Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

heh , fakt z kredytem na mieszkanie jest problem , ale można go łatwo obejść , z innym rzeczami jakoś nie ma problemu

a wole to niż co rok oddawać powiedzmy 10k podatku zamiast 600 zł
    no comment...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    heh , fakt z kredytem na mieszkanie jest problem , ale można go łatwo obejść
    Jak można obejść ten problem? pzdr
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja już mam mały mętlik w głowie bo nie wiem jaką formę opodatkowania wybrać a muszę jakąś wybrać

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I nastała taka niezręczna ciszaaa.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaca9 Zobacz posta
    I nastała taka niezręczna ciszaaa.
    no bo co tu pisać.. za i przeciw masz powyżej... skąd mamy wiedzieć jaki masz pomysł na biznes - czy będziesz miał stałe "koszty", jaki planujesz dochód/przychód, czy dla firm i reklamowe będziesz robić.. nie mamy szklanej kuli więc ciężko radzić.. w tym wątku masz gotowe rozwiązania tylko sam musisz zdecydować co dla Ciebie będzie optymalne..
    weź kartkę w kratkę porób rubryki i rozważ ile kasy masz zamiar dostawać, co i kiedy kupować, jakie od tego podatki zapłacisz i ile ew. odliczysz..
    i już..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Mam pytanie do osób rozliczających się za pomocą karty podatkowej. Czy opłacając składkę za styczeń odliczacie od karty podstawę składki zdrowotnej obowiązującą w tym roku, czy roku poprzednim?

Domyślnie

Wybaczcie jeśli odpowiedź na to pytanie już była....na jednej z 25 poprzednich stron

Czasami (raz na kilka miesięcy, albo i rzadziej) mam możliwość "dorobienia sobie" Nie jest to wyłącznie kwestia fotograficzna, bardziej coś w formie "usług konsultingowych" i nie sa też specjalnie duże pieniądze.
    Myślę o założeniu działalności + postać w mojej obecnej pracy na etacie, (którą zresztą bardzo sobie chwalę)
    W takiej sytuacji koszt miesięczny to składka 233zł z czego odliczyć można ok 190 z tytułu podatku co jak napisali poprzednicy daje ca 40zł miesięcznie.
    A co jeśli w miesiącu nie wygeneruję obrotu i nie będę miał żadnego podatku do zapłacenia ? czy wówczas płacę również tylko te 40zł.

Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. A ostatnio stwierdziłem, że kilka razy w roku przydaje się być jednoosobową firmą.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

[Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".]

Jeśli działalność gospodarcza jest opodatkowana w formie ryczałtu lub karty podatkowej nie masz możliwości rozliczenia ze współmałżonkiem. Składki płacisz cały rok, chyba że zawiesisz działalność.
    :wink:

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inka Zobacz posta
    [Jak prowadząc DG wygląda wspólne rozliczenie z małżonkiem + odliczenie podatku "na dzieci".]

Jeśli działalność gospodarcza jest opodatkowana w formie ryczałtu lub karty podatkowej nie masz możliwości rozliczenia ze współmałżonkiem. Składki płacisz cały rok, chyba że zawiesisz działalność.
    ok, a jeśli ktoś ma i działalność i oprócz tego pracuje np. na umowę o pracę, to już nie tak do końca chyba.

wtedy musi rozliczyć się 2 x.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    ok, a jeśli ktoś ma i działalność i oprócz tego pracuje np. na umowę o pracę, to już nie tak do końca chyba.

wtedy musi rozliczyć się 2 x.
    Tak, z pracy i ew. zleceń (tzn. umowa zlecenie i umowa o dzieło) tradycyjny PIT np. 37. Nie ma możliwości wspólnego rozliczenia - zastrzeżone w przepisach. Z karty podatkowej PIT-16a. Dochody z karty nie pojawiają się w PIT-37, nie mają więc wpływu na progi podatkowe.
    :wink:

Strona 24 z 28 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów