eee moim zdaniem bezsens przechodzić z 40d na 50d ... lepiej 5d
eee moim zdaniem bezsens przechodzić z 40d na 50d ... lepiej 5d
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
dziś poruszałem ten temat z kolegą... on bierze 50ke do sportu a ja 5kę mk2 do slubów i studia... gdyby mnie nie było stać pewnie brałbym również 50kę albo 7kę ale ja to traktuję bardziej jak inwestycję...
Patrząc teraz od technicznej strony wysokie uzywalne iso to na pewno główna zaleta 5ki (mk1) ale jeśli porównamy tzw "plastyczny obrazek"to dla mnie nie ma jakiegoś ogromnego skoku jakości a na bank nie takiego aby dopłacać do FF...czyłości to co innego...
Sądzę, że pod naiwnością bardziej skrywa się ironia. I dla mnie jest to zrozumiałe.
Witam,
Jako, że nikt szczególnie nie poruszył tematu, to jako użytkownik który się przesiadł z 50D na 5D chciałbym podać prostą listę wad i zalet. Zacznę więc od 50tki przyrównując ją do 5D.
Zalety:
- Szybki AF
- Więcej punktów AF
- Duża ilość klatek na sekundę
- Wysokie ISO
- Mocno rozbudowane Menu
- Tanie obiektywy EF-S
- Nowy wydajny procesor 14 bitowy
- Solidne wykonanie
- sRAW
Wady
- Matryca APS-C
- Czasami niewystarczająco ostry
- Słaby do krajobrazów w szerokim kącie
Teraz trochę o 5D (mark I)
Zalety:
- Pełna klatka
- Szeroki kąt
- Wysokie użyteczne ISO (3200)
- Brak wbudowanej lampy![]()
- Ostrość
- Niesamowita kolorystyka (mimo 12bit)
- Jakość obiektywów z wysokiej półki (L)
Wady:
- Kiepski AF
- Użyteczny tylko środkowy AF
- Ciężko z AF w ciemnych pomieszczeniach
- 3kl/s
- Biedne Menu
- Głośne klapnięcia lustra
- Brak Cropa(przy tele jest to problem)
- Brak Live View (czasami się przydawało w 50D)
- Stary procesor Digic II
Reasumując. 5D ma sporo wad ale mimo to robi samo z siebie niesamowite zdjęcia (a mówi się, że aparat sam zdjęć nie robiNiektórzy to określają jako "plastyka" i chyba mają rację bo i ile o plastyce nie mówiłem przy poprzednich aparatach (350D, 50D), tak teraz mogę swobodnie napisać, że wiem jak wygląda "ta dobra" plastyka. Zdecydowanie polecam osobom, które nie zajmują się fotografią sportową. Krajobrazy, portret, reklama, fotografia ślubna, artystyczna tak! Sport, szybki reportaż nie! Byłem bardzo przyzwyczajony do 50D, teraz zaś kiedy pewnych rzeczy mi brakuje, odczuwam pewnien niedosyt ale rekompensuje sobie to jakością
Tak więc oba aparaty zdeycdowanie polecam ale każdy do czegoś innego.
-----
Sauron:Canon EOS 5D, Canon 50 1.4 USM, Carl Zeiss 50mm f1,8 M42
Ja bym się spierał co do tego sRAW'a w 50d - dla mnie to jest niedociągnięcie. Zdecydowanie brakuje mi sRAW o wielkości 8-10 Mpix (owszem jest 7,1 ale dla mnie to zbyt mało)
Jak dla mnie, zdecydowaną zaletą 50d jest to, że jak pogrzebie w ustawieniach, włączę tryb cichy, odpalę LV to praktycznie bardziej słychać AF obiektywu niż migawkę...
Co zaś się tyczy wysokich iso, to na pierwszy rzut oka 3200 jest całkowicie używalne, (a 6400 i 12800 w 50d pod względem szumów wyglądają jak 12800 i 25600 w 5d II).
Lepiej jednak wypowiem się na ten temat za jakieś 2 tygodnie (bo wtedy będę miał możliwość gruntownego potestowania 50d w trudnych warunkach oświetleniowych i tyle zajmie mi dokopanie się do płyty ze zdjęciami, które kiedyś robiłem 5d)
Resztę plusów i minusów takich jak matryca, jej rozmiar (w sumie 5d to FF a skoro już bierzemy pod uwagę ten element to można zaproponować i zakup 1d lub 1ds bo i to by się znalazło w cenie podobnej do używanego 5d), procesor, szybkostrzelność itp, pominę ponieważ zostały wymienione...
Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 25-01-2010 o 16:12
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.