Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 145

Wątek: 5D czy 50D który wybrać

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

akurat dla mnie rozmiar i waga ma spore znaczenie. I mam prawo uważać że mniejsze i lżejsze to lepsze...chyba nikt mi tego nie odbierze.

Lepszy wizjer to lepszy wizjer, a lepszy wyświetlacz to lepszy wyświetlacz

To tak jakbyś stwierdził że 5D jest lepszy od 50D bo ma gorszy wyświetlacz
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O gustach się nie dyskutuje. Poza tym jak porównać 5D i 50D skoro każdy ma spełnić inne wymagania i każdy do czego innego służy. To, że obydwa robią zdjęcia to jedyne porównanie
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Domyślnie

5d to obecnie sprzet zadaniowy - studio, portret, sluby - gorzej z dynamicznymi scenami. Nie ze sie nie da - ale ryzyko pojscia z takim sprzetem na sport jest ogromne!

Ja mam zasade taka:
    sluby, portret - 5d
    prosegment - 1d4, d3s
    najlepszy sprzet jakosc/cena i do wszystkiego - Nikon D300s

Dziekuje za uwage

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    Ja mam zasade taka:
    sluby, portret - 5d
    prosegment - 1d4, d3s
    najlepszy sprzet jakosc/cena i do wszystkiego - Nikon D300s

Dziekuje za uwage
    Majac ds3 po co 5d?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aa tam jest d3s ;-)
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 29-12-2010 o 19:58 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jako amator wymieniałem kilka razy sprzęcik dla samej zabawy z poznawania i testowania elektroniki.
    Dziś wymieniłem (ponownie ) nikona na canona. Konkretnie d300 na 5d.
    Na gorąco różnice:
    - 5d jest jak żółwik. Reakcja na klawisze, przeglądanie menu i zdjęć, zgrywanie zdjęć działa potwornie wolno w porównaniu z d300.
    - d300 banał ale nadal nie polubiłem kolorystyki,
    - 5d daje piękne obrazki nawet z tanim 50mm 1.8.
    - d300 zdaje się być znacznie mocniejszy, 5d przy nim jest wydmuszką.
    - cena taka sama 5d=d300
    - mi jest bliższy 5d... zobaczymy jak długo
    1.Chuck ma zawsze racje,
    2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja w planach nie mam zamiaru zarobkować, np. jako fotograf na ślubach, ale po prostu miałem sample na kompie po zabawie 5D i Kit'owym 24-105... widzę tą różnicę w obrazie, a na 50mm 1.4 kompletnie rozwaliło moje 50D.
    Dlatego wiosna to atak na 5D i dwie stałeczki, potem się zobaczy. Szkiełek L na pewno nie będę miał (na pewno nie od razu) ale mimo to chcę wejść w FF. Kwestia potrzeb, nie brylowania.
    Cytat Zamieszczone przez Chuck Zobacz posta
    [...]mi jest bliższy 5d... zobaczymy jak długo
    Utwierdzasz mnie w przekonaniu
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 29-12-2010 o 20:20 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

No zgadzam sie, ale znowu z D300s moge isc na mecz Lecha w sobote, a w niedziele na slub focic. A z 5d jedynie w niedziele

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Byłem z 5D na meczu żużlowym, na zawodach modeli latających i jeżdżących (z prędkościami bliskimi 100km/h) i dawaliśmy radę. Bez przesady z tymi stereotypami że 5D to tylko do statyki. Jak ktoś ma głowę na karku, zna sprzęt i jego ograniczenia a nie tylko umie wciskać guziki to sobie poradzi. Pewnie że lepiej mi się foci akcję 1DII ale bez przesady że 5D się da, bez przesady.
    "że 5D się nie da" miało być oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 29-12-2010 o 23:22 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Stałem przed podobnym problem, wybrałem 5d nie zaluje. Musialem sprzedac wszystko z Nikona i zakupic od nowa caly sprzet. Było to dość kosztowne i odważne.
    A co do predkosci 5d, troche wprawy i można złapać szybko poruszający obiekt.
    Ostatnio edytowane przez zinek2005 ; 30-12-2010 o 18:45 Powód: Automerged Doublepost
    Był Nikon, jest Canon 5d + 35 2.0 + 85 1.8

www.maxmodels.pl/zinek2005.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zinek2005 Zobacz posta
    Stałem przed podobnym problem, wybrałem 5d nie zaluje. Musialem sprzedac wszystko z Nikona i zakupic od nowa caly sprzet...
    swego czasu miałem podobne zamiary, ale w drugą stronę... sprzedać plecak pełen C i zNikonować się pod FF... nie wiem - biłem się troszkę z myślami, jednak pozostaję tu gdzie mam już solidne podstawy w postaci szkieł i pewność bardzo przyjemnych efektów końcowych.. z AF idzie żyć - używam w pracy 5DII w sytuacjach b. dynamicznych, jak np. fotografowanie podczas przejazdów samochodem, gdzieś na biegu muszę wydobyć puchę (i to z tele 100-400, a nie stałeczkami 1.4) i na prawdę radzi sobie dobrze, a parcie na foto czasem jest na zasadzie "musisz mieć cokolwiek..." dlatego też ze znakiem zapytania na twarzy patrzę na lament o AF w 5DII i do 50-ki już za miecha dokupuję FF..
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów