Pokaż wyniki od 1 do 10 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    No dobra a jak jestem zatrudniony na umowę o pracę i nie chce działalności. Czy mogę podpisać z młodymi UMOWĘ ZLECENIE I odprowadzić od tego 18%?? jak się z tego ewentualnie rozliczyć na koniec roku?
    umowę o dzieło a nie umowę zlecenie.. a jak się rozliczyć? normalnie - podatek zapłacić, deklarację złożyć a w rocznego pita wpisać co trzeba..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    umowę o dzieło a nie umowę zlecenie.. a jak się rozliczyć? normalnie - podatek zapłacić, deklarację złożyć a w rocznego pita wpisać co trzeba..
    No właśnie mi kamerzysta mówił ze umowa zlecenie. Umowę o dzieło można podpisać chyba tylko z firmą a nie z osobą prywatną. Mogę się mylić, nie chce mi się 3 trzeci raz czytać całego wątku

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    Umowę o dzieło można podpisać chyba tylko z firmą a nie z osobą prywatną. Mogę się mylić, nie chce mi się 3 trzeci raz czytać całego wątku
    Wystarczy wpisać w googla "umowa o dzieło z osobą prywatną" przed napisaniem gdybaniowego posta . Parę sekund i wszystko jasne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wystarczy wpisać w googla "umowa o dzieło z osobą prywatną" przed napisaniem gdybaniowego posta . Parę sekund i wszystko jasne.
    Skorzystałem, ale i tak nie wszystko jasne. OK jestem głąb i jak ktoś mi tego nie wytłumaczy jak krowa na rowie to wiedział nie będę:-)

Podpisuje UMOWĘ O DZIEŁO (jako osoba nie firma) z drugą osobą (też nie firmą) na wykonanie zdjęć np. ślubnych i biorę za to 1000 zł.
    Pytanie??:
    1. Czy podatek mam zapłacić w miesiącu, w którym otrzymałem zapłatę za dzieło, ewentualnie jaka deklaracja.
    2. Ile by tego podatku było w zł i dlaczego tak dużo ??
    3. jaki pit roczny muszę złożyć?
    4. Czy nie przeszkadza to we wspólnym rozliczaniu się?

Wszystkim wyrozumiałym z góry dziękuję.

Uprawnienia umieszczania postów