Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Jaki aparat

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    A w celach poglądowych wystarczy wziąc 50-tkę do ręki.
    BTW dawno w Kielcahc nie byłam
    Zgadza się "w dotyku" to to samo. A do Kielc zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

50d to model z 2008 roku, w założenii półprofesjonalny. Filmów nie kręci, ale ma lepszy wizjer od 500d, lepsze wyższe używalne iso, mokrokalibrację.

Ja bez wahania, o ile kasa pozwala, wzięłabym 50-tkę. Niestety ostateczneh decyzji nikt za Ciebie nie podejmie.
    Czy 50D ma "wyzsze uzywalne iso" to sprawa co najmniej dyskusyjna (jednak ja nie mam zamiaru dyskutowac, podaje tylko dla informacji)

Tutaj sa probki i wychodzi na to, ze moze jednak jest odwrotnie.....

http://www.the-digital-picture.com/R...ra-Review.aspx

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Dziękuję bardzo wszystkim za te rady. Myślę, że wybiorę chyba zestaw mateuszkaratysz
    jeśli masz 5,5 tysiąca to proponuje następujący zestaw który posłuży Ci przez wiele lat a odkrywanie wszystkich sztuczek i możłiwości zajmie Ci wiele godzin pracy:

BODY canon 50D nowe 3100zł
    obiektyw canon 70-200 f4 L używany 1700zł nowy 2000zł
    obiektyw canon 50 f1.8 400zł
    do tego filtr UV HOYA
    Lampa błyskowa TUMAX386 400zł

całość 5600 oczywiście przy zakupie wszystkiego u jednego sprzedawcy np na allegro można negocjować i sprzeda Ci za 5500zł.

Taki zestaw to idealna sprawa do walki w plenerze i wszelkich impreza okolicznościowych. Na pewno Cie nie zawiedzie.

Osobiście kiedy moja 400D zakończy żywot przesiadam się na 50/60D i zestaw dwóch Elek.
    katharsis,
    Zestaw fajny, ale nie doczytałeś, że kolega chce architekturę focić, a w tym zestawie nie bardzo będzie miał czym. Chyba, że 50-tką, ale wtedy będzie potrzebował duuużo miejsca.
    Co miałeś na myśli mówiąc "(...)będzie potrzebował duuuużo miejsca"

Czyli podsumowując
    Pomyślę jeszcze i najwyżej dozbieram pieniądze :
    I powiedzmy, że mój wybór padnie na to :

Kod:
    BODY canon 50D nowe 3100zł
    obiektyw canon 70-200 f4 L używany 1700zł nowy 2000zł
    obiektyw canon 50 f1.8 400zł
    do tego filtr UV HOYA
    Lampa błyskowa TUMAX386 400zł

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    katharsis,
    Co miałeś na myśli mówiąc "(...)będzie potrzebował duuuużo miejsca"
    ]
    Ano to miałam na myśli, że jeślil najniższą ogniskową w Twojej stajni zostanie 50-tka, to de facto będzie to 50x 1,6 = 81mm, ponieważ aparaty canona wyposażone są w matrycę typu APC-S, która jest o 1,6 raza mniejsze, niż standardowy mały obrazek. Więc jeśli będziesz chciał fotografować jakiś budynek, będziesz musiał się bardzo od niego odsunąć, żeby objąć go w całości, czyli od fundamentów po dach. A - idąc dalej tym tropem - może się okazać, że stojąc w ciasnej uliczce nie będziesz miał się już gdzie cofnąć. Do tego najbardziej nadaja się szkła typu UVA - ultra wide angle, czyli super-szerokokątne, np. takie: http://www.allegro.pl/item868075672_..._raty_wwa.html
    No chyba, że sfotografujesz po kawałku, a potem skleisz programowo.

Jeśli chodzi natomiast o Twoje wybory: wybacz, ale bedzie troche ostro: to, co robisz w tej chwili, nie ma najmniejszego sensu. Ty nie masz wybierać zestawu mateuszkaratysz, tylko Twój własny. Nikt nie wybierze za Ciebie zestawu do Twojej przygody z fotografią i nikt nie zgadnie, co Tobie w przyszłości przyda się najbardziej. To prawda, fajnie się komponuje - teoretyczne - zestawy za cudze pieniądze, ale przeważnie umieszcza się w nich to, czego sam autor zestawienia pożąda najbardziej. Powiem Ci tyle: wszystki jedno, czy kupisz w tej chwili 40d, 50d czy 500d - o ile oczywiście jesteś zdecydowany na Canona. Ważne, żebyś najpierw poznał swój aparat, zobaczył, jakie daje możliwości, poćwiczył, bo prawdopodobnie Twoje pierwsze zdjęcia nie będą dziełami sztuki. A obiektyw? Najprostszy kit 18-55 IS. Ten obiektyw kosztuje niewiele, stracić na nim specjalnie nie stracisz, a na pierwsze próby i ćwiczenia będzie jak znalazł. Rozumiem, że masz w tej chwili wizję wejścia w posiadanie niemal-pro-zestawu, który uczyni z Ciebie niemal-pro-fotografa. Ochłoń. Zdążysz wydać te pieniądze. A jeśli zrobisz to teraz, na gorąco i na szybko, może okazać się, że nie będziesz zadowolony, co wywoła konieczność kolejnych zamian - a na nich stracisz. Fotografia to bardzo gotówkochłonne hobby - po body i podstawowym obiektywie przyjdzie czas na kolejne szkła, może grip, akumulatory, lampa, statyw, głowica, monopod, torba, filtry... Starczy na wiele lat zakupów. Dlatego zacznij od body, powiedzmy 50d/500d plus 18-55 IS, a kolejne zakupy zaplanuj, kiedy już się oswoisz z tym, co masz. Moim zdaniem to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie.

p.s. jakbyś mógł zwracać się do mnie w rodzaju żeńskim...
    Ostatnio edytowane przez katharsis ; 02-01-2010 o 20:46

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ano to miałam na myśli, że jeślil najniższą ogniskową w Twojej stajni zostanie 50-tka, to de facto będzie to 50x 1,6 = 81mm, ponieważ aparaty canona wyposażone są w matrycę typu APC-S, która jest o 1,6 raza mniejsze, niż standardowy mały obrazek. Więc jeśli będziesz chciał fotografować jakiś budynek, będziesz musiał się bardzo od niego odsunąć, żeby objąć go w całości, czyli od fundamentów po dach. A - idąc dalej tym tropem - może się okazać, że stojąc w ciasnej uliczce nie będziesz miał się już gdzie cofnąć.
    Podobnie, albo gorzej będzie jak zechcesz wejść do środka i fotografować pomieszczenia.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Ochłoń. Zdążysz wydać te pieniądze. A jeśli zrobisz to teraz, na gorąco i na szybko, może okazać się, że nie będziesz zadowolony, co wywoła konieczność kolejnych zamian - a na nich stracisz. Fotografia to bardzo gotówkochłonne hobby - po body i podstawowym obiektywie przyjdzie czas na kolejne szkła, może grip, akumulatory, lampa, statyw, głowica, monopod, torba, filtry... Starczy na wiele lat zakupów. Dlatego zacznij od body, powiedzmy 50d/500d plus 18-55 IS, a kolejne zakupy zaplanuj, kiedy już się oswoisz z tym, co masz. Moim zdaniem to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie.
    Myślę, że to bardzo dobra rada. Przemyśl jakie body będzie dla Ciebie odpowiednie tak żebyś za kilka miesięcy nie decydował się na zmianę bo jednak czegoś brakuje. Do tego 18-55 IS. Reszta pieniędzy może poczekać. Porobisz zdjęcia i zobaczysz co jest Tobie potrzebne teraz, a co może poczekać.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Myślę, że to bardzo dobra rada. Przemyśl jakie body będzie dla Ciebie odpowiednie tak żebyś za kilka miesięcy nie decydował się na zmianę bo jednak czegoś brakuje. Do tego 18-55 IS. Reszta pieniędzy może poczekać. Porobisz zdjęcia i zobaczysz co jest Tobie potrzebne teraz, a co może poczekać.
    Co do fotografowania budowli mogę polecić obiektyw canona

- CANON 17-40L F4 natomiast jest to świetny obiektyw do fotografii zewnętrznej lecz wchodząc do środka będzie służył jako półśrodek po przeliczeniu cropa. CENA OKOŁO 2600pln NOWY.

Natomiast typowy obiektyw canona do robienia zdjęć wewnątrz klasy L czy najwyższej tak jak 17-40 to CANON TSE 17mm http://www.allegro.pl/item866581158_...c_od_reki.html
    CENA 9100PLN czy dwa razy więcej niż posiada autor posta.

Także proponowałbym nie kusić losu i skorzystać z dobrodziejstwa rodziców brać co dają i kupić zestaw o którym pisałem ewentualnie sugeruje zamienić LAMPE BŁYSKOWĄ na CANON 18-55 IS USM

WTEDY ZMIEŚCISZ SIĘ W KASIE A BĘDZIE MIAŁ KOMPLETNY ZESTAW 3 OBIEKTYWÓW

DO PORTRETU, SPORTU, PRZYRODY canon 70-200 f4
    DO PORTRETU i SZCZEGÓŁU ARCHITEKTONICZNEGO CANON 50 1.8
    DO ARCHITEKTURY ZEWNĘTRZNEJ I JAKO PÓŁŚRODEK DO WEWNĘTRZNEJ CANON 18-55 IS

niestety pożegnasz się z lampą błyskową. COŚ kosztem CZEGOŚ.
    z całą pewnością lampa błyskowa nie będzie CI potrzebna do robienia zdjęć architektury ale jeśli wiesz że będziesz częściej robił portrety to zrezygnuj z 18-55 i weź lampę. LAMPĄ ZAROBISZ NA OBIEKTYW DO ARCHITEKTURY.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeśli chodzi natomiast o Twoje wybory: wybacz, ale bedzie troche ostro: to, co robisz w tej chwili, nie ma najmniejszego sensu. Ty nie masz wybierać zestawu mateuszkaratysz, tylko Twój własny. Nikt nie wybierze za Ciebie zestawu do Twojej przygody z fotografią i nikt nie zgadnie, co Tobie w przyszłości przyda się najbardziej. To prawda, fajnie się komponuje - teoretyczne - zestawy za cudze pieniądze, ale przeważnie umieszcza się w nich to, czego sam autor zestawienia pożąda najbardziej. Powiem Ci tyle: wszystki jedno, czy kupisz w tej chwili 40d, 50d czy 500d - o ile oczywiście jesteś zdecydowany na Canona. Ważne, żebyś najpierw poznał swój aparat, zobaczył, jakie daje możliwości, poćwiczył, bo prawdopodobnie Twoje pierwsze zdjęcia nie będą dziełami sztuki. A obiektyw? Najprostszy kit 18-55 IS. Ten obiektyw kosztuje niewiele, stracić na nim specjalnie nie stracisz, a na pierwsze próby i ćwiczenia będzie jak znalazł. Rozumiem, że masz w tej chwili wizję wejścia w posiadanie niemal-pro-zestawu, który uczyni z Ciebie niemal-pro-fotografa. Ochłoń. Zdążysz wydać te pieniądze. A jeśli zrobisz to teraz, na gorąco i na szybko, może okazać się, że nie będziesz zadowolony, co wywoła konieczność kolejnych zamian - a na nich stracisz. Fotografia to bardzo gotówkochłonne hobby - po body i podstawowym obiektywie przyjdzie czas na kolejne szkła, może grip, akumulatory, lampa, statyw, głowica, monopod, torba, filtry... Starczy na wiele lat zakupów. Dlatego zacznij od body, powiedzmy 50d/500d plus 18-55 IS, a kolejne zakupy zaplanuj, kiedy już się oswoisz z tym, co masz. Moim zdaniem to najbardziej przyszłościowe rozwiązanie.

WEŹ POD UWAGĘ, ŻE ON NIE KUPUJE ZA SWOJE PIENIĄDZE TYLKO ZA CUDZE (rodziców) i jeśli ma taką możliwość to lepiej żeby kupił sprzęt z wyższej półki teraz, który posłuży mu dłużej i nie będzie musiał po roku stwierdzić, że sprzedaje wszystkie kity żeby dołożyć 2,3 tysiące na ELKI skoro może mieć je teraz.

Ja co pół roku począwszy od zakupu kita wymieniałem obiektywy. Gdybym kupił od razu Dwie Elki miałbym spokój i nie utopiłbym pieniędzy w kity, potem sigmy, które wcale nie były lepsze od kitów.
    Teraz kiedy siedzę w studio i obracam canonami 500D, 50D, 5D oraz paroma obiektywami wyższej półki mogę śmiało powiedzieć, że jeśli ktoś ma fundusze to niech inwestuje od razu w najwyższą półkę takiego sprzętu już się nie odsprzedaje żeby kupić coś lepszego.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 03-01-2010 o 00:18 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar RedWine
    Miasto
    Kraków

Wink

Ano to miałam na myśli, że jeślil najniższą ogniskową w Twojej stajni zostanie 50-tka, to de facto będzie to 50x 1,6 = 81mm, ponieważ aparaty canona wyposażone są w matrycę typu APC-S, która jest o 1,6 raza mniejsze, niż standardowy mały obrazek. Więc jeśli będziesz chciał fotografować jakiś budynek, będziesz musiał się bardzo od niego odsunąć, żeby objąć go w całości, czyli od fundamentów po dach. A - idąc dalej tym tropem - może się okazać, że stojąc w ciasnej uliczce nie będziesz miał się już gdzie cofnąć. Do tego najbardziej nadaja się szkła typu UVA - ultra wide angle, czyli super-szerokokątne, np. takie: http://www.allegro.pl/item868075672_..._raty_wwa.html
    No chyba, że sfotografujesz po kawałku, a potem skleisz programowo.

Pieknie powiedziane , celuj w to co ci bedzie odpowiadać najbardziej ,

a) jeśli chcesz iść za trendem rynkowym canona - 500/50 D + jakiś kit APS-C (który pewnie satysfakcji nie da , tylko rozczarowanie , ze za taką kase zdjecia nie wychodzą ) , w sumie abys zmiescił się budżecie

b) jeśli ma to być inwestycja na przyszłość i chcesz nauczyć się wiecęj, czerpać przyjemnosc z pogłębiania pasji - spróbuj pomyśleć nad rozwiązaniem , 40D (są jeszcze na półkach i lepsze od 500D) , plus lepsze , jasne szkło , np. 24-105 f4/L (w miarę uniwersalna Lka) , to ci zostanie na kilka ładnych lat i nauczysz się tyle samo co 50 tką, a jak poobeserwujesz canona co rok dwa wypuszczają nowe model , stąd pop-rostu ten dodatkowy tysiąc zainwestowany w body , moze lepiej zostawić w szkle ..

decyzja należy do Ciebie

pozdrowienia i daj info jak kupisz

RedWine and D'SLR
    CxD + kilka szkiełek i klamot ...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    WEŹ POD UWAGĘ, ŻE ON NIE KUPUJE ZA SWOJE PIENIĄDZE TYLKO ZA CUDZE (rodziców) i jeśli ma taką możliwość to lepiej żeby kupił sprzęt z wyższej półki teraz, który posłuży mu dłużej i nie będzie musiał po roku stwierdzić, że sprzedaje wszystkie kity żeby dołożyć 2,3 tysiące na ELKI skoro może mieć je teraz.

Ja co pół roku począwszy od zakupu kita wymieniałem obiektywy. Gdybym kupił od razu Dwie Elki miałbym spokój i nie utopiłbym pieniędzy w kity, potem sigmy, które wcale nie były lepsze od kitów.
    Teraz kiedy siedzę w studio i obracam canonami 500D, 50D, 5D oraz paroma obiektywami wyższej półki mogę śmiało powiedzieć, że jeśli ktoś ma fundusze to niech inwestuje od razu w najwyższą półkę takiego sprzętu już się nie odsprzedaje żeby kupić coś lepszego.
    Po pierwsze nie krzycz.
    Po drugie fakt "wydawania" cudzych pieniędzy nie oznacza, że trzeba je wydać na cokolwiek.
    Po trzecie zgadzam się ze wszystkim co piszesz z jednym zastrzeżeniem - to dotyczy Ciebie. Każdy inny fotograf ma inne preferencje, inne cele, inne umiejętności, inaczej oceni komfort użytkowania sprzętu i inna będzie jego ocena osiagów posiadanych narzędzi. Dlaczego? Bo każdy jest inny. I to, że Ty wybrałbyś taki a ni inny zestaw, to żeTy przeszedłeś taką drogę wcale nie oznacza, że każda kolejna idąca nią osoba w newralgicznych momentach podejmie identyczne decyzje.
    I własnie dlatego - po czwarte - ja zamiast obkupowania się po zęby doradzałabym najtańsze wyjście - kit IS. Będzie za wąsko? Dokupi 10-22. Będzie za krótko - dobierze 70-200. Będzie za ciemno? 50/1,8 czy 85-tka, proszę bardzo. Chodzi o to, żeby wyboru dokonał świadomie.
    Bo - po piąte - "pod każdego" można zbudować gotowy zestaw. Oczywiście. Tylko po co? Zdjęcia też chcesz za niego robić?
    Poza tym - po szóste - co to za różnica, czy kupi teraz czy za pół roku? Rodzice się pewnie nie rozmyślą, a ceny obiektywów jak na razie powoli bo powoli, ale spadają. Ja nie widzę problemu.

Domyślnie

Po pierwsze nie ma technicznej możliwości krzyczenia wpisem na forum xD jesli tak to czujesz to oznacza, że minęłaś już magiczną granicę pomiędzy realem a cyberrzeczywistością.

Po drugie autor posta wyraźnie napisał, że prosi o polecenie wyposażenia na które będzie mógł ZAINWESTOWAĆ pieniądze rodziców.

A więc dziele się z nim wiedzą, doświadczeniem, poświęcam czas szukam podlinkowuje wszystko po to by wskazać możliwości najlepsze z możliwych, a TY WYSKAKUJESZ Z tesktem, że fotograf ma inne preferencje.

Autor postu nie ma wyrobionych preferencji, jest laikiem, który mądrze szuka porady u ludzi bardziej doświadczonych.

UPRASZCZAJĄC MAKSYMALNIE wystarczy spojrzeć na podpisy sprzętowe fotografów z bardzo duzym doświadczenie i nierzadko z 30stką na karku.

Większość z nich posiada 5d , MKII, 1ds 1d MK II, III a standardem są szkła KLASY L.

Więc nie utrudniaj nam pomocy człowiekowi który jej szuka, i nie każ mu kierować się preferencjami których jeszcze sobie nie wyrobił.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a ceny obiektywów jak na razie powoli bo powoli, ale spadają. Ja nie widzę problemu.

;-) ta jasne , a święty mikołaj jest kobietą.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 03-01-2010 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów