Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Sposób na reklame.

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Sposób na reklame.

Witam. Szukałem, ale nie znalazłem nic na ten temat. Otóż interesują mnie skuteczne i tanie sposoby na zareklamowanie swojej działalności (tzn. tego, że robimy zdjęcia). W tym roku chce zacząć troche zarabiać na zdjęciach, ale do tego potrzebni są klienci, którzy najpierw muszą wiedzieć, że taka i taka osoba zajmuje sie daną dziedziną. Najpierw planuje dokonanie kilku zakupów za kilka tysięcy, żeby mieć sprzęt, który nie zawiedzie podczas ewentualnych zleceń. Sądze, iż jest tu wielu takich, którzy przechodzili ten etap i chciałbym poznać skuteczne sposoby na reklame.
    Ostatnio edytowane przez UrGuR ; 02-01-2010 o 12:16
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Myślę, że podstawą jest zrobienie portfolio. Później, jak już masz trochę kasy, możesz zareklamować się na serwisach dotyczących tej dziedziny fotografii którą 'uprawiasz'. Czyli np. jakiś portal ślubny, który pobiera opłaty za reklamy ;-)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pocztą pantoflową najpierw... jak ludzie będą zadowoleni, to będą Cię polecać
    staraj się robić jak najlepsze zdjęcia po prostu
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Wśród młodszej części ludności w moim mieście (tak do 25 roku życia) jestem znany z tego, że zajmuje się fotografią i bardzo często, gdy jestem w towarzystwie, to ktoś nowy mówi mi, ze robię świetne zdjęcia, ale raczej mało kto wie, że mogę robić zdjęcia na zlecenie. Oczywiście nie każdy młodszy obywatel miasta wie, że zajmuje się fotografią, ale spora część. Muszę dać znać pozostałym ludziom, co robię i że mogę zrobić dla nich zdjęcia, oczywiście za wynagrodzenie i to jest właśnie moim problemem. Aczkolwiek dziękuje za rady, które już padły. Zainwestowałbym najchętniej w porządną stronę internetową, ale w pierwszej kolejności chce skompletować sprzęt, a za dobra stronę, domenę i hosting trzeba trochę zapłacić.

Domyślnie

Myślę, że zanim zaczniesz brać pieniądze za zdjęcia powinieneś jeszcze trochę popracować nad warsztatem.
    Nie sztuką jest zawołać pieniądze za dosyć przeciętne zdjęcia, których za rok lub dwa będziesz się wstydził i prędzej czy później usuniesz se swojego folio na MM czy gdzieklwiek indziej.

Jeśli chodzi o promowanie to wejdź na darmowy hosting wybierz domenę i zbuduj strone www jakimś generatorem.
    Jeśli chcesz wydać na to forsę to zleć zbudowanie strony programiście i wykup płatny serwer bez reklam.
    Poza tym masz digart, maxmodels,naszaklasa - i to własnie na tych serwisach znajdziesz więcej klientów niż poprzez swoje www które trzeba jeszcze wypozycjonować żeby było łatwo znajdowane w googlach a to też kosztuje.

PS.

Najpierw zainwestowałem swoje pieniądze w sprzęt i studio, potem zainwestowałem w II letnią szkołę fotografii z zawodem, teraz zbudowałem stronkę którą pozycjonuje za własną forsę i dopiero pomału zaczynam działać komercyjnie.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 02-01-2010 o 15:13

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Mateusz, sprzętu potrzeba, a jest drogi, póki co włożyłem w niego ponad 6k w ciągu roku, na wiosne kolejne 4k. Nie łatwo jest odłożyć takie sumy będąc uczniem liceum mającym 17 lat. Orientowałem sie w okolicznym rynku foto i śmiem twierdzić, że dorównuje okolicznym fotografom mającym dużo dłuższy staż i dużo lepszy sprzęt. Myślę, że jeśli zacznę zarabiać, ruszę w tym kierunku to szybko zdobędę doświadczenie i poprawie warsztat. Uczę się szybko, jak dotąd fotografią zajmuje sie zaledwie 13 miesięcy, z czego pierwsze 5 to było pstrykanie od tak. Na początek nie będę brał wiele, a z czasem i coraz lepszymi zdjęciami mogę zacząć brać więcej. Podstawa to zacząć, mieć chętnych, a dalej już sobie poradzę. Póki co mam pewny jeden ślub i jeden bardzo prawdopodobny, oba w 2010, niedługo mam robić zdjęcia na 18, coś zaczyna sie dziać, ale wiem, że może być lepiej

Edit. Nawet jeśli początkowo zdjęcia nie będą na jakimś super poziomie, to zdobędę niezbędne doświadczenie i pieniądze na sprzęt. A gdy za jakiś będę chciał zarabiać więcej na zdjęciach to będę posiadał doświadczenie i sprzęt, które pozwolą mi na to.
    Ostatnio edytowane przez UrGuR ; 02-01-2010 o 16:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A może by tak kilka ślubów jako drugi fotograf? Fotografowanie pod presją zrobienia dobrego materiału, a fotografowanie dla siebie to spora różnica. Idz pogadaj z jakimś fotografem który się tym zajmuje w Twoim miescie, pewnie się nie zgodzi ale może.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Na początek planuje współprace ze znajomym, będziemy robić we dwóch, w razie jakby jednemu coś umknęło to zawsze jest drugi.

Coś już napisał

Domyślnie

Wśród młodszej części ludności w moim mieście (tak do 25 roku życia) jestem znany z tego, że zajmuje się fotografią i bardzo często, gdy jestem w towarzystwie, to ktoś nowy mówi mi, ze robię świetne zdjęcia, ale raczej mało kto wie, że mogę robić zdjęcia na zlecenie.
    Rozdawaj wtedy wizytówki?

ale w pierwszej kolejności chce skompletować sprzęt, a za dobra stronę, domenę i hosting trzeba trochę zapłacić.
    Domena + hosting, pierwszy rok ok 100zl (kolejne troche drożej ~200 i wiecej). Na początek pewnie wystarczyła by prosta strona z informacyjna (co robisz, jak za ile, jak sie umawiac i kontaktowac) oraz galeria zdjec.
    Potem możesz to zawsze zmienic.

Domyślnie

Pamiętaj, że zdjęcia w budynkach sakralnych można robić tylko po okazaniu legitymacji z kurii.
    Kursy odbywają się raz na rok, warto taki papier zdobyć wtedy jest pewność, że po wejściu do kościoła ksiądz Cie nie wyprosi chyba, że miejscowość jest na tyle mała, że ksiądz nawet nie orientuje się w wytycznych episkopatu/ lub po znajomości.

Co do tego, że sprzęt jest drogi to zdaje sobie z tego sprawę sam inwestuje ale fotografia to drogie hobby , zresztą jak każde hobby inwestuje się w nie nie po to by się zwracało tylko po to by uprzyjemnić sobie czas. Co innego jeśli ktoś robi to zawodowo.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów