Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: EOD 1000D - co jest nie tak ze mną lub z moim aparatem?

Coś już napisał Awatar Ajgor
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Edit. Porobiłem fotki w RAW-ie. Faktycznie na tych zażółconych zdjęciach pomaga zmiana ustawień balansu bieli. A generalnie na manualnych ustawieniach najlepsze rezultaty daje ustawienie balansu na światło lampy błyskowej Czyli chyba na logikę tak powinno być
    Czy robiąc z zewnętrzną lampą na automacie (lub na manualu z automatycznym balansem bieli) też istnieje ryzyko, że fotki będą żółte?

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

W trybie automatycznym aparat zawsze ustawi ci AWB. Różnica na zdjęciu między AWB a balansem do flesza przy błysku nie jest duża, ale jednak jest. RAW i nie ma problemu.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Oczywiście w RAW nie ma problemu. Ale jak się robi ze 200 fotek, to obrobienie później tego to już jest problem. Mi chodziło o to, że jak z lampą będę robił ma ustawieniach manualnych, tylko balans bieli zostawię automatyczny, to czy ten Balans będzie OK.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Powinien być ok, chociaż dedykowany do lampy jest trochę lepszy. Najlepiej sprawdzić co ci będzie bardzej odpowiadać. Rawy można obrabiać w pakietach, niekoniecznie po jednej sztuce.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

No cóż. Dzięki na razie za pomoc. I tak lampy jeszcze nie mam. Jak będę miał, to będę testował... testował... Testował... I zobaczę

Początki nałogu

Domyślnie

Jak nie robisz tez zdjec jakimis duzymi seriami, to mozesz sobie ustawic RAW + jpg, wtedy bedziesz mial 2w1 - z jednej stronie wygode jpg, z drugiej wygode dopieszczenia czy wrecz uratowania zdjecia.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ajgor Zobacz posta
    No cóż. Dzięki na razie za pomoc. I tak lampy jeszcze nie mam. Jak będę miał, to będę testował... testował... Testował... I zobaczę
    I tak ma być. Pzdr.

Domyślnie

Sam się zastanawiam nad tym co opisał autor, na głupim jasiu po redukcji siły błysku na -2ev WB jest zupełnie inny niż przy -1ev i 0ev (przy AWB)

Siła błysku wpływa na WB ? O_o pierwsze słyszę. Na zewnętrznej nie próbowałem.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Może w zależności od siły błysku światło jest odbierane jako dzienne/słoneczne/żarówki itp? I WB się zmienia? Chociaż na logikę takie rzeczy powinny być korygowane w oprogramowaniu aparatu. WB powinien wiedzieć, jak jest robione zdjęcie, i odpowiednio do tego się ustawiać. A może piszę bzdury? Sam nie wiem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Sam się zastanawiam nad tym co opisał autor, na głupim jasiu po redukcji siły błysku na -2ev WB jest zupełnie inny niż przy -1ev i 0ev (przy AWB)

Siła błysku wpływa na WB ? O_o pierwsze słyszę. Na zewnętrznej nie próbowałem.
    Wpływa na barwę (temperaturę barwową) światła palnika. To fakt, najbardziej widoczny w tanich lampach studyjnych. Ale może w "kukułce" też?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów