Cytat Zamieszczone przez damian94pl Zobacz posta
Właśnie zoom bardzo by się przydał do zdjęć na odległość, do kręcenia filmów. A kontrast można przecież ustawić, nie?
Dla mnie zoom jest właśnie bardzo ważny. Mam olympusa u740 z 5x zoomem i wiem już, że 10x by mnie nie zadowolił. Kupuje nowy sprzęt ponieważ: chce mieć większy zoom (przynajmniej 20x), lepsze zdjęcia (większe też? [szeroki kąt]), lepszą jakość video (HD/F,HD). Ja nie chce małego kompaktu. Zależy mi na ultrazoomie czy jak to sie fachowo nazywa.?

Tylko u mnie jest tak, że potrzebuje aparat i kamerę w jednym. Wole kompakt z dobrymi filmami HD niż kamerę robiącą zdjęcia.
Zdaje się , że tylko GH-1 Panasa zbliżył się do Twoich wymagań (od 4700 na Ceneo) tyle że nie nadąża z zoomem (kitowy obiektyw chyba tylko 10x), trzeba by dokupić ciemnawy bo ciemnawy ale "dłuższy" dedykowany obiektyw.
Nie wiem kto i dlaczego miałby podjąć decyzję o produkcji aparatu o funkcjonalności przez Ciebie postulowanej, wiem jednak że nie podejmie takiej decyzji żaden rozsądny menedżer. Oczekujesz że ptasiarze wywalą swoje szkiełka za kilka tys. wzwyż bo będą mogli kupić kompakcik z zoomem 20x która da im fotki na których widać coś poza mydłem.
Ciekawe kto by to kupował http://www.ceneo.pl/Obiektywy;0112-1;004+sobiektyw.htm i najważniejsze: po co ?

Myślę że poniżej GH1 czekają Cię duuuże kompromisy jakościowe, SX1 np. może buty czyścić z jakością zdjęć takim a610/630 , G6. No ale cóż on ma 20x, one 4x
No i nie wiem co masz na myśli pisząc o ustawianiu kontrastu, idąc tym tropem można by z plastikowych tanich soczewek wyciągac jakość równą obrazowi z soczewki wartej więcej niż cały SX1