Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: Canon EOS 350 D versus 10 D

Coś już napisał

Domyślnie

przecież masz jedno 350d chyba ze potrzebujesz dwóch matryc żeby z 7d zrobić FF
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Wolę w druga stronę, dam Ci matryce z 7D i starczy Ci na dwa Canony 350D. Nawet będziesz miał o 1 mpix więcej.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Ostatnio robiłem wesele znajomemu (350D i 7D) i zdjęcia z 350D bardziej mi się podobają, mimo że tu i tu robiłem na ISO1600. Może szumy są trochę większe (bardziej wynika to z wielkości zdjęcia niż samej matrycy), ale ogólna jakość lepsza, kolory, bokeh.
    należy dodatkowo wziąć pod uwagę, że w tzw. międzyczasie jakość DPP też się poprawiła - prawdopodobnie dostosowywali algorytmy tak, żeby nadążyły za nowymi upakowanymi matrycami - dzięki czemu te stare matryce (tzn. zdjęcia z nich) wyglądają teraz o wiele lepiej, niż np. 5 lat temu - kiedyś na zdjęciach z 350D szum przypominał "cyfrowe trociny" i była to wada - dziś z tych samych RAWów (ale nową wersją DPP) daje się wyciągnąć bardzo ładny "szum prawie analogowy", który daje ładną plastykę

może to właśnie częściowo dzięki temu można mówić (subiektywnie?) o lepszych efektach ze starych puszek?

a z jednej matrycy 7D zostaną - po wycięciu dwóch 350D - jeszcze 2 Mpix ;-)
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Czy to nie tak, że mimo wielkich matryc aparatów wchodzi jeszcze rozdzielczość znoszona przez obiektywy?
    Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    należy dodatkowo wziąć pod uwagę, że w tzw. międzyczasie jakość DPP też się poprawiła - prawdopodobnie dostosowywali algorytmy tak, żeby nadążyły za nowymi upakowanymi matrycami - dzięki czemu te stare matryce (tzn. zdjęcia z nich) wyglądają teraz o wiele lepiej, niż np. 5 lat temu - kiedyś na zdjęciach z 350D szum przypominał "cyfrowe trociny" i była to wada - dziś z tych samych RAWów (ale nową wersją DPP) daje się wyciągnąć bardzo ładny "szum prawie analogowy", który daje ładną plastykę
    W zasadzie masz rację.
    Jakiś czas temu przeglądałem zdjęcia z 350D z kościoła. ISO1600 oczywiście i po odszumieniu w DPP zdjęcia nabrały nowego wymiaru. Samo usunięcie szumów chromatycznych znacznie poprawia odbiór.
    Co do samego szumienia bardzo zadowolony jestem ze swojej puchy. Robiąc nawet na ISO1600 po odszumieniu foty wyglądają nieźle. Ogólnie póki kumpel nie kupił 7D do swojej 40D podchodziłem sceptycznie. Było tak, póki nie pokazał mi jak jego siódemeczka szumi nawet od ISO100. Porównałem i stwierdziłem, że 40D to jednak fajna pucha. Na pewno ją zostawię dożywotnio (lub zamienię na 50D - 15mpx i digic4 to chyba dobre zestawienie...) i do tego kiedyś jakiś FF.
    40D + BG-E2N | 50/1.8 | 90/2.8 | 70-200/2.8 USM L IS | 580EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Porównuje JPG, a nie RAW.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów