Strona 10 z 29 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    - Załącznik nr 4 poz 90 określa dokładnie usługi fotograficzne opodatkowane kartą podatkową, nie ma tam wymienionej fotografii reklamowej, jest jednak fotografia techniczna i jeśli umiesz ładnie uzasadnić że fotografie reklamową można uznać za fotografie techniczną możesz złożyc wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej potwierdzającej Twoją tezę. Natomiast wyłączenie fotografii reklamowej znajduje się w załączniku dot. ryczałtu ewidencjonowanego i wielu urzędników uznaje że ponieważ karta jest formą zryczałtowaną to rozciąga to wyłączenie na kartę .
    No właśnie to rozciąganie urzędników to jest takie trochę nie bardzo.

Art. 8.
    1. Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych,
    z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:
    3) osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:
    e) świadczenia usług wymienionych w załączniku nr 2 do ustawy,
    Art. 12.
    1. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:
    i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika
    nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11),
    fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do
    ustawy
    , przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania
    (PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów
    (PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy,
    Załącznik nr 2
    Wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, oznaczonych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług

20 grupa 74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
    Jak widać wszędzie jest jasno mowa typowo o "Ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych" a nie o " Karcie podatkowej" czy też ogólnie o "zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów
    osiąganych przez osoby fizyczne"

a co do załącznika 4 CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI USŁUGOWEJ
    I WYTWÓRCZO-USŁUGOWEJ OBJĘTEJ OPODATKOWANIEM
    W FORMIE KARTY PODATKOWEJ.

Wykonywanie w zakładzie i poza zakładem fotografii,
    filmów i przeźroczy: portretowych,
    reportażowych, okolicznościowych, krajobrazowych,
    technicznych itp.
    Jasne można to nazwać fotografia techniczną, a nawet czasami reportażową, ale przecież na końcu jest "itp." i dlaczego tam nie podczepić reklamowej?

i jeszcze link do pewnego orzeczenia, wprawdzie pytanie nie dotyczyło wykonywania fotografii reklamowej, na karcie podatkowej, ale jednak gość typowo pisze, że reklamową też robi i się do tego nikt nie przyczepił.

Wnioskodawca jest podatnikiem prowadzącym działalność usługową, w zakresie usług fotograficznych (wykonywanie fotografii na zamówienie, fotoreportaży, wizualizacji działalności przedsiębiorstw, fotografii reklamowych i produktowych) - PKWiU 74.20., dla celów „Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym...” sklasyfikowanych jako usługi fotograficzne pozostałe (zał. 3 do Ustawy poz. 90).
    http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p...mpp_s_strona=1
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Dałeś link do szukajki jesli możesz to podaj numer tej interpretacji.

Faktycznie to itp daje tutaj pole do popisu, ale również dla urzędników z doświadczenia wystąpiłbym o interpretacje indywidualną
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

kurcze, nie mogę tego zlinkować,

jak w szukajce wpiszesz słowo fotografia to będzie to pierwsza interpretacja z brzegu.

1. interpretacja indywidualna, sygnatura: IPPB1/415-879/09-2/EC
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Ok przyznaję nie wziąłem pod uwagę "itp" wygląda więc na to że wybierając kartę podatkową jesteśmy "do przodu" z zakresem usług w stosunku do ryczałtu (tyle lat w tym siedzę a cały czas wyjść nie mogę z podziwu jak można po....yć przepisy.)
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, to dużo wyjaśnia. Czyli wychodzi na to, że będąc na karcie jedynym poważnym ograniczeniem może być brak możliwości wykonywania fotografii reklamowej. No chyba że w jakiś sposób obejdzie się przepisy

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

No właśnie nie, w wyniku bardzo owocnej dyskusji z mastercheat'em wychodzi na to że zakres usług fotograficznych określony w karcie podatkowej jest na tyle szeroki, że obejmuje również fotografie reklamową. Wskazuje na to interpretacja którą wskazał mastercheat, co prawda dotyczy ona innego zagadnienia związanego z karta podatkową, ale przedsiębiorca o nią występujący który jest na "karcie" w zakresie swojej działalności wymienił również fot reklamową i produktową, a wydaje mi się że Izba Skarbowa wydająca interpretację zakwestionowała by prawo do opodatkowania kartą podatkową nawet jeśli pytanie dotyczyło innego zagadnienia związanego z tą formą opodatkowania.

Domyślnie

A faktycznie, teraz doczytałem. Myślę jednak że w takich przypadkach trzeba by pisać do US o wydanie interpretacji przepisów dotyczącej konkretnej sprawy. Bo wiadomo, że co urząd, to może być różnie. Na "sąsiednim" forum toczy się też dyskusja na ten temat i jeden z użytkowników pisze tak:

"wybranie karty podatkowej tak samo jak i ryczałtu, powoduje że odcinasz się od wielu fotograficznych możliwości. Narażasz się także na nieprzyjemności w US kiedy się będziesz rozliczał, bo urzędnik stwierdzi, że praca która wykonałeś podchodzi pod fotografię reklamową, a takiej jak już wspomniałem, nie możesz wykonywać będąc na karcie podatkowej i ryczałcie. Zaufaj, wiem co piszę, zostałem o tym poinformowany na kursie, oraz znam dwa takie przypadki z życia...... znajomi przeszli koszmar w US.

Tak więc różnie może być i trzeba być ostrożnym

Domyślnie

ja jestem na karcie.
    mogę robić każdą fotografię - tak to rozumiem.
    Ograniczeniem jest to, że nie mogę mieć własnego LABU-u i robić odbitek - taką opcję wybrałem - płacę coś koło 230 zł miesięcznie stałego podatku.

jedna rzecz mnie zastanawia........ każdy fotograf w tej chwili obrabia zdjęcia na kompie, a to już podchodzi pod pracę graficzną....... co jest niezgodne z zakresem obejmowanym przez kartę podatkową.

????

:-/

Domyślnie

@ michal_sokolowski
    Te 230 zł to już po odliczeniu podstawy składki na ubez. zdrowotne?

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Dokładnie, tak jak pisałem w sąsiednim wątku jak coś nie jest czarno na białym występować o interpretację.

Chociaż teraz po dokładny wczytaniu się w przepisy na 99% mamy tu sytuację gdzie z ryczałtu jest wyłączona foto reklamowa a z karty podatkowej nie, właśnie dla tego że w załączniku do ryczałtu jest to wyraźnie napisane a załącznik do katy ma "itp" pod które spokojnie można podciągnąć reklamową.

Wskazuje na to fragment interpretacji zalinkowanej przez mastercheat'a:
    "Wnioskodawca jest podatnikiem prowadzącym działalność usługową, w zakresie usług fotograficznych (wykonywanie fotografii na zamówienie, fotoreportaży, wizualizacji działalności przedsiębiorstw, fotografii reklamowych i produktowych) - PKWiU 74.20., dla celów „Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym...” sklasyfikowanych jako usługi fotograficzne pozostałe (zał. 3 do Ustawy poz. 90).

Działalność jest opodatkowana w postaci karty podatkowej,..."

Skoro zapytanie nie zostało odrzucone z powodu zakwestionowania możliwości opodatkowania takiej działalności kartą podatkową to oznaczałoby szerszy zakres działalności foto w karcie niż ryczałcie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To była odp do briho ale w czasie pisania wpadły dwa posty
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-06-2010 o 11:17 Powód: Automerged Doublepost

Strona 10 z 29 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów