Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: mikro 4/3 w Canonie ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tego co plotkują na dpreview, crop w micro Canona miałby chyba wyjść coś koło x2,4.

http://forums.dpreview.com/forums/re...0&changemode=1

Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka). Oraz dwa zoomy, jeden standard (od ekwiwalentu ok. 28mm) i drugi tele. Mniej więcej podobny zestaw który oferuje Samsung do swojego NX. To wygląda na tyle standardowo że w miarę wiarygodnie.

Wtedy byłby zestawy micro:

Samsung z cropem x1,5
    m43 z cropem x2
    Canon z cropem x2,4 (?)

Canon miałby opcję podpięcia tradycyjnych obiektywów, ale to pro forma, bo większość nie ma sensu z takim małym aparatem. Może tylko najtańsze i najmniejsze stałki, ale one sa pod FF więc też za duże.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body. W tym kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres. Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki? A Samsung będzie miał największą matrycę w systemach micro.

Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka). Oraz dwa zoomy, jeden standard (od ekwiwalentu ok. 28mm) i drugi tele. Mniej więcej podobny zestaw który oferuje Samsung do swojego NX. To wygląda na tyle standardowo że w miarę wiarygodnie.

Wtedy byłby zestawy micro:

Samsung z cropem x1,5
    m43 z cropem x2
    Canon z cropem x2,4 (?)

Canon miałby opcję podpięcia tradycyjnych obiektywów, ale to pro forma, bo większość nie ma sensu z takim małym aparatem. Może tylko najtańsze i najmniejsze stałki, ale one sa pod FF więc też za duże.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body. W tym kilka małych stałek pokrywających podstawowy zakres. Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki? A Samsung będzie miał największą matrycę w systemach micro.

Uzależniony

Domyślnie

EF-S zoomy moga jak najbardziej miec sens, szczegolnie o dluzszych ogniskowych.
    Gdzie oszczednosc miejsca w m4/3?
    Panas 45-200
    100x70 380g
    EF-S 55-250
    108x70 390g

Wiec po co ograniczac zgodnosc szkiel?

Tamron i Sigma czekaja pewnie cierpliwie az szanowne C,N,S zadeklaruja nowe bagnety i zrobia stalki wybierajac komplet najwiekszej matrycy i najwiekszej odlegloscii od matrycy, wszystkie bagnety beda wtedy obsluzone ze szkoda dla tych najmniejszych.

Początki nałogu

Domyślnie

No wlasnie - m4/3 jest male, lekkie i niech bedzie ze tanie, ale tylko dla amatorów, ktorzy nie potrzebuja jasnych szkiel albo dlugich tele. Ci ktorzy chca miec w m4/3 obiektyw z gornej polki, dostaja drogie, ciezkie, i duze szkla, czyli nie zyskuja nic, a nawet traca wzgledem aps i ff (na iso i plastyce). Czyli jest to system dla niewymagajacych. To ja juz wole takiego g11 albo lx3 niz m4/3. Dlatego cropy 2,4 albo 2,7 tylko pogorsza sprawe - beda to kolejne aparaty dla niewymagajacych. To juz lepszy bylby kompakt aps z wysuwajacym sie 35mm albo 50mm 1,8 na tubusie. Cos jak leica x1, tylko, ze ona ma 24/2.8 czyli ni to w gruche, ni w oko...i jeszcze ta cena.

A panas z olym to niech lepiej szybko skonstruuja system "macro 3/2" i wtedy bedzie ciekawie
    Ostatnio edytowane przez jacula ; 26-01-2010 o 15:06

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Wtedy "naleśnik" 15mm to byłby ekwiwalent 36mm czyli całkiem sensowny (f/2.4 jak głosi plotka).
    Pisałem o 12 i 15mm czyli o 24mm.

Zanim Canon to wypuści, micro4/3 będzie miało największą szklarnię i największy wybór body.
    Czym ci znowu ten Kolekcjoner zawinił

lub innymi słowy

nie chodzi o naj sraj patataj, niech mi (obojętnie kto) da pierwszy stałki/naleśniki o ogniskowych: 24, 50, 90-100mm (pełna, 36x24 klatka), z w miarę sensownym światłem (f/1.4-f/2.8 ), dobre optycznie, które nie ssą pod światło.
    Skoro to ma być lekkie, małe to niech w ogóle nie robią zoomów (inni niż PanaOlek). Świetne, ciemne zoomy już są: 15-85IS, 16-85VR, ZA16-80. Niech zrobią te 3 stałki i pozamiatane.

Może też Fuji do nich dołączy jak głoszą plotki?
    Wolałbym 8 MPx od Olka (kolor!!!) ze światłomierzem, AF od GF1

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Gdzie oszczednosc miejsca w m4/3?
    Zobacz jakich rozmiarów jest 20mm f/1.7 i Nikkor 35/1.8DX - pierwszy z brzegu przykład.
    Ja, na m43 patrzę jako system trzech kluczowych MAŁYCH stałek do podpięcia pod LX3 na sterydach (GF1). Zoomy i inne korpusy (G, GH) to... nie dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 26-01-2010 o 15:05
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywiście, że EVIL ma sens głównie z kilkoma stałkami, najlepiej naleśnikowymi. Niemniej nie wszyscy rozumują tylko w ten sposób. Na przykład ja nabyłem już z rok temu 400/5.6 L z myślą o lekkim zestawie spacerowym w połączeniu z korpusem xxxD wyposażonym w stabilizację. Stabilizacji w korpusie Canona się nie doczekałem, może będzie w EVILu? I wtedy z 400/5.6 L zrobi się nie tylko IS ale i ekwiwalent ca. 1000mm Ciekawe jak taki zestaw sprawowałby się w praktyce, bo sam obiektyw zacny jest a rozmiar/wagę ma dość skromne.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

na co Ci wtedy oszczędność na miejscu i wadze, jeżeli i tak będziesz musiał nosić do tego statyw?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie mam w swej naiwności nadzieję, że nie będę musiał. Bo EVIL będzie mieć stabilizację w korpusie? A będzie? Nie wiem. Z jednej strony w takich małych obiektywach dokładanie stabilizacji niepotrzebnie zwiększa ich rozmiary, a w niektórych pewnie wcale się nie da (naleśniki). Z drugiej strony Canon ma opanowaną stabilizację w szkłach i pewnie pokusa jest duża.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

raczej nie będzie miał... ale teraz to możemy sobie gdybać...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów