Zamieszczone przez Wlodas
Zobacz wpis
Brak ostrości na fotkach
Zwiń
X
-
-
No właśnie, z jakiegoś powodu wyostrzył na nieskończoność lub cos innego, rozmył fotki i co dalej. Bierzesz sprzęt idziesz na impreze robić fotki i z jakiegos powodu nie potrafi wyostrzyc ważnego ujecia. I co dalej ...... Rozumiem poruszone bo poczułem ktoś mnie potracił lub coś mnie wystraszyło ale robisz fotki i okazuje się, że 50D miał kaprys i nie wyostrzył ????? Pewnie skończe w serwisie z tym sprzętem..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pamiętam jak pożyczyłem 500D. Robiąc fotki na ONE SHOT nie złapał ostrości i potwierdzenia to nie mogłem zrobić fotki. Przycisk nie wyzwolił migawki. Po przełączeniu na AI SERVO wyłapywał tą ostrość i było ok.
Komentarz
-
a jeszcze pytanie jedno, jak robiłeś to zdjęcie samochodów zimowe ze statywu, to jak ustawiłeś ostrość AF czy manual i potem strzeliłeś z pilota czy jak?
Komentarz
-
Fotki zimowe AF potwierdzenie na przodzie auta białego ( peugeot 406)a na drugiej fotce na tylnym zderzaku. Mam nawet taki zapis na podlądzie w aparacie gdzie jest punkt ostrości AF. Problem w/g mnie to gdzieś w ustawieniu lub pracy samego AFu - bo na tych fotkach mam dziwna sume odległości. Na fotkach poruszonych jest zdjęcie rozmazane ale odległośc od fotografowanego obiektu jest prawidłowa. U mnie jak fotka nie ostra to i dziwna suma. Czyli nie jest to,że ja poruszyłem. Bo to nie to. To jest gdzies indziej problem. Jak nie mam potwierdzenia AFu to nie zadziała migawka - dla wyjaśnienia. Tyle co sam sprawdziłem.
Komentarz
-
Brak postów i zainteresowania skloniło mnie do napisania.
Jedno co zauwazyłem, że pod obietywem po wykręceniu od body znalazłem przyklejone na pierscieniu małe paproszki. Zdjęcia te nie ostre z tą dziwna sumą odległości powstały przy ustawieniach na Ai SERVO przy pomiarze wielowstęgowym typu automat i punkt. Najdalsza odległość zawarta w METADANE przy tym obiektywie jest suma 73m. Inne odległości mniejsze przy blizszych obiektach. Ale jeżeli w polu odległość od obiektu w METADANE pojawia się kosmiczna suma 4294967295.0m lub powalona ósemka to znaczy na 100% , że fotka jest nie ostra. Nie jest to wina poruszenia tylko nie trafienia AFu na właściwy punkt. Gdybym robił te próby kontrolne na ONE SHOT i AF by nie wyłapał to Canon nie pozwoli by wyzwolić migawki. A, że ja testując ustawiłem na AI SERVO to wyzwolił migawke choć w wizierze widziałem wszystko prawidłowo. Czy wobec tego należy unikać ustawienia Ai SERVO i pomiaru wielowstęgowego typu automat? Pewnie tak bo pojawiają się nie ostre fotki z tą dziwną sumą w tych METADANYCH.
Pozdrawiam wszystkich Włodek.Ostatnio edytowany przez Wlodas; 31189.
Komentarz
-
"Kosmiczna" wartość 4294967295 to po prostu 0xFFFFFFFF, czyli interpretując ze znakiem -1. Moim zdaniem jest to najprawdopodobniej wskazanie jakiegoś błędu.
Ewentualnie, tak mi się teraz nasunęło, tak jest oznaczana nieskończoność (poprzez max wartość).Body, stałki, zoomik
Komentarz
-
Zamieszczone przez tomdz Zobacz wpis"Kosmiczna" wartość 4294967295 to po prostu 0xFFFFFFFF, czyli interpretując ze znakiem -1. Moim zdaniem jest to najprawdopodobniej wskazanie jakiegoś błędu.
Ewentualnie, tak mi się teraz nasunęło, tak jest oznaczana nieskończoność (poprzez max wartość).5DmkI, C85f1.2|580 EXII|
Komentarz
-
nie załamujcie mnie, ja chce kupić 50D, na następcę 450D, bo mi nie stroi, a tu jakieś problemy z AF w aparacie 50D ?
Komentarz
-
Wartości METADANE Odległość przedmiotu i taka suma 4294967295.0m podaje Adobe Br. Natomiast powaloną ósemkę podaje Adobe Lightroom jako Odległość do obiektu. Nie wszystkie programy podają tą pozycję. Jeżeli obiektyw miał przyklejone 6 paproszków na pierścieniu mocującym z puszką i przez to błędnie przekazywał info to problem będe miał rozwiązany.
Komentarz
Komentarz