Strona 22 z 29 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Bywalec

Domyślnie

Polecam Ci serwis ePorady24 z którego sam dosyć często korzystam, za niewielkie pieniądze otrzymasz profesjonalną poradę prawną

na konkretne odpowiedzi z zakresu prawa podatkowego na forum fotograficznym raczej bym nie liczył
    pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w tym wypadku to i tak musisz być na zasadach ogólnych w sumie , przy ryczałcie foto reklamowe odpada ( jeśli ma się z tego tytułu przychodu , wchodzisz na zasady ogólne ) , przy tylu profilach i o KP raczej można zapomnieć
    no comment...

Domyślnie

Tylko zasady ogólne. Przerabiałem już ten temat. Możesz nie wchodzić w VAT, ale od podatku nie uciekniesz.

M.S.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    a właśnie że nie :-D

tego już się dowiedziałem

jest dokładnie tak jak piszesz tylko interpretacja inna.

Przy karcie podatkowej odlicza się składkę zdrowotną wpłaconą w danym miesiącu.

no i tak jak piszesz zus płaci się do 10-tego kolejnego miesiąca.
    Ale to nie znaczy że trzeba go zapłacić 10-tego tylko do 10, a więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zapłacić go np. w miesiącu którego dotyczy (np. 25-tego).

ja za czerwiec zapłaciłem zdrowotną 28 czerwca. Więc tym sposobem mogę odliczyć kwotę zdrowotnego od podatku opłacanego w lipcu za czerwiec.

ponieważ jak wcześniej wspomniałem Przy karcie podatkowej odlicza się składkę zdrowotną wpłaconą w danym miesiącu.

stawkę podatku mam 234 zł, działalność zacząłem od 10-tego więc podatku za czerwiec wyliczyli mi 164 zł.
    Zdrowotnego 7,75 wchodzi 200,92, więc pod odjęciu wychodzi podatek na minusie więc nie wpłacam nic. Tylko się zastanawiałem czy muszę coś dodatkowo wysyłać do US. ale chyba nie bo w styczniu będzie dopiero PIT 16A
    Panowie, pomóżcie odnośnie powyższej kwestii. Zbliża mi się termin opłacenia karty podatkowej i ZUS-u. Działalność rozpocząłem 1.07. Kilkanaście dni temu przyszło mi pismo z US o ustaleniu wysokości stawki na karcie. Wyszło tak jak myślałem, 255 PLN. Termin płatności do US mam do 7.08, a do ZUS-u do 10.08. I moje pytanie brzmi - czy da się zrobić tak, żebym nie musiał w tym pierwszym miesiącu płacić pełnej kwoty do US, a pomniejszoną o podstawę składki zdrowotnej?

Z tego co napisał mastercheat zrozumiałem, że jeśli ZUS opłacę jeszcze w lipcu, to już będę mógł odliczyć te 200,92 podstawy składki. Dobrze myślę? Czy jednak będę musiał tym razem zapłacić całą kwotę?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

o ile się nie mylę , to 10.08 płacisz ZUS za miesiąc 07 , więc może od podatku odliczyć
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

co zwykle wpisujecie na rachunku/fakturze za usługę foto dla firmy ?

"wykonanie fotografii na zamówienie" czy jakoś inaczej?

rozpisujecie na cenę jednostkową za zdjęcie? Czy raczej jako jednostkę traktujecie cała usługę?

proszę o podpowiedź.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to co sobie firma życzy ? ;]

a jak nic , to ogólnie "usługa fotograficzna"
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

spoko

zastanawiałem się po prostu czy, pisać coś o licencjach itp...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to zrób załącznik/umowę
    no comment...

Domyślnie

Zamierzam otworzyć działalność zajmującą się Fotografią i komputerami (obsługa firm, sprzedaż komputerów i urządzeń/akcesoriów z tym związanych na fv, czasem dla detalu, serwis ww sprzętu - oprogramowania, tworzenie/projektowanie reklam i banerów itp.).
    Stoję przed wyborem PKD i wybrałem takie:
    74.20.Z FOTO
    59.12.z postprodukcja związana z filmami, nagraniami video (tworzenie prezentacji dla młodych) chyba, że tego nie potrzebuję ?
    18.13.Z Przygotowanie do druku
    47.41.Z Sprzedaż detal. komp (tylko czy nie będę musiał wejśc na vat w tym wypadku?)
    62.02 doradztwo informatyczne
    95.11.Z naprawa i konserwacja urządzeń komputerowych
    73.11.Z działalność Agencji Reklamowych

Vatowcem na razie nie chcę być bo obsługi firm będzie nie dużo, traktuję to jako dodatek poza sezonem, bo kilka firm stałych powinienem mieć.

Jeśli ktoś ma podobny charakter działalności będę wdzięczny za podpowiedź.

Strona 22 z 29 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów