Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: EOS 30 a 430 EX II

Mieszany widok

Domyślnie EOS 30 a 430 EX II

Witam

Według instrukcji obsługi aparatu EOS 30 (Eye Control) współpracuje z lampami błyskowymi Speedlite z serii EX, między innymi 550EX, 420EX, 220EX. Tak się złożyło, że mam jedynie lampę 430 EX II i o dziwo, nie działa z nim.

Na lampie przy ETTL pokazuje mi nie tylko odległość, ale również ogniskową obiektywu, czyli częściowo współpracuje z tym aparatem, ale nie mogę wywołać błysku, ani modelującego, krótko mówiąc zero reakcji na flash, nawet na manualnych ustawieniach. Czyżby EOS 30 nie ze wszystkimi lampami w serii EX współpracuje? Bo nawet nie wiem jak wymusić manualnie, a z innymi aparatami (cyfrowymi) działa idealnie.

Czyżby muszę zainwestować w starą lampę?

Byłbym wdzięczny za opinię w tej sprawie.

Pozdrawiam serdecznie

Coś już napisał

Domyślnie

używałem 430EXII z EOS30V bez żadnych problemów

30V obsługuje E-TTL2 ale to chyba nie ma znaczenia

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

ETTL II jest kompatybilne w dół więc nie powinno być problemu.
    Wygląda na jakiś problem w body , zakładam że lampa sprawna (sprawdzona na innym body)
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Witam ponownie...

Po przeczytaniu waszych odpowiedzi już się zmartwiłem, że mam niesprawne body, ale wziąłem nożyk, wyczyściłem styki i nadal nic, ale... zwolniłem zaczep, poruszałem i nagle wspomaganie AF zadziałało, błysk został wywołany.

Prawdopodobnie jakiś styk nie przywierał dobrze (na samym początku, gdzie są 2 styki), troszkę przycisnąłem saneczki tak, żeby lampa wchodziła nieco ciaśniej i działa!

Tak więc dziękuję za odpowiedź I jeszcze jedno pytanie, jak wymusić błysk przedwstępny, żeby zmierzył automatycznie pomiar czasu? Bo na manualu mam swobodę wyboru czasu naświetlania, ale... przy wyboru wartości przysłony aparat ustawia czas bez lampy...Oczywiście pomijając czasu sychronizacji przy AE z preselekcją przysłony (C.Fn-9 na wartość 1/125 sek.)...

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez ArcanusLek ; 01-01-2010 o 18:15

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem , ale...
    Lampa błyska dwa razy , najpierw błysk pomiarowy następnie właściwy.
    Oba błyski w tak krótkim odstępie czasu że widoczne są jak jeden błysk.
    To że nie widzisz błysku wstępnego nie znaczy, że go nie ma.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Witam ponownie...

Gdyby był błysk pomiarowy, teoretycznie aparat powinien przyjąć czas m.in. 1/60 (zakładając w przybliżeniu), a resztę załatwia lampa błyskowa. A w praktyce jest nieco inaczej, częściej ma skłonności do ruchomych celów (w przenośni) - czas się wydłuża... Krótkie pytanie, są jakieś dodatkowe funkcje które wpływają na błysk wstępny? Czy można wyłączyć?

Pozdrawiam serdecznie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArcanusLek Zobacz posta
    Witam ponownie...

Gdyby był błysk pomiarowy, teoretycznie aparat powinien przyjąć czas m.in. 1/60 (zakładając w przybliżeniu), a resztę załatwia lampa błyskowa. A w praktyce jest nieco inaczej, częściej ma skłonności do ruchomych celów (w przenośni) - czas się wydłuża...
    A tak w praktyce... to w jakim trybie aparatu próbujesz robić te zdjęcia z lampą?
    Bo może masz podobny problem co opisany tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

błysk pomiarowy nie ma zadnego znaczenia dla czasu ekpozycji aparatu

normalnie przy Av body ustawia czas tak jak przy fotografowaniu bez lampy, jak chcesz miec staly czas bez wzgledu na swiatlo zastane to w Custom Func. ustawiasz czas 1/125s
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uprawnienia umieszczania postów