską firmą jeśli chodzi o focusy?

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zdjęcie, które podlinkowałeś ma w exifie 1/15 sec i f/4.0. Jak się domyślam (ISO 800) nie użyłeś statywu? Braku ostrości dopatrywałbym się raczej w tych parametrach...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Zablokowany

Domyślnie

taaa, to czemu śnieg jest ostry na dole, tam sie nie poruszyło ?
    to samo jak robie z lampą też mam takie efekty
    słabe światło = FF
    a jak robiłem na 1/30 wybuchy ogni na nowy rok, celowałem w pałac kultury i nie wyszło
    a jak robiłem z 300D to jakoś mi nocne wychodziły rok-2 lata temu, i to bez wielu lampionów jak w święta
    IS w obiektywie działa rewelacyjnie co wypróbowałem w dzień, ale w dzień AF radzi sobie

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zajrzyj może do exifów swoich zdjęć robionych w dzień i porównaj czasy ze zdjęciami nocnymi, wg mnie nie da się zrobić dobrego ostrego zdjęcia przy czasie 1/15 i f/4.0 i w takich warunkach... No, chyba, że z 300D - tego nie miałem
    Chcesz ostre zdjęcie nocne, kup statyw, zwiększ wartość przysłony, zmniejsz ISO, wydłuż czas i będzie ok.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

revolta
    a co na tym zdjęciu , wg. ciebie ma być ostre?
    gdzie był ustawiony punkt ostrości?
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Zablokowany

Domyślnie

kurde mol, to jakiś spisek marketingu Canon ?
    nie da sie zrobić zdjęcia z 1/15?
    a może ktoś jest strzelcem wyborowym w wojsku i mu sie ręka nie trzęsie ???
    prosze - 2 zdjęcia zrobione kitem z czasem 1/10 z ręki
    na tych zdjęciach są czasy 1/10, kitowy obiektyw po powrocie z serwisu
    może problem to F 3.5 w 15-85 , bo z F 2.8 kitu sobie radzi 450D ???
    jednym ludziom się ręka trzęsie, innym mniej, jedni są chirurgami co przyszywają odcięte palce i naczynia krwionośne zszywają, inni nie mogą grać w bierki (nerwica i trzęsienie)
    jedni nie umieją sie bić lub ich boli uderzenie, inni rękami cegły rozwalają...

nie mierzcie pod siebie, dla mnie 1/15, 1/20 sekundy z ręki wychodzi
    tu wyszło 1/10 sekundy z ręki i z tych jestem BARDZO zadowolony, tu focus złapał, a było mniej światła :
    http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0714.JPG
    http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0722.JPG

nie lubię pyskówek, ale argumenty o tym, że to moje trzęsienie... zenita miałem mając 13 lat i 12 lat ponad sie nim bawiłem
    trzęsienie ręki ma znaczenie w dużej ogniskowej, przy używaniu jak ja małych nie ma znaczenia różnica kątowa
    to tak jak w strzelaniu z karabinu, na krótki dystans ma małe znaczenie, na duży jak sie nie strzela sie na wdechu ale wydechu

tu zdjęcia wykonane również tej samej nocy co to w 1 poście, obiektyw 15-85 z 450D, czasy 1/25:

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1565.JPG
    http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1575.JPG

czasy 1/25, i co ? to są JEDYNE ostrzejsze jakie mi wtedy wyszły, w nocy zrobiłem z 50 zdjęc z czego tylko pare nadaje sie po dodaniu wyostrzenia w programie dołączonym (obróbka RAW)
    proszę wziąć pod uwagę wyostrzanie tychże (nie czysty RAW)
    przypominam - to jest zrobione po powrocie 450D i 15-85 z serwisu , po wgraniu przez serwis nowego firmware i "korekcji AF"

gdzie był punkt ostrości ? po środku, na lampionach oczywiście
    używam 1 punktu centralnego
    zauważyłem że na małych kątach (18mm) jest chu**** a nie żyleta
    na 40, 50, 80 w dzień jest żyleta

czy focus nie radzi sobie przy małych ogniskowych w ciepłym świetle ?
    co ktoś o 5D napisał

i ładnie prosze o nie przesuwanie mojego topicu w dział "nie umiem obsługiwać"
    bo to problem techniczny z Canonem , co 2 razy już był na Żytniej
    dałem to w dziale odpowiednim, przeniesiono tutaj
    17 lat temu miałem pierwszego ZENITA, nie jestem dzieckiem co nie wie co to aparat
    300D używałem 2005-2008 i byłem happy, potem kupiłem 450D i była wizyta w serwisie, teraz kupiłem na święta sobie pod gwiazdke 15-85 i znów był serwis
    nie traktujcie mnie jak kogoś kto nie umie trzymać aparatu, bo to mój pierwszy post, to że sie tu nie udzielałem, to , że nie zarabiam jako fotograf, nie znaczy, że nie wiem czym jest trzęsienie
    wie to każdy kto trzymał obiektyw o ogniskowej 500 i że wtedy 1/250-400 sekundy by wyszło
    rozumiem że macie nie raz do czynienia z lamerami i im tłumaczycie jak dziecku
    okej
    ale prosze wrócić temat do działu gdzie był, o usterce

przed zakupem 450D nie wiedziałem co oznacza pojęcie front-focus, 300D poprostu było okej i taki problem dla mnie nie istniał (nie zna się pojęć gdy się w czymś nie siedzi i nie styka z problemami, jak Wy nie znacie pojęć z moich dziedzin)
    jak rok temu ponad go kupiłem założyłem gdzie indziej forum "czemu moje zdjecia do kitu", to mi mówiono "nie umiesz robić zdjęć" jak były poprostu nieostre
    ku*** co za traktowanie ludzi co pytają innych o pomoc ???
    potem ktoś odpisał "to front focus, idź do serwisu"
    poszedłem i naprawiono i było okej
    aż do zakupu 15-85, poprawki w serwisie (od razu oddałem) i ... zdjęć nocnych po powrocie z serwisu :/
    więc nie wiem czemu ten AF nie pracuje mi w nocy z tym obiektywem , zwłaszcza, że to dobry obiektyw, bo dawany do 7D - 15-85mm i kosztował ponad 2.500

stąd pytałem tak o ten mechanizm AF w 50D, bo 450D będę sprzedawał, bo już mu nie ufam
    chce wiedzieć jak wychodzą takie zdjęcia w 50D
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 14:35

Domyślnie

tak jak koledzy, bardzie sugerował bym robienie zdjęć ze statywem. A wcześnie jak robiłeś kitem, to nie był czasem IS? Jak dla mnie, zdjęcia z tymi parametrami ok. Weź pod uwagę, że elementy takie jak budynki nie są nieostre /ich ewentualna nieostrość wynika raczej z wysokiej wartości ISO/. W 450D IMO ISO 800 nie jest rewelacyjne, spróbuj z ISO 100 /plus statyw/. Jako doświadczony fotograf /hmmm, tak wywnioskowałem/ powinieneś wiedzieć, że czas naświetlania powinien być równy lub większy niż odwrotność ogniskowej. W twoim przypadku to powinno być min. więcej /albo krócej/ niż 1/15. Nie ujmując twoim umiejętnościom spróbuj zrobić jakieś fotki ze statywem i ISO 100. I nie traktuję ciebie jako rooki, sam mam jak widać masę postów na koncie.
    A tak poza tym to te małe kąty, jak piszesz to nie do końca rewelacja ...
    Zrób kilka zdjęć ze statywem, i pokaż czy dalej jest tak samo czy może nastąpiła jakaś poprawa

pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tylko jak będziesz miał statyw to pamiętaj o wyłączeniu ISa, bo znów będziesz się wkurzał. (IS rusza soczewkami jak aparat stoi)

Po drugie, nie oglądaj zdjęć 100%, na ekranie tego nie widać, a jak drukniesz na A3 to znów ile osób będzie oglądało z odległości 20cm?
    Canon EOS 450D + 18-55 IS

Zablokowany

Domyślnie

nie będę kupował statywu jak ide na spacer z dziewczyną
    aparat kupiłem jaki kupiłem bo oczekiwałem od niego dobrego działania
    tak jak komenda kupiła paru grupom HK416 bo to karabin co zawsze działa, nawet do połowy w błocie
    jak ide z dziewczyną na spacer to biore aparat do plecaka i jak coś chcemy uwiecznić, to robię i tyle
    i ma mi działać
    w obu przypadkach był IS kolego, w obu :]
    jak widzisz 1/10 z kitem okej, 1/25 z "obiektywem drogim i dobrym w testach" do kitu
    poprostu aparat ma mi działać i kropka, jak w wojsku albo działa jak rozkaz albo kopa w łeb
    zapłaciłem - ma działać, niestety w morde panom z centrali Canona dać nie mogę i kasy mi nie zwrócą
    ma mi działać
    i na małych kątach, bo po to dałem kupe kasy za obiektyw co ma 15 mm dolną i w testach "ostry na brzegach" podczas gdy te inne 12-24 nie

wiem czym jest nieostość od ISO, ale te zdjęcia wybuchów przy pajacu, te zdjęcie pierwsze podlinkowane - są żenujące jak dla mnie, poprostu okropne

http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0709.JPG

widzisz to ? 1/4 sekundy z ręki, tak 1/4 sekundy i z ręki i jakoś wyszło ?
    i ostrość KIT złapał ?

to jak mi w dzień łapie ostrość, czemu do cholery przy oświetlonej starówce nie może ?

nie oglądaj zdjęć na 100% ??
    to za co ja ku*** płace kase !!!
    płace kase i wymagam , ma działać, inaczej bym kupił za 800 aparacik jak dziewczyna moja i bym był happy, bo sie mieści do kieszeni
    a nie pół plecaka zajęte i 8000 wydane na aparat i 2 szkła
    po to kupuje aparat z napisem EOS żeby mi działał, a nie że moja panna zrobi zdjęcie aparatem 5 razy tańszym i jej wyjdzie
    z niektórych komórek już ładne zdjęcia "na ekran" wychodzą
    po to kupiłem EOSa bo sobie w domu A3 na ściane wywołuje i chce by mi ostrzył
    Ostatnio edytowane przez revolta ; 03-01-2010 o 15:23

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów