Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 145

Wątek: 5D czy 50D który wybrać

Domyślnie

5d, zdjęcia rzeczywiście świetne. Nie korzystalem ze stałych eLek, jednak plastyka zdjęć z 24-70 L, czy 24-105L super. Nawet stary, poczciwy 28-105usmII dawał radę. Piąteczkę zamieniłem na 50d. Dlaczego? Otóż moje body miało dośc dziwne zjawisko. Przepalało zdjęcia o 2-4ev. Na początku była fascynacja pięknym obrazkiem, ale później przyszło zastanowienie nad brakiem kontroli nad zdjęciem(prześwietlanie nie było regularne, tzn takie same warunki, kadr i raz sie pojawiało, a raz nie). Kupiłem body bez gwarancji, więc zamiast męczyć się z serwisem, wymieniłem na 50d. Spostrzeżenia porównawcze:
    -af minimalnie pewniejszy w 50d, ale znając ograniczenia sprzętu, nie do końca istotny
    -na plus 50d - ekran. to bez porównania
    -podgląd zdjęć, sprawdzanie stanu licznika, kolejny plus dla 50d(jakoś odzwyczaiłem się od menu po angielsku)
    Wniosek?
    Jakby moja piąteczka nie robiła psikusów, nie wymienił bym jej. Na wiosenny zakup czeka 5d lub 5dII. 50-tka jako zapas.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skura Zobacz posta
    Jakby moja piąteczka nie robiła psikusów, nie wymienił bym jej. Na wiosenny zakup czeka 5d lub 5dII. 50-tka jako zapas.
    Czyli jednak jest coś... co Cię ciągnie do FF i tej 5D, pomimo złych doświadczeń ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja kupiłem 50D skuszony promocją (za cenę używanego 5D w dobrym stanie kupiłem miesięcznego 50D z gripem oraz nową 580 EX II). Teraz troche żałuję. Fakt, jestem spokojniejszy bo mam gwarancję, ale jestem pewny, że pierwsze zarobione na fotografii pieniądze przeznaczę na poczciwą piątke. 5D + stałki (wcale nie trzeba L-ek) zaspokaja moje potrzeby w 100%, a tak niby jest OK, a jednak czegoś brakuje

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzman1 Zobacz posta
    [...]a tak niby jest OK, a jednak czegoś brakuje
    No mi właśnie od jakiegoś czasu zaczęło brakować tego obrazka... Nie potrzebnie wkładem swoją kartę do 5-tki kolegi. Mam na kompie i widzę co ta poczciwa konstrukcja potrafi.

Zablokowany

Domyślnie

środkowy w 5d też jest ok ,a plastyka zdjęcia powalająca w porównaniu do 50d.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cotojest Zobacz posta
    To czego mi brakuje w 5D to wyświetlacz z 50-tki. A mity z AF są wyssane z palca. Mało tego wydaje mi się że moja 5-tka ma lepszy, szybszy AF niż testowana 5-tka mk II kolegi. Co do budowy nie ma się do czego przyczepić. W tej cenie aparat z FF to bajka
    mam obie piątki i mogę powiedzieć że są porównywalne, wyświetlacz w 5d1 to tragedia ale histogram na nim widać i to wystarczy
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    No mi właśnie od jakiegoś czasu zaczęło brakować tego obrazka... Nie potrzebnie wkładem swoją kartę do 5-tki kolegi. Mam na kompie i widzę co ta poczciwa konstrukcja potrafi.
    Hej kolego. Jednak Cię kusi piąteczka...
    Mnie też :-D

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Hej kolego. Jednak Cię kusi piąteczka...
    Mnie też :-D
    Oj kusi, kusi... i raczej się skuszę. Piszę raczej bo czasami zapala się światełko posiadania nowej bryłki, a w zasadzie nowszej technologicznie. Jednak jak to zazwyczaj bywa nowsze w efekcie finalnym nie oznacza lepsze. Kwestia potrzeb i priorytetów.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem 40d, 50d, mam 5Dm1.
    O sporcie mogę zapomnieć z posiadanymi obiektywami. Nie tylko ze względu na szybkość, ale i AF. Ostrych wychodzi nie więcej jak połowa zdjęć. Na poprzednich body była śladowa ilość. Do portretów i studyjnych rewelacja! - niestety w canonie mając ograniczony budżet trzeba wybierać w którą stronę chce się iść.
    50D; 70-200 L f/4; 17-40 L f/4; 28 f/2.8; 50 f/1.8; 85 f/1.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sloik1979 Zobacz posta
    Ostrych wychodzi nie więcej jak połowa zdjęć. Na poprzednich body była śladowa ilość.
    To znaczy na 5D jest połowa ostrych a na poprzednich puszkach była śladowa ilość ostrych?

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów