Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Brak ostrości na fotkach

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie Brak ostrości na fotkach

Witam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    W połowie grudnia zakupiłem Canona 50D + obiektyw 17-55 f/2,8 IS USM. Niektóre fotki są nie ostre - zamglone. Potwierdzenie AF widoczny na fotkach na wyswietlaczu w aparacie na przedmiocie fotografowanym. Ale widok przedmiotu fotografowanego rozmazany. W metadanych są podawane takie dane jak ISO 400 f/3,5 1/60s zdjęcie jpg 4.45MB Długość ogniskowej 42,0mm tryb reczny, lampa zapaliła się. Ale tu uwaga !!! odległośc od przedmiotu podaje jakąś dziwną wartość 4294967295.0m i taka fotka jest nie ostra. Takie same parametry za chwilę zrobione zdjęcie podaje 1,7m i jest ok z ostrością. Czy można dowiedzieć się gdzieś co się dzieje z tą ostrością ? Czy to tylko gdzieś coś nie ustawiłem czy coś innego się dzieje?Te fotki ktore mają podaną taką wartość w METADANE 4294967295.0m są nie ostre???
    Włodek

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jak wrzucisz zdjęcie to będzie łatwiej powiedzieć...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Wrzuć zdjęcie łatwo powiedzieć....
    Ostatnio edytowane przez Wlodas ; 01-01-2010 o 23:41

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa
    Ostatnio edytowane przez Wlodas ; 02-01-2010 o 02:20

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Proponuję zamieścić po prostu linka - jak wrzucisz coś większego niż 800 px na dłuższym boku to złamiesz regulamin...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Wrzuciłem na picasa fotki. Przedmiot nie ostry to kanapa a na fotce jest centralnie po środku punkt AF na fotce w aparacie. I fotka zimowa jest nie ostra. W miejscu odległośc od przedmiotu teraz po przepisaniu na jpg pokazuje zamiast metry pokazuje nieskończoność.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

po prostu AF nie trafił, troche ciemniejsza sceneria, brak mocnych kontrastow i czasami takie zdjecia moge sie przydarzyc,

chociaz w sumie w wizjerze powinienes widziec juz ze AF sie zgubil

ps. widze ze zimowe zdjecie robiles w Servo, to nie jest najlepszy tryb do takich zdjec, przelacz na One Shot
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 02-01-2010 o 00:56
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

No właśnie poprzednie fotki ktore były niewyraźne usuwałem zwalałem wine na poruszenie aparatu. Było tych fotek sporo. Jeśli to tak ma działać to fatalna średnia fotek tych dobrych. Poza ustawieniem Servo na obiekty stojace One Shot to jesccze jest coś, czy to jest ta przyczyna konkretna która decyduje o tym , że te moje fotki były zagubione prze AF. Na 20 fotek 5 jest nie ostrych !!! I skąd ta dziwna liczba odległości w METADANE !!!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wlodas Zobacz posta
    No właśnie poprzednie fotki ktore były niewyraźne usuwałem zwalałem wine na poruszenie aparatu. Było tych fotek sporo. Jeśli to tak ma działać to fatalna średnia fotek tych dobrych. Poza ustawieniem Servo na obiekty stojace One Shot to jesccze jest coś, czy to jest ta przyczyna konkretna która decyduje o tym , że te moje fotki były zagubione prze AF. Na 20 fotek 5 jest nie ostrych !!! I skąd ta dziwna liczba odległości w METADANE !!!
    A co widziałeś w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia (zdjęcie osoby na kanapie)?

Było potwierdzenie ostrosci czy także to zdjęcie robiłeś w Sevo?

Dodam też, że w porównaniu z początkowym okresem, teraz bardzo rzadko zdarzają mi się nietrafione zdjęcia na 50D (a jeśli już to z mojej winy - za długi czas, etc) - trzeba poznać aparat jak każdy inny.
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów