Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 145

Wątek: 5D czy 50D który wybrać

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Gdy kilka miesięcy temu, korzystałem z body 5D mkII nie miałem wielu okazji by bezpośrednio porównać go do posiadanego obecnie 50D. Jednakże pewne wspomnienia mi zostały. ;-)

Piątka miała wyraźne problemy z ustawianiem ostrości na obiekty małe, o niskim kontraście i znajdujące się w złych okolicznościach oświetlenia ;-) 50D jest na tym polu zdecydowanie sprawniejszą konstrukcją. Jednak jest taki mały przykład który zasiał ziarenko wątpliwości w mojej głowie. Przy całym panteonie porażek jakich doznałem używając instrumentów celowniczych piątki, miałem jeden krótki acz przyjemny epizod.

Fotografowałem piękne, bujne lato, gdy rzuciła mi się przed oczy ciekawa kreatura. Zmrocznik Wilczomleczek. Majestatycznie bujał się przyczepiony do falującego na wietrze źdźbła trawy. Miałem wtedy ze sobą 5D i 50D. Pięćdziesiątka była bliżej ręki więc włączyłem ją i wycelowałem w owada. I porażka. Nie udało się ustawić ostrości, obiektyw (Tamron 17-50 2.8) walczył kilka sekund i pudłował. Po krótkiej serii prób wreszcie trafił.
    Byłem zdziwiony i troszeczkę skołowany. Postanowiłem sprawdzić to na piątce.
    Wyjąłem, przekręciłem obiektyw i wycelowałem. Trafił. Kontrast celu do tła był mały. Trawa się poruszała, a on jednak trafił...

Summa summarum kupiłem 50D, ale ta sprawa jeszcze przez pewien czas mnie dręczyła. Gwoli ścisłości. Gdy poszedłem tam jeszcze raz, innego dnia. Pięćdziesiątka znów nie potrafiła dobrze wcelować...

PS. Co dziwne, na koncertach 50D trafia z tym Tamronem nawet w kabel mikrofonu.
    Zastanawiające. ;-)

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Emaliasz ale co za obiektyw do tego 5Dmk2 podpiołes bo chyba nie T17-50 a pewnie eluche, AF w obiektywie też ma wpływ na celność całego zestawu...mam teraz tego tamrona 2letniego i powiem tak "klekotek" z niego...5D jest do krajobrazu i portertu tu go nie przebije 50D z najlepszymi szkłami nawet a jeśli ktoś tak np. ja potrzebuje lustrzany do każdego rodzaju foto i nie koniecznie dla kasy to 50D jest bdb wyborem.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Późno odpowiadam ale cóż, kwoli ścisłości, do 5D podpięty był 24-105L ;-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja na wiosnę będę miał podobny dylemat. Póki co skłaniam się ku 5D. Pomimo tego, że nie będę miał szkieł L, ale stałki.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Miałem podobny dylemat. Zdecydowałem się na 5D. Głównie dlatego że będę go szklił stałkami 28 1.8, 50 1.8 i 85 1.8. A potem jak będą fundusze to Lki 17-40, 70-200/4 już mam.

Zastanawiałem się jeszcze nad 60D z uwagi na filmy i zdalne sterowanie lampą, ale odpuściłem. Głównie dlatego że nie ma dla niego obiektywów stałoogniskowych o interesujących mnie kątach widzenia, ewentualnie są koszmarnie drogie.

Co do AF w 5D, jak dla mnie jest wystarczająco celny, ale nie miałem okazji używać 50D. W trybie servo też nie mam powodów do narzekań.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jeszcze jedno. Kompletnie nie mam pomysłu na spacerzoom do 5D .
    W przypadku cropa sprawa jest jasna: EF15-85 IS USM.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 28-12-2010 o 23:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

michael_key polecam 5D, mam 5dII i miałem 50D którego wymieniłem ostatnio na 5D. Jeśli chodzi o AF myślę że nie odbiega od 50D i 5dII i jest jak najbardziej używalny, zaznaczam że mało korzystam z bocznych punktów raczej używam środkowego punktu do ostrzenia. Spory kłopot to jedynie przy starych piątkach to by trafić na sztukę z względnie małym przebiegiem.
    A jeszcze co do 50d, jest to według mnie również bardzo dobry aparat chyba najlepszy z dotychczasowych canonów z małą klatką (nie miałem 60D więc wyłączając ten model) ale jeśli się już zasmakuje pełnej klatki to ciężko sięgać do torby po cropa, bynajmniej ja tak miałem...polecam stare poczciwe 5D

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    I jeszcze jedno. Kompletnie nie mam pomysłu na spacerzoom do 5D .
    yyy??
    prawie 25 lat systemu EOS na świecie, a Ty zastanawiasz się nad spacerzoomem? :wink:

masz 28-105 w kilku wersjach,
    28-135,
    24-105L,
    24-70L,
    i jeszcze kilka mniej znanych szkiełek.
    do wyboru do koloru.
    kwestia jedynie preferencji wagowo-jakościowych i możliwości finansowych.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    yyy??
    prawie 25 lat systemu EOS na świecie, a Ty zastanawiasz się nad spacerzoomem? :wink:
    Specjalnie nie mam się jak zastanawiać bo wszystkie kryteria spełnia właściwie tylko 24-105, ale chętnie bym widział takiego 24-135 w stylu i cenie 15-85.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Specjalnie nie mam się jak zastanawiać bo wszystkie kryteria spełnia właściwie tylko 24-105, ale chętnie bym widział takiego 24-135 w stylu i cenie 15-85.
    Fajny spacerzoom z jak największym zakresem ogniskowych? Później narzekanie, że na szerokim beczka, na tele winieta i trochę za ciemny. 24-105 jest chyba najlepszy.

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Już kiedyś wypowiadałem się w podobnym wątku i wtedy podpisywałem się czterema łapami pod wyborem 50D. Jest to aparat nowszy i oferujący więcej ciekawych opcji, lepszy AF, lepszy wyświetlacz, więcej fps. W starej piątce najbardziej przeszkadza mi szybkość pracy i nie mówię tu o samym AF. Czas po między zrobieniem zdjęcia a jego wyświetleniem na lcd jest jak denerwująco długi. Nie każdy jednak szuka w lustrzance przede wszystkim szybkości. Matryca 5D generuje niesamowite obrazki (nawet z 50/1.8) i można szybko zapomnieć o wadach tego aparatu i cieszyć się pięknymi zdjęciami.

Wniosek - jeśli jesteś gadżeciażem (jak ja) lub potrzebujesz aparatu który na siebie zarobi to wybierz 50D. Jeżeli wystarczą ci piękne zdjęcia i nie robisz ich zarobkowo to 5D da ci wiele powodów do radości.

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów