Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 145

Wątek: 5D czy 50D który wybrać

Dopiero zaczyna Awatar canonierman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D czy 50D który wybrać

Witam.Pytanie jak w tytule postu.Które body wybrać?Używke 5D czy nowy 50D. Aktualnie posiadam 40D i jestem zadowolony.Potrzebuje jednak drugie body.Istotne jest to że fotografuje m.in śluby, a tu jak wiadomo warunki często ekstremalne(ciemne kościoły itd.)
    5D wiadomo,plastyka i FF, 50D szybszy AF i wszystkie krzyżowe.Praca na wysokim ISO,często 1600 i pytanie czy jest istotna różnica w szumach pomiędzy tymi puszkami przy takim ISO?(dla mnie z 40,stki jest ok do 15x21,po obróbce)
    Prosze tylko o opinie w temacie body ,a nie sugestii że może jaśniejsze szkło itd. Optyke posiadam wystarczającą.
    Ostatnio edytowane przez canonierman ; 02-01-2010 o 00:50

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli masz dobre szkła, to 5D. Ma jedną, podstawową zaletę (dla mnie, pewnie nie tylko) - normalne ogniskowe w pracy ze stałkami, co oznacza, że Canon 28/1,8 będzie świetnym szkłem szerokokątnym, a nie pseudostandardowym, jakim jest na cropie. Poza tym masz jeszcze parę szkiełek, które mają sens na pełnej klacie, a nie mają swoich odpowiedników na crop'a, bądź kosztują majątek.

Do typowego low-light, może być przydatne ISO6400 i 12800 z 50D, niemniej jednak nie wiem, jak często tego używasz - u mnie puchy chodzą przez większość czasu na takich czułościach (1600+), więc jakaś zaleta to jest.

Inna sprawa to GO, ale o tym już mówić nie muszę...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec

Domyślnie

Zdecydowanie 5d
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Do typowego low-light, może być przydatne ISO6400 i 12800 z 50D, niemniej jednak nie wiem, jak często tego używasz - u mnie puchy chodzą przez większość czasu na takich czułościach (1600+), więc jakaś zaleta to jest.
    dla iso6400/12800 50d? raczej w 5d, powinno byc znacznie lepiej

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rog Zobacz posta
    Zdecydowanie 5d
    owszem zdecydowanie
    Tylko z tego co zauważyłem, na allegro mało kto podaje przebieg używek. Warto chyba zwrócic na to uwage, bo 5d raczej nie jest puchą używana przez niedzielnych amatorów, a migawka do niego tania pewnie nie jest.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zajec3 Nie podaje się przebiegu bo trzeba go w serwisie sprawdzać.

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ale zdarza się, że ktoś poda
    Chodzi mi ogólnie zeby nie wpakować się na "mine".
    Niektórzy są w stanie podać przebieg

Dopiero zaczyna Awatar canonierman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzieki za wszyskie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o allegro to większość sprzedających podaje przebieg,tylko na ile prawdziwy tego nie wiadomo.Pewnie jest on tak prawdziwy jak to ze pucha służyła do niedzielnych spacerków.W 40D przebieg można sprawdzić,szkoda że w 5D nie da się tego zrobić na domowym kompie.

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canonierman Zobacz posta
    .Pewnie jest on tak prawdziwy jak to ze pucha służyła do niedzielnych spacerków.
    Panowie, nie generalizujcie, jest masa ludzi którzy kupują 5D tylko po to żeby owe spacerki pstrykać. Teraz sprzedają kupując mkII i do głowy takim ludziom nie przychodzi żeby podać przebieg. Oczywiście jest to spora mniejszość.

Ja jak będę sprzedawał to też tak napisze :P :P tyle że faktycznie tak jest
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=Pavlik;749939]Panowie, nie generalizujcie, jest masa ludzi którzy kupują 5D tylko po to żeby owe spacerki pstrykać.

Ja jestem dokładnie taki,mój ma przebieg 6 tyś.jak będę go sprzedawał na wiosnę może mieć ewentualnie 8-9 tyś.stan idealny,więc można jednak trafić takie okazje

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów