Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: mikro 4/3 w Canonie ?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie mikro 4/3 w Canonie ?

Przyglądając się systemowi i wynikom sprzedaży mikro 4/3 nie da się nie zauważyć, że jest to bardzo duży rynek do zapełnienia - dla jednych z powodu retro, dla innych z powodu wielkości i wagi sprzętu, dla jeszcze innych z powodu odmienności.

Nie osiągnie on takiej jakości jak najlepsze lustra, dla fotografujących zawodowo oraz wielu zastosowań amatorskich też jest nieprzydatny lub niewygodny, ale jest czymś co można nosić przy sobie na co dzień ambitny amator, bez pełnego plecaka.

Jestem na 100% pewien, że w przyszłym roku zobaczymy mikro 4/3 Sony, może Nikona,

czy zobaczymy Canona ? i czym Canon może tu powalczyć ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Jestem na 100% pewien, że w przyszłym roku zobaczymy mikro 4/3 Sony, może Nikona,

czy zobaczymy Canona ? i czym Canon może tu powalczyć ?
    Jestem praktycznie na 100% pewien, że nie (Nikona). Raczej zrobią własny system oparty o format APS-C
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Też uważam że nie wejdą w mikro 4/3. Natomiast pewnie pójdą tą drogą, czyli dalmierzowy system oparty na matrycy APS-C i od razu przejściówka do założenia obiektywów od SLR niezależnie od szkieł dedykowanych do tego aparatu.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli zrobią, to mam nadzieję, że tym razem nie będą oszczędzać na pełnej klatce...
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

Canon to obecnie konserwatywna firma, postęp u nich to obecnie drobne kroczki marketingowe np. S90, G11. W jednym wydaniu coś odejmą w drugim dodadzą i tak powstaje nowy model. Pewnie teraz dodadzą HD i pojawi się nowa generacja aparatów . W 2012 dźwięk stereo i HDMI. Tak to teraz wygląda.
    Odnoszę wrażenie, że dużo więcej dzieje się u konkurencji np. Panasonic i jego LX3, TZ7 GF1. Poza tym konkurencja dużo śmielej sobie poczyna. Myślę, że ruch w kierunku nowego bedzie zrobiony ale to raczej konkurencja go wymusi niż pełen nowych pomysłów zespół Canona i 4/3 wydaje się prawdopodobne bo równowaga została niebezpiecznie zachwiana, a aparaty tego systemu sa coraz lepsze.

Pozdrowienia, swnw.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Przyglądając się systemowi i wynikom sprzedaży mikro 4/3 nie da się nie zauważyć, że jest to bardzo duży rynek do zapełnienia - dla jednych z powodu retro, dla innych z powodu wielkości i wagi sprzętu, dla jeszcze innych z powodu odmienności.

Nie osiągnie on takiej jakości jak najlepsze lustra, dla fotografujących zawodowo oraz wielu zastosowań amatorskich też jest nieprzydatny lub niewygodny, ale jest czymś co można nosić przy sobie na co dzień ambitny amator, bez pełnego plecaka.
    ...
    A dlaczegóż to jest nieprzydatny lub niewygodny? Bo kłapaczka nie kłapie???
    Co do porównań z "najlepszymi lustrami" to zapewne porównujesz matryce z 4/3 do matryc z Mamiyi 645? Po co? By oznajmić, że mniejsze nie będzie większe?

Co do lustrzanek ogólnie, to dzieci z dzisiejszych podstawówek będą je spotykać na giełdzie w Stodole jeszcze długo, bo tam wszystkie starocie długo jeszcze można spotkać.

Początki nałogu

Domyślnie

Oby jak najszybciej powstał jakiś kompakt na ff lub chociaż aps i do tego jakieś 3 pancake'i Myślę, ze byłoby to świetne uzupełnienie lustra. W czasach analoga były takie fajne aparaciki, a teraz to tylko na Leice można liczyć...FF powinno być dla ludu.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Oby jak najszybciej powstał jakiś kompakt na ff lub chociaż aps i do tego jakieś 3 pancake'i
    Ostatnio czytałem o cropie 2.7 i 2.4 - odpowiednio Canon i Nikon. Koszt produkcji sensora (Nikon) ~ $10
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ostatnio czytałem o cropie 2.7 i 2.4 - odpowiednio Canon i Nikon. Koszt produkcji sensora (Nikon) ~ $10
    Czyli zrobia wszystko, zeby ff bylo dla bogatych i profi, a zachwalac beda coraz to wieksze cropy...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Czyli zrobia wszystko, zeby ff bylo dla bogatych i profi, a zachwalac beda coraz to wieksze cropy...
    Zrobią wszystko by wybić z głowy Sony dział foto; w zasadzie nic robić nie muszą , Sony samo sobie takie kosmiczne jaja projektuje.
    Dolną cenę FF wyznacza póki co Sony, ale rynek tego nie zauważa, więc jeszcze ten cykl (Digic III) im się udaje.
    Górną cenę FF wyznaczy (w przyszłym miesiącu) Nikon.

A obie firmy (jeśli to prawda) wypuszczą cropy pod "naleśniki", Canon ma in-house cmos, co pozwoli mu zejść z kosztami do absurdalnego minimum, równolegle będzie ciął za te cropiki tyle co PanaOlek za swoje pełne klatki.

Imho wszystko rozbije się o to, kto wcześniej skusi szkłami.
    Ja się powoli przyglądam opcji: GF1, 12mm (Olo; 2011), 20mm f/1.7, 50mm f/2 macro (Olo; 2011)

12mm - nie wierzę, że Canon zrobi stałkę 15mm w ef-s.
    20mm - wolałbym 25/1.4, ale po 17/2.8 i 20/1.7 jest jasne, że nie będzie.
    50mm - to szkiełko otwarte musiało by miażdżyć PL 45mm
    the silence is deafening

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów