Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: [Domenik] Pierwsze próby portretu ...

Domenik
    Guest

Domyślnie [Domenik] Pierwsze próby portretu ...

Na sam początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać.
    Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że wyczytam tutaj wiele ciekawych informacji ...

Wracając do głównego tematu.
    W święta stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona EOS 450D, który zastąpił mojego wysłużonego Fuji ...
    Wczoraj odbyły się testy nowego sprzętu na świeżym powietrzu i chciałbym tutaj wstawić rezultaty tego wypadu:

1.

2.

3.

Proszę o opinie.

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

2 fajne mi się podoba

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witaj! Mi się nie podobają.
    Śnieg przechodzi trochę w niebieski.
    Ogniskowa 18mm nawet na cropie nie jest najszczęśliwsza do portretu, szczególnie kiedy podchodzisz do modelki tak blisko. Trzeba uważać, mało mm da Ci przerysowania- nos dziewczyny np. wyszedł dość okazale na 3cim zdjęciu.
    Kiepskie światło- twarz jest trochę niedoświetlona na 1 i 2 na 3cim zaś światło w jakim ustawiłeś modelkę jest totalnym nieporozumieniem. Zwróć uwagę na barwę skóry i wielki cień od nosa.
    Kadry są nie ciekawe.
    Jeśli to są zdjęcia "pozowane", mające wyglądać na przygotowane/przemyślane to torebkę albo trzeba było zdjąć z ramienia albo pokazać jej więcej- tak jak teraz tylko przeszkadza.
    Obróbka mogłaby z 1 i 2 zdjęcia coś wycisnąć.

Jak sam piszesz- testy sprzętu- ok jak na pierwszą sesje/testy to dobrze
    Skomentowałem trochę ostrzej, może i czepiając się szczegółów ale mam nadzieję że to nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie.
    Pozdrawiam!

Domenik
    Guest

Domyślnie

Witam,

Dziękuję za odzew i cenne wskazówki.
    Co do ogniskowej 18mm, to masz rację. Najlepszy wybór to nie był, tym bardziej z F3.5
    Zdjęcia pozowane nie były

Coś już napisał

Domyślnie

Plusem zimy jest to, że jest zimno, że powietrze jest chłodne, kolory pastelowe i nosy czerwone.
    Wszystko to widać na twoich portretach.
    Trzeba nad nimi popracować, bo nie wyróżniają się z tłumu zdjęć, których tutaj na forum sporo, ale kolory mi się podobają
    Eksploatuj swojego nowego canona i to bardzo i sporo

Uprawnienia umieszczania postów