Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Lampy studyjne w kosciele.

Mieszany widok

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

a ja się jeszcze zastanawiam nad połączeniem światła zastanego z żyrandoli kościelnych, czyli tak ok. 2800-3200K i lamp błyskowych - 5500K
    ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł. o ile nie muszę koniecznie włączać lampy to tego nie robię i jest ok. jasny obiektyw i podbite ISO daje radę
    Regulamin pkt 8.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    a ja się jeszcze zastanawiam nad połączeniem światła zastanego z żyrandoli kościelnych, czyli tak ok. 2800-3200K i lamp błyskowych - 5500K
    ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł.
    Pomarańczowe nakładki na softboxy, albo złote parasolki. Będzie jeszcze śmieszniej...

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

ubaw może być nieziemski - ale nie dla młodych. ja osobiście nie jestem zwolennikiem mieszania świateł. o ile nie muszę koniecznie włączać lampy to tego nie robię i jest ok. jasny obiektyw i podbite ISO daje radę
    filtry CTO na lampy.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Co za kretyński komentarz o "klerze, co to trzyma łapy..." etc. Sorry.

Do liturgii (każdej, także ślubnej) można podejść na dwa sposoby:

1. Jako osoba wierząca - wtedy liturgia jest czynnością nieco "innej kategorii" niż życie codzienne i robienie z niej cyrku nie przystoi.

2. Jako osoba niewierząca - a wtedy liturgia jest swego rodzaju spektaklem, czymś w rodzaju misterium odgrywanego na scenie, działaniem teatralnym o wymowie symbolicznej.

Jakby Cię prosili o uwiecznienie premiery "Dziadów" w Narodowym (właśnie premiery, nie mówię o próbach!), to też byś wlazł na scenę ze studyjnymi lampami? Czy raczej próbowałbyś zrobić jak najlepsze zdjęcia tak, żeby nie rozpraszać aktorów i publiczności? Czyli - jak ktoś napisał wyżej - tak, żeby cię nie zauważali?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Co za kretyński komentarz o "klerze, co to trzyma łapy..." etc. Sorry.

Do liturgii (każdej, także ślubnej) można podejść na dwa sposoby:

1. Jako osoba wierząca - wtedy liturgia jest czynnością nieco "innej kategorii" niż życie codzienne i robienie z niej cyrku nie przystoi.

2. Jako osoba niewierząca - a wtedy liturgia jest swego rodzaju spektaklem, czymś w rodzaju misterium odgrywanego na scenie, działaniem teatralnym o wymowie symbolicznej.

Jakby Cię prosili o uwiecznienie premiery "Dziadów" w Narodowym (właśnie premiery, nie mówię o próbach!), to też byś wlazł na scenę ze studyjnymi lampami? Czy raczej próbowałbyś zrobić jak najlepsze zdjęcia tak, żeby nie rozpraszać aktorów i publiczności? Czyli - jak ktoś napisał wyżej - tak, żeby cię nie zauważali?
    Szczerze? Sprawdziłbym oświetlenie i porozmawiał z oświetleniowcem, czy można "mocniej" (jeżeli byłoby zbyt mało światła). W kościołach oświetlenie jest niestety dziełem przypadku i oszczędności .

Co do faktu, że Msza to nie studio - 100% zgody.
    A Wątkotwórco - Ty możesz spróbować kupić świetlówki do oświetlenia ciągłego (85W energooszczędne - NIE 17W "jako 85W") i namówić księdza na ich założenie na czas mszy. Nikt się nie rozproszy, a będzie jaśniej.
    Fotograf platoniczny

Zablokowany

Domyślnie

Wlasnie chocby po to aby zdominowac zastane swiatlo zyrandoli...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widze, że niektórym na serio potrzebny jest kurs fotografii podczas obrzedów liturgicznych.
    Ja zdecydowanie odradzam studio w kościele, niepotrzebnie rozproszy cała atmosferę ceremonii. Zewnętrzna lampa do canona w zupełności wystarczy no oczywiście z jakimś jasnym obiektywem.
    A rozstawianie takiego szaleństwa jest niepotrzebne.
    Cytaty o ludu i klerze polecam adminowi tego forum.

Uprawnienia umieszczania postów