Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
A ja uważam, że spora grupa przedpisaczy przesadza z tymi "wreszcie zgadzającymi się" ogniskowymi, które jawią się tu jako fundamenty, bez których fotografia by nie istniała. Przesiadłem się przed kilkoma dniami z 350D na 50D i jestem zachwycony!
Problem "zgadzających/nie zgadzających" się ogniskowych ma znaczeni tylko przy używaniu stałek. Część można zastępować innymi (50mm ~>85mm, 85 ~> 135mm, 135mm ~> 200mm) ale niektórych - głównie tych krótkich - po prostu nie ma jak zastąpić, albo jest to bardzo drogie (28mm, 24mm, 35mm)

Jeśli jednak planuje się głównie zoomy to kwestia ogniskowych ma mniejsze znaczenie. Nie ma wielkiej różnicy czy używasz 24-135 na FF, czy 15-85 na APS-C.

Sam wybierałem pomiędzy 5D i 50D. Zdecydowałem się na 5D, przeważyły dwie rzeczy:

1. możliwość zapięcia stałek 28, 35, 50, 85 i pokrycia nimi szerokiego zakresu, w 50D nie miałbym na nich szerokiego kąta.
  2. brak sterowania lampami zewnętrznymi za pomocą wbudowanej lampy w 50D, gdyby miał tak jak 60D to bym raczej mimo wszystko zdecydował się na 50D, ale skoro i tak muszę dokupić sterownik...

Na plus dla 50D bardziej pasuje mi zoom 15-85 niż 28-135, czy nawet 24-105.

AF w 5D jest przyzwoity, gdybym miał wybierać pomiędzy 7D i 5D to pewnie brałbym pod uwagę AF, dla mnie różnica w AF pomiędzy 50D i 5D jest drugorzędna.