Strona 7 z 29 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

nikt dokladnie nie wie, ale cos czuje ze jak nie bedzie sie bralo za reportaz slubny conajmniej 2000 pln to mozna szybko pojsc z torbami ;]
    oczywiscie mam na mysli kilka takich zlecen za dwa tysiaki w miesiacu, zeby pozniej w okresie poza sezonem miec za co wyzyc z zarobionych i oszczedzonych pieniedzy.
    i w tym momencie jest problem, bo zeby krzyknac za usluge zdjec slubnych conajmniej 2000 pln trzeba miec przede wszystkim bogate i wartosciowe portfolio, odpowiedni (niestety obrzydliwie drogi) sprzet, oraz doswiadczenie zdobyte wieloma sezonami.
    jak zatem osoba, ktora ma zdolnosci ale ogranicza ja sprzet ma zdobyc srodki na jego kupno?
    - najprosciej postarac sie o kredyt, ale to jest zadluzenie wielomiesiecznie (albo i wieloletnie) ktore bedzie stanowilo ogromny klopot na poczatku dzialalnosci.
    dofinansowanie z uni zalatwi czesciowo sprawe, ale trzeba placic co miesiac zus + podatek i jest kolejny paradoks, bo za co ma wyzyc fotograf, ktory dopiero co otworzyl dzialalnosc i dopiero zbiera zlecenia?
    zbudowanie portfolio to kolejny klopot.. mysle, ze minimum dwa lata trwa budowanie pf, ktore bedzie na tyle dobre, ze mlodzi nie bede sie wahali zaplacic za usluge ponad 2000 pln
    no ale przez ten dwa lata, kiedy bierzemy za zdjecia odpowiednio mniej kasy co do prezentowanych umiejetnosci - trzeba placic zasrany zus.
    przeciez to jest chore
    reasumujac: imho niemozliwe jest aby poczatkujacy fotograf slubny /pomijam jego zdolnosci artystyczne, marketingowe itp/, ktory chce uczciwie rozliczac sie z polandem mial szanse rozwoju.
    nie chcialbym nic sugerowac, ale wydaje mi sie ze mozna na palcach jednej reki policzyc osoby, ktore zaczely ten biznes od samego poczatku legalnie.

teraz Polska!
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    moja księgowa twierdzi, ze nie ma możliwości używania w firmie darmowego oprogramowania (np do wystawiania faktur, antywirów, itd...) i wszystko kaze mi kupowac i trzymac faktury i rachunki, bo jak twierdzi jeśli cos dostajesz darmo to ktos może to uznac za korzyśc finansową firmy a od tego to juz krok do kłopotów
    Tak? A niby jakie przeciwskazania widzi twoja ksiegowa w wystawianiu faktur drukowanych na przyklad z Excela, albo wysylanych w PDF'ach do klienta "drukowanych" za pomoca 'doPDF'.

Bzdura i tyle.

Bardzo bardzo dawno temu, kiedy jeszcze bylem na tyle glupi zeby bawic sie z ksiegowoscia samemu, uzywalem www.ifirma.pl. Zasadniczo mozna tam prowadzic cala ksiegowosc, dostep via WWW, drukowanie deklaracji.
    Kiedys (jakies 7-8 lat temu) koszt rozliczania sie u nich wynosil chyba 50pln miesiecznie (moze mniej, nie pamietam dokladnie).

Tak czy siak o wiele bardziej oplaca sie pojsc do ksiegowej, ktora nie dosc ze jest na bierzaco ze wszystkimi przepisami to jeszcze zajmie sie cala papierkologia... zabawy samemu z ksiegowoscia tylko dlatego zeby oszczedzic 100-200pln to zwykla glupota. No chyba ze ktos ma za duzo wolnego czasu.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nikt dokladnie nie wie, ale cos czuje ze jak nie bedzie sie bralo za reportaz slubny conajmniej 2000 pln to mozna szybko pojsc z torbami ;]
    oczywiscie mam na mysli kilka takich zlecen za dwa tysiaki w miesiacu, zeby pozniej w okresie poza sezonem miec za co wyzyc z zarobionych i oszczedzonych pieniedzy.
    i w tym momencie jest problem, bo zeby krzyknac za usluge zdjec slubnych conajmniej 2000 pln trzeba miec przede wszystkim bogate i wartosciowe portfolio, odpowiedni (niestety obrzydliwie drogi) sprzet, oraz doswiadczenie zdobyte wieloma sezonami.
    jak zatem osoba, ktora ma zdolnosci ale ogranicza ja sprzet ma zdobyc srodki na jego kupno?
    - najprosciej postarac sie o kredyt, ale to jest zadluzenie wielomiesiecznie (albo i wieloletnie) ktore bedzie stanowilo ogromny klopot na poczatku dzialalnosci.
    dofinansowanie z uni zalatwi czesciowo sprawe, ale trzeba placic co miesiac zus + podatek i jest kolejny paradoks, bo za co ma wyzyc fotograf, ktory dopiero co otworzyl dzialalnosc i dopiero zbiera zlecenia?
    zbudowanie portfolio to kolejny klopot.. mysle, ze minimum dwa lata trwa budowanie pf, ktore bedzie na tyle dobre, ze mlodzi nie bede sie wahali zaplacic za usluge ponad 2000 pln
    no ale przez ten dwa lata, kiedy bierzemy za zdjecia odpowiednio mniej kasy co do prezentowanych umiejetnosci - trzeba placic zasrany zus.
    przeciez to jest chore
    reasumujac: imho niemozliwe jest aby poczatkujacy fotograf slubny /pomijam jego zdolnosci artystyczne, marketingowe itp/, ktory chce uczciwie rozliczac sie z polandem mial szanse rozwoju.
    nie chcialbym nic sugerowac, ale wydaje mi sie ze mozna na palcach jednej reki policzyc osoby, ktore zaczely ten biznes od samego poczatku legalnie.

teraz Polska!
    Ja zaprzeczam żeby tak było. 1 czerwca minie równy rok odkąd prowadzę działalność. Wcześnie zdołałem w ramach budowy pf zrobić 2 śluby po kosztach. Wszystko następne za kasę. Owszem dostałem dofinansowanie co pchneło całość do przodu. Kase na zus trzeba było zarobić. Nie utrzymuje się i tylko w takiej sytuacji wyobrażam sobie możliwość wejść w ten biznes - przy braku po prostu innych kosztów np. mieszkaniowych. Portfolio można zbudować na kilku ślubach i nie potrzeba aż tak drogiego sprzętu żeby to zrobić. W tym roku cena ślub oscyluje w kwocie 2300 zł , w przyszłym roku 3000 zł , wszystko powoli własnym tempem idzie do przodu.

Generalnie można ale trzeba umić , potrafić i móc ;]
    no comment...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Portfolio można zbudować dużo szybciej Problematyczne jest utrzymanie się w momencie gdy dochodzą dodatkowe koszta, bo ZUS i cała reszta to załóżmy te 400-600 pln ale dodając do tego koszta mieszkaniowe robi się już bardzo nieciekawie :]

Dotacja dotacją, ale aby ją dostać należy utrzymać się przez okrągły roczek z firmy a to już nie lada wyczyn... Bynajmniej takie jest moje zdanie odnośnie sytuacji w Szczecinie heh zwłaszcza, że optymalne zapełnienie to 2 śluby miesięcznie...

Chyba żeby brać pod uwagę podwykonawstwo, ale to pozbawia nas możliwości wykorzystania do celów autopromocji zdjęć wykonanych właśnie w taki sposób.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

To żeby z kwestią zus było jasne: jeśli jest się gdzieś zatrudnionym i wynagrodzenie przekracza najniższą krajową to z działalności gospodarczej opłacamy tylko składkę na ubezpieczenie społeczne i o część tej składki pomniejszamy później podatek (płacimy 9% podstawy a od podatku możemy odliczyć 7,75%). I dodam, że jeśli chodzi o opodatkowanie kartą podatkową o której pisaliście trzeba być czujnym bo część usług fotograficznych nie podlega tej formie.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moje portfolio slubne praktycznie nie istnieje, pomimo tego od konca lutego b.r. udalo mi sie podpisac 11 umow na zdjecia slubne w tym roku oraz 2 na przyszly - cena od 1500 do 2500 w zaleznosci od pakietu.. na przyszly rok planuje podwyzke. Dzis kolejne spotkanie z klientami. Pomimo ze kokosy to jeszcze nie sa, to jednak da sie ...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

No to widać szczeciński rynek jest specyficzny :] Sporo osób narzeka tu na brak klienteli :P

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czacha nie mam pojecia jak ty to zrobiles.
    Zakladam jakas inwestycje w reklame, typu pozycjonowanie google (?)
    Moge jedynie pogratulowac heh
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po prostu robie dobre zdjecia

A na powaznie - nie robilem nic nadzwyczajnego ... nad pozycjonowaniem sie wciaz zastanawiam, nie stac mnie na razie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak , foto reklamowa dla firm nie podpada pod karte, i tyle w sumie.
    no comment...

Strona 7 z 29 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów