Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Jaki aparat

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Question Jaki aparat

Witam Administratorów i wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy w świecie fotografii jak i na tym forum. Mam na dzieję, że bd tutaj spędzał dużo czasu oraz nauczę się dużo ciekawych rzeczy. Ale okej, do rzeczy.

Mam około 4 tysięcy zł do wydania na aparat. Myślałem nad EOS 50, +2 obiektywy i jakiś filtr, ale nie znam cen - mówiąc wprost nie mam pojęcia zbyt dużego o fotografowaniu. Aparat ma służyć do wszelkiego rodzaju zdjęć. Portrety, krajobrazy etc.
    Z waszą pomocą na pewno opanuję sztukę fotografii aparatem, poznam tajniki opcji i tym podobnych. Dziękuję z góry za wszelką pomoc
    Ostatnio edytowane przez Zaraki Kenpachi ; 02-01-2010 o 14:18

Domyślnie

Body canon 50D kosztuje 3200 zł

co oznacza, że nie starczy Ci na żaden inny obiektyw poza kitowym 18-55 IS.

I Jeśli ma to być nowy sprzęt i chcesz żeby to był koniecznie 50D to nie pozostanie Ci nic innego jak 50D+18-55IS

Natomiast ja polecałbym inny zestaw:

II http://www.allegro.pl/item863753331_..._gw_f_vat.html + GRIP + filtry hoya UF , POLARYZACYJNY, POŁÓWKOWY

III LUB używany zestaw:

- body 40D http://www.allegro.pl/item871230843_canon_40d_body.html 1700zł
    - obiektyw canon 17-40 f4L http://http://www.allegro.pl/item870..._jak_nowy.html 2140zł
    PLUS FILTR UV HOYA

MASZ MOJE TRZY TYPY ZESTAWÓW Z TEGO WG MNIE TRZECI MIMO ŻE UŻYWANY BYŁBY NAJLEPSZY POD WZGLĘDEM JAKOŚCI DO CENY I OPTYKI> Masz BDB BODY I ELKE NA POKŁADZIE A TO JUŻ COŚ.

NATOMIAST DRUGI ZESTAW JEST IDEALNY DLA AMATORA KTÓRY W RĘKACH MA PIERWSZĄ LUSTRZANKĘ CYFROWĄ.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 02-01-2010 o 15:02

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Po dłuższej rozmowie z rodzicami przeanalizowaliśmy, że bd miał do dyspozycji 5-5.5tys.
    Powiedzieli, że skoro mam takie ambicje, oraz, że ten aparat przyda nam się wszystkim, pomogą mi i dołożą się do kupna.
    #dodam iż 'bawiłem się' już fotografią, lecz był to poziom podstawowy. Ustawienia, menu, przysłona, migawka etc. Był to aparat mianowicie Lumix FZ-18. Jeśli dla cb to nie problem, mógłbyś podać gustowny zestaw eos 50, + jakieś obiektywy. Jaka jest cena, które najczęściej są używane.
    *tak samo z filtrami i w jaką lampę zainwestować.

Na dodatek : Cena finałowa nie jest na 100% pewna. Może delikatnie ulec zmianie. Dlatego proszę o wycenę każdej dodatkowej rzeczy. Z góry dziękuję bardzo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

1. Body EOS 500D - cena "około" 2500zł. Ewentualnie możesz w takiej cenie trafić z obiektywem 18-55 IS, który warto mieć.
    2. Obiektyw podstawowy - albo 18-55 IS z zestawu, albo np. Tamron 17-50 (cena ok. 1400zł).
    3. Obiektyw dodatkowy tele - np. Canon EF-s 55-250 IS (cena ok.900zł), albo szerokokątny (sam musisz zdecydować), np. Tamron 11-18 za ok.900zł
    4. Jasny obiektyw portretowy* 50 f/1.8 - cena ok.400zł
    5. Jak wystarczy środków to lampa - albo Nissin 622 (cena ok.400zł) albo Canon 430EX II (cena ok. 950zł)

Ja bym kupował tak - najpierw pkt.1 albo 1+2, a potem w miarę potrzeb (i środków) resztę

zdRAWki
    * 50 mm to nie jest typowy obiektyw portetowy, ale dla APS-C można nim robić całkiem dobre portrety.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja z body to bym szukal w dobrym stanie uzywki 40D - ok. 2200zl. Wygodniej sie to trzyma i obsluguje niz serie trzycyfrowa.
    Poza tym zgadzam sie z powyzszym. Zdecydowanie zamiast kita bym bral Tamrona 17-50.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jak na początek to 50d (lub 500d jeśli nie przeszkadzają ci jego kompaktowe wymiary) kit 18-55, i lampa (mam nissina di622 i spisuje się doskonale.). jak poczujesz że 55mm jest za krótkie to zastanów się nad jakimś lekkim tele. A na imprezy polecam fiszaja od Samyanga Na prawdę zaoszczędzisz kupę kasy kupując niedrogi sprzęt - a może się okazać że całkowicie spełniający Twoje wymagania. Często słyszę ludzi którzy mówią że kitem się nie da robić zdjęć..

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odpowiedz jeszcze sobie i nam na pytanie, czy zależy Ci na sprzęcie nowym, czy wolisz używany - wtedy kalkulacje będą wyglądały inaczej. A poza tym: czy poza 5,5 tys na start będziesz się w najbliższej przyszłości "dosprzętawiał", czy tego nie planujesz?

Zablokowany
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

A poza tym: czy poza 5,5 tys na start będziesz się w najbliższej przyszłości "dosprzętawiał", czy tego nie planujesz?
    Tak, zamierzam iść w przyszłości w tym kierunku. Chcę być fotografem/grafikiem (robienie obróbek w PS etc.), Jeśli znalazłbym dobrą ofertę na allegro bądź gdzie indziej sprzętu używanego, to dlaczego nie. Lecz, przed zalicytowaniem z konsultuję się z wami

#wdł. wypowiedzi kolegi HuleLam najlepiej szukać Body EOS 500D
    Natomiast MC_ sugeruje 50D.

Teraz który jest lepszy.

Oto porównanie : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
    Sam nie wiem który. Proszę o radę.
    Ostatnio edytowane przez Zaraki Kenpachi ; 02-01-2010 o 16:03

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaraki Kenpachi Zobacz posta
    Czyli wdł. wypowiedzi kolegi HuleLam najlepiej szukać Body EOS 500D tak?
    Natomiast MC_ sugeruje 50D.

Teraz który jest lepszy.

Oto porównanie : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
    Sam nie wiem który. Proszę o radę.
    W fotografii nie ma czegoś takiego jak "lepszy" - może być lepszy dla kogoś lub do czegoś. Najlepiej byłoby, gdybyś wziął oba body do ręki. Jeśli masz niewielkie dłonie - wygodniejszy będzie dla Ciebie mniejszy 500d. Jeśli masz duże ręce - masywny 50d powinien pasować Ci badziej. Producent pozycjinuje 500d jako entry-level, czyli sprzęt dla osób zaczynających zabawę z fotografią. To nowszy model, ma parę wodotrysków , w tym możliwość kręcenia filmów.
    50d to model z 2008 roku, w założenii półprofesjonalny. Filmów nie kręci, ale ma lepszy wizjer od 500d, lepsze wyższe używalne iso, mokrokalibrację.

Ja bez wahania, o ile kasa pozwala, wzięłabym 50-tkę. Niestety ostateczneh decyzji nikt za Ciebie nie podejmie.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

jeżeli naprawdę dopiero zaczynasz to weź 500d. Jeżeli masz naprawdę duże ręce to kup do tego grip. Dla samej wygody nie warto się pakować w 50d. Kup do tego kita i lampę. Jeżeli twoim zdjęciom będzie czegoś brakować odezwij się znów na forum, użytkownicy chętnie coś Ci doradzą. nie ma co porównywać 500 do 50 - to dwa różne segmenty każdy ma inne wady i zalety.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów