Bardzo bardzo dziękuję! Jak zwykle ;-)
A teraz kilka moich wniosków. Oczywiście tu znowu poproszę Cię o weryfikację, żeby nie wprowadzać w błąd innych.
Filmów jeszcze nie zdążyłem przejrzeć, ale zrobię to na pewno!
Wydaje mi się, że znalazłem błędy w swoim postępowaniu. Przede wszystkim zignorowałem Picture Style, co jest dużym błędem. Myślenie jak RAWy, to cała reszta jest nieistotna - jest błędne. Po drugie brak konsekwencji. Dla jednych będzie to oczywiste, dla innych przy nadmiarze zajęć, pracy i zdjęć - może nie.
Do rzeczy:
Błąd pierwszy. Korzystanie z dowolnych ustawień Picture style podczas pracy z RAW, a później ustawienie wygodnego mi profilu w ACR lub LR. Co powoduje - piękne kolorki na LCD aparatu, normalne PREWKI np. w LR i po chwili zupełne odejście po renderingu.
Jak powinno być? Picture style - np. NEUTRAL, otwarcie w ACR/LR z profilem Camera Neutral i dopiero praca nad zdjęciem. Co daje? Bardzo zbliżony obraz na prewce, w DPP oraz w ACR/LR - na dzień dobry.
I drugie - konsekwencja - jeśli Portret w PCT ST, to profil portret w ACR/LR.
A nie dowolny.
Co nie zmienia faktu, że profil portret daje mocno czerwoną buzię w każdej z kombinacji i tu mam jedyne wątpliwości co do swojej puszki. Ale wydaje mi się że z 40D było podobnie.