Jako amator wymieniałem kilka razy sprzęcik dla samej zabawy z poznawania i testowania elektroniki.
Dziś wymieniłem (ponownie) nikona na canona. Konkretnie d300 na 5d.
Na gorąco różnice:
- 5d jest jak żółwik. Reakcja na klawisze, przeglądanie menu i zdjęć, zgrywanie zdjęć działa potwornie wolno w porównaniu z d300.
- d300 banał ale nadal nie polubiłem kolorystyki,
- 5d daje piękne obrazki nawet z tanim 50mm 1.8.
- d300 zdaje się być znacznie mocniejszy, 5d przy nim jest wydmuszką.
- cena taka sama 5d=d300
- mi jest bliższy 5d... zobaczymy jak długo![]()
1.Chuck ma zawsze racje,
2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1
Ja w planach nie mam zamiaru zarobkować, np. jako fotograf na ślubach, ale po prostu miałem sample na kompie po zabawie 5D i Kit'owym 24-105... widzę tą różnicę w obrazie, a na 50mm 1.4 kompletnie rozwaliło moje 50D.
Dlatego wiosna to atak na 5D i dwie stałeczki, potem się zobaczy. Szkiełek L na pewno nie będę miał (na pewno nie od razu) ale mimo to chcę wejść w FF. Kwestia potrzeb, nie brylowania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Utwierdzasz mnie w przekonaniu![]()
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 29-12-2010 o 20:20 Powód: Automerged Doublepost
No zgadzam sie, ale znowu z D300s moge isc na mecz Lecha w sobote, a w niedziele na slub focic. A z 5d jedynie w niedziele![]()
Byłem z 5D na meczu żużlowym, na zawodach modeli latających i jeżdżących (z prędkościami bliskimi 100km/h) i dawaliśmy radę. Bez przesady z tymi stereotypami że 5D to tylko do statyki. Jak ktoś ma głowę na karku, zna sprzęt i jego ograniczenia a nie tylko umie wciskać guziki to sobie poradzi. Pewnie że lepiej mi się foci akcję 1DII ale bez przesady że 5D się da, bez przesady.
"że 5D się nie da" miało być oczywiście![]()
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 29-12-2010 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost
Stałem przed podobnym problem, wybrałem 5d nie zaluje. Musialem sprzedac wszystko z Nikona i zakupic od nowa caly sprzet. Było to dość kosztowne i odważne.
A co do predkosci 5d, troche wprawy i można złapać szybko poruszający obiekt.
Ostatnio edytowane przez zinek2005 ; 30-12-2010 o 18:45 Powód: Automerged Doublepost
swego czasu miałem podobne zamiary, ale w drugą stronę... sprzedać plecak pełen C i zNikonować się pod FF... nie wiem - biłem się troszkę z myślami, jednak pozostaję tu gdzie mam już solidne podstawy w postaci szkieł i pewność bardzo przyjemnych efektów końcowych.. z AF idzie żyć - używam w pracy 5DII w sytuacjach b. dynamicznych, jak np. fotografowanie podczas przejazdów samochodem, gdzieś na biegu muszę wydobyć puchę (i to z tele 100-400, a nie stałeczkami 1.4) i na prawdę radzi sobie dobrze, a parcie na foto czasem jest na zasadzie "musisz mieć cokolwiek..." dlatego też ze znakiem zapytania na twarzy patrzę na lament o AF w 5DII i do 50-ki już za miecha dokupuję FF..
.
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
witam
miałem 350d, 50d, i teraz 5d classic. Choć po wzięciu do ręki tej ostatniej miałem bardzo mieszane uczucia, jakbym był w muzeum techniki. To po wypluciu paru pierwszych zdjęć, mogę powiedzieć, nie oddam jej już tak prędko. 50d miało wszystko inne NAJ, poza generowanym obrazkiem. Ten z 5d rzadko trzeba mocno obrabiać poza wywołaniem w ACR lub nawet i tego nie wymaga. Jak sprzedałem 350d i kupowałem 50d liczyłem na skok jakościowy zdjęć oraz skok technologiczny AF, mikrokalibracja, czyszczenie matrycy, wyświetlacz również mnie pociągał. Niemniej po zrobieniu paru zdjęć czułem się zrobiony w jajo przez producenta. Obrazek nie był taki fajny jak w 350d. Żałowałem zmiany. Szkła też nie rysowały mi tak jak na 350-tce.
pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego RoKu!
darecky
A jakiego kopa dostają szkła po przejściu z 50D na 5D to już inna historia.
To czego mi brakuje w 5D to wyświetlacz z 50-tki. A mity z AF są wyssane z palca. Mało tego wydaje mi się że moja 5-tka ma lepszy, szybszy AF niż testowana 5-tka mk II kolegi. Co do budowy nie ma się do czego przyczepić. W tej cenie aparat z FF to bajka
pzd
Maciek
5D+BG-E4, 50D+ świeczka i parę słoików