Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 500D + Kit (ostrosc na nieskonczonosc)

Dopiero zaczyna

Domyślnie 500D + Kit (ostrosc na nieskonczonosc)

Czy da sie ustawic ostrosc na nieskonczonosc przy obiektywie Kitowym w 500D? Juz jutro sylwester, chcialbym porobic fotki fajerwerkow a wg wielu "internetowych poradnikow" taka nalezy wybrac (zapominajac o AF),

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

af nie ustawi Ci ostrości na czarne niebo, to jasne. Ciężko będzie złapać też ostrość na już lecącym fajerwerku. metodą jest ustawienie na obiektywie MF i wyostrzenie ręcznie (najlepiej na live view) na jakieś światła na horyzoncie.

Domyślnie

Potem przymknąć przysłonę i wydłużyć czas (np. do 1sek.). Będą wtedy fajne, linie fajerwerków a nie jak przy krótkim czasie - drobne iskierki. Oczywiście statyw jest nieodzowny!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1 sec. wystarczy przy f8? czytalem o 2, 3-5 a nawe 15... pytam bo nigdy wczesniej nie robilem lustrem fajerwerkow i nie wiem jakiego efektu moge sie spodziewac dzieki za odpowiedz

Domyślnie

A jakie ma znaczenie czy lustrem, czy jakimkolwiek innym aparatem cyfrowym?
    A co do efektu jakiego możesz się spodziewać... Popróbujesz, to znajdziesz odpowiadające Tobie ustawienia.

Dopiero zaczyna Awatar janekmatrix
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muu Zobacz posta
    Czy da sie ustawic ostrosc na nieskonczonosc przy obiektywie Kitowym w 500D? Juz jutro sylwester, chcialbym porobic fotki fajerwerkow a wg wielu "internetowych poradnikow" taka nalezy wybrac (zapominajac o AF)

Witam,poczytaj może Ci to pomoże.

-http://digital-photography-school.co...raph-fireworks

-http://www.bobatkins.com/photography...fireworks.html

Po mojemu to tak:statyw,wężyk spustowy(pomaga też podniesione lustro) ISO 100,od 1s do 5s w zależności od warunków jakie zastaniesz,chodzi mi o ilość światła zastanego w kadrze innego niż fajerwerki. f/8 do f/11.Czas BULB jest pomocny tylko trzeba mieć refleks i troszkę szczęścia.To tyle mam nadzieję że to pomoże.Pochwal się fotkami.Pozdrawiam.

|C50D+BG-E2N||C50 f/1.4||S17-70f/2.8-4||T70-300||430EXII||Manfrotto190CXPRO3+496RC2||Nova180AW |

Uprawnienia umieszczania postów