Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 145

Wątek: 5D czy 50D który wybrać

Dopiero zaczyna Awatar Marcinsxx

Domyślnie

Miałem 350D, 450D, 40D pużniej 5DmkI a teraz mam 60D, niestety nie miałem styczności z 50D ale porównując poprzednie moje 5DmkI i obecne 60D moge stwierdzić że 60D praktycznie wszystkim góruje nad piątką prócz jakości zdjęć ale tylko moje spostrzeżenie jako amatora.
    Na plus 60D&5DmkI - kręci niezłe filmy, lżejszy poręcznieszy korpus, dobry LCD, bateria która starcza na 800-1000 zdjęć, wbudowana lampa.
    Na minus 60D&5DmkI - duże RAWy słabiej poddające się obróbce niż w piątce, plastyka obrazu, kolory w sumie najważniejsze w aparacie
    Z 60D jestem zadowolony i jest to fajny aparat lecz jakbym w tej chwili kierował się tylko jakością zdjęć piątka została by ze mną ale przeważyły inne czynniki a wybór między 5D a 50D byłby dla mnie prosty - 5D.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ja myślałem, że aparat tym lepszy im lepszy generuje obrazek. No cóż, myliłem się

Dopiero zaczyna Awatar Marcinsxx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A ja myślałem, że aparat tym lepszy im lepszy generuje obrazek. No cóż, myliłem się
    Niekoniecznie zależy do czego: do studia lepszy będzie 5D a do sportu lepszy będzie EOS-1D Mark II lub III mimo iż generuj słabszy obrazek.

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie naturalne/sztuczne

Cytat Zamieszczone przez Emaliasz Zobacz posta
    Gdy kilka miesięcy temu, korzystałem z body 5D mkII nie miałem wielu okazji by bezpośrednio porównać go do posiadanego obecnie

PS. Co dziwne, na koncertach 50D trafia z tym Tamronem nawet w kabel mikrofonu.
    Zastanawiające. ;-)
    z tego co wiem AF potrafi rożnie reagowac przy oswietleniu sztucznym i naturalnym. I tu tkwi tajemnica IMO
    pozdrawiam
    6d, 50 1,8 STM, 16-35 f4 IS L, 24-105 f4 IS L ,85 1,8 USM, 70-200 f4 IS L, pleśniaczki, itepe...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta

Pogadaj z jakimś paparazzi, to Ci wyjaśni, że niekoniecznie.
    Pogadaj z jakimś fotoreporterem powie Ci to samo co pierwszy.
    Ci co pstrykają do kotleta też jakości nie stawiają na pierwszym miejscu - cóż różni sa ludzie i różne mają wymagania

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcinsxx Zobacz posta
    ...moge stwierdzić że 60D praktycznie wszystkim góruje nad piątką prócz jakości zdjęć..
    to tak jakby powiedzieć, że Ferrari nad Audi góruje tylko wyglądem...

to są inne puszki, mogą być inaczej zastosowane, co nie oznacza, że sa do czego innego (kwestia perspektyw wykorzystania)... dla mnie również w pierwszej kolejności idzie jakość, później funkcjonalność i wykonanie - bo nie używam puszki do samoobrony, nie potrzebuję wielu udogodnień (jestem w pełni sprawny manualnie) i nie lubię stwierdzenia "nowe = lepsze" - najpierw własny system oceny i oczekiwań, później wybór - polecam to podejście.
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale panowie, stwierdzenie że aparat lepszy bo kręci filmy, ma lepszy LCD i mniejszą oraz lżejszą obudowę jest w porządku? Bo w kontekście tej wypowiedzi napisałem to co cytujecie. A sam używam 5D jak i 1DII w zależności od sytuacji.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

akurat dla mnie rozmiar i waga ma spore znaczenie. I mam prawo uważać że mniejsze i lżejsze to lepsze...chyba nikt mi tego nie odbierze.

Lepszy wizjer to lepszy wizjer, a lepszy wyświetlacz to lepszy wyświetlacz

To tak jakbyś stwierdził że 5D jest lepszy od 50D bo ma gorszy wyświetlacz
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O gustach się nie dyskutuje. Poza tym jak porównać 5D i 50D skoro każdy ma spełnić inne wymagania i każdy do czego innego służy. To, że obydwa robią zdjęcia to jedyne porównanie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Domyślnie

5d to obecnie sprzet zadaniowy - studio, portret, sluby - gorzej z dynamicznymi scenami. Nie ze sie nie da - ale ryzyko pojscia z takim sprzetem na sport jest ogromne!

Ja mam zasade taka:
    sluby, portret - 5d
    prosegment - 1d4, d3s
    najlepszy sprzet jakosc/cena i do wszystkiego - Nikon D300s

Dziekuje za uwage

Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów