Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Lampy studyjne w kosciele.

Zablokowany

Domyślnie Lampy studyjne w kosciele.

Czy ktos z Was ma doswiadczenie z praca z lampami studyjnymi w kosciele?
    W ta sobote mam wesele i chcialem na chwile odstawic 580 a sprobowac ustawic tam lampki studyjne. Ksiadz jest wyluzowany, powiedzial - stawiaja gdzie chcesz
    Do dyspozycji mam dwie lampy studyjne 200Ws i 330Ws razem z 2 radyjkami.
    Bedac tam dzis ustawilem jedna z nich 200WS, i dla proby cos tam popstrykalem, ponizej beda efekty. Jedna lampa odbijana wysoko od sciany daje jak widac paskudne cienie, nalezaloby je jakos zniwelowac, moze ta 330 z drugiej strony?
    Czy mnoge prosic o sugestie jak je pospinac i optymalnie poustawiac? A moze ktos ma przykladowe fotki?
    Mam tez do dyspozycji 430, ktora 'widzi' sie (nie mam pocketwizardow) niekiedy z ta 580, ale to chyba temat na mniejsze pomieszczenia.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja niestety nie doradzę Ci jak to pospinać...
    a raczej odradzę ci takie eksperymenty...
    Ok jeśli ksiądz się zgodził, to miło z jego strony i chwała mu za luźne podejście do sprawy
    ale ksiądz nie jest tu najważniejszy...
    Pamiętaj że ludzie zwracają uwagę na wszelkie ustrojstwa wokół nich, a jeśli jeszcze te ustrojstwa błyskają to już w ogóle...
    Będziesz tym samym rozpraszał gości i Młodych a nie jest to wskazane
    Osobiście w kościele staram się nie używać lampy (tylko w ostateczności) ale błyski z lamp studyjnych będą skutecznie odciągać uwagę od najważniejszego elementu ceremonii, czyli pary młodej!
    Im jesteś mniej widoczny tym lepiej, a tu raczej będziesz rzucał się baaardzo w oczy!
    Przepraszam za taki wywód ale ja osobiście uważałbym w kościele z takimi eksperymentami
    Pozdrawiam
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

a ja bym chetnie zobaczyl sesje w kosciele z uzyciem normalnego sprzetu studyjnego. mocne lampy, softboxy, itd.
    w sumie moze nie bylo by to takie glupie ustawic na zurawiu beauty-dish nad para mloda
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    a ja bym chetnie zobaczyl sesje w kosciele z uzyciem normalnego sprzetu studyjnego. mocne lampy, softboxy, itd.
    w sumie moze nie bylo by to takie glupie ustawic na zurawiu beauty-dish nad para mloda
    kwestia dyskusyjna, przy oswietleniu takim trzeba sie liczyc z tym ze mamy efekt jasnej Pary Młodej i cemnego/czarnego tła

no chyba że w kościele rozstawimy jeszcze ze 3/4 inne lampy zeby wyrownac ekspozycje

no i kwestia cieni jeszcze jest, przy ustawieniu lamp na wprost, ciezko tez ustawic lampy uniwersalnie pod rozne kadry, szczegolnie ze w polowie nich byly by one w nim
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Nie no dajcie spokój, to wiochą zalatuje Jak można tak niszczyć ceremonię?
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Zablokowany

Domyślnie

No no... Widzę ze kler nadal trzyma łapę na ludem;-)

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Jak to do mnie było to akurat jestem ateistą, tak nade mną tę łapę trzyma
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

to nie kwestia trzymania łapy kleru nad ludem tylko kwestia powagi sakramentu
    Nie wiem co na to młodzi, ale niektórzy takie zabiegi mogą źle odebrać, ot taka sesja zdjęciowa w kościele..
    Dlatego wprowadzone są kościelne kursy dla fotografów, by ustrzec się przed wszelkimi zabiegami mogącymi przeszkadzać w prowadzeniu lub/i odbiorze ceremonii
    W wielu kwestiach nie zgadzam się z klerem ale obowiązują pewne zasady i wypadałoby je uszanować....
    Poza tym tak jak wcześniej napisano, może być problem z płaskimi fotami i cieniami
    Może jestem zbyt staromodny, ale ja bym czegoś takiego nie spróbował
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Zablokowany

Domyślnie

Czasy są takie ze mlodzi coraz częściej wiedza uwagę przykladaja do tego jaka limuzyna podjada, czy tez na jakiej sali będzie zabawa. Sam faktu ze to ich slub schodz na dalszy plan. Niestety dla tradycjonalistow tak będzie coraz czescej. Wspomnę choćby film Wesele
    W.Smarzowskiego, gdzie wytyka się kamerzyscie niewielkie rozmiary kamery;-)))
    Jesli młodych/rodziców na to stać, to chcą mieć wszystko największe, najokazalsze choc po prawdzie nie zawsze najlepsze.Wyznają zasadę - jak na widza tak nas piszą.. Czy nie jest to dobry klient? Studyjne oświetlenie w kościele nie jest w takim układzie czymś najgorszym... Poza lapaniem światła zastanego i doplabiem lampa może wnieść jakieś urozmaicenie izrro szumow na fotkach.

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

NIe no dla mnie to technicznie niemozliwe... jak sbie to kolego wyobrazasz? mlodzi po ceremonii wychodza z kosciola , musisz zrobic zdjecia jakw ychodza , przed kosciolem , zyczenia i potem na zabawee wiec kiedy zdazysz te lampy zlozyc? jak dla mnie to pomysl bez sensu logistycznie nawet sie nie pozbierasz , i ludzie beda krzywo patrzec... to nie jest ustawiana sesja tylko slub , reportaz wiec wedlug mnie takie lampy sie nie sprawdza. Wwez lepiej asystenta druga lampe systemowa i niech ci pomaga doswietlajac.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów