Pierwsza rzecz, która jest ważna -> mobilność.

Sam zaczynam zabawę z "profesjonalną" fotografią i mam kilka pomysłów na początek. Jestem zatrudniony w jednej firmie nie związanej z foto więc u mnie założenie działalności to tylko zdrowotne miesięcznie (czyli koło 300zł dzisiaj).

Ale przechodząc do pomysłów:
- po sprecyzowaniu profilu działalności www.google.pl -> tam wyszukujesz wszystkie portale regionalne i wysyłasz zapytania o reklamę. czasem można się zdziwić jakie grosze to kosztuje.
- dalej modląc się do świętego googla szukasz okoliczne studia, profesjonalnych fotografów i wysyłasz zapytanie o współpracy, często starzy profesjonaliści zlecają młodym niektóre prace ze względu na brak czasu.
- kolejny sposób powiązany z googlem szukasz firm, którym mogła by się przydać Twoja praca i wysyłasz ofertę (skromną na początku ale nie jakieś groszę). konferencje, festyny, gmina, powiat, urząd miasta. trafi się może 3 na 1000, ale ślad pozostanie, a to ważne.
- najprostszy sposób puść nićmi rodzinnymi żeby wszystkie ciotki, wujkowie kuzynowie wiedzieli że robisz foty za kasę. okaże się, że jeden wujek pracuje tu i tam i potrzebują fotografa dokumentacyjnego itp...
- następnym sposobem jest częsty udział w konkursach. Nie ważne jakie konkursy, szukasz, wstawiasz jakieś perełki, gdzieś zamieszczą w gazecie zdjęcie i masz coś więcej niż tylko portfolio

można by jeszcze wymyślać.... tylko kiedy to zrealizować....

pozdrawiam