Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.
Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.
Wylicz sobie przysłonę, jaką będziesz potrzebował do danej głębi ostrości tutaj: http://www.dofmaster.com/dofjs.htmlZamieszczone przez Błajo
Nie wiem, jak blisko jest pierwszy plan zdjęcia, ale f22 przy ogniskowej 50 mm to na prawdę bardzo duża GO.
Jeśli chodzi o UV to tylko zaszkodzi
Jesli chodzi o pasek to jakiś żródło światła sie po prostu poruszało. Ktoś jechał na rowerze ? Szedł z latarką ? Cokolwiek. To nie wina szkła
urlop mi sie konczyZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
UFO! Chlopaki UFO jak babcie kocham :grin:Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ja w to nie wierze, w te flary, z Canona! Ten watek to musi byc jakas prowokacja czarno-zoltych!![]()
jaja sobie chyba robisz. to co matryca 300D wyciagnie w cieniach pozostaje dla G5 w sferze marzen. a sek w tym, ze na zdjeciach nocnych wlasnie cienie sa najwazniejszeZamieszczone przez Błajo
flara nie zalezy od czasu ekspozycji. to jest cos co pojawia sie w obiektywie i juz "dolatuje" do wnetrza puszki, niezaleznie od tego jak dlugo jest naswietlana matryca.Zamieszczone przez Błajo
swoja droga, to ta flara powinna byc tez widoczna w celowniku. w celowniczku 300D moze nie tak latwo ja dostrzec, ale tez tam jest
bez sensu. gwiazdka pojawia sie na skutek refrakcji swiatla na krawedziach przeslony. nie cholery nie zalezy od czasu ekspozycji. przeslona zbudowana jest z ilus tam listkow (to zalezy od obiektywu - w tym Tamronie, jak widac po zdjeciach - z 7-miu). tam gdzie listki nakladajac sie na siebie nie ukladaja sie "gladko" (rozniczkowalnieZamieszczone przez Błajo
), tylko sa pod mniejszym lub wiekszym katem, tam swiatlo ulega refrakcji.
takich gwiazdek praktycznie nie ma przy przeslonach kolowych (sa bardzo male), a sa male przy zaokraglonych listkach przeslony (czeste w obiektywach portretowych). dla odmiany, w wiekszosci zoom-ow o 6 czy 7 listkach gwiazdki sa dosc silne
gwiazdka zalezy od przymkniecia przeslony - a dokladniej: od tego pod jak ostrym katem nachodza na siebie listki przeslony. wez sobie obroc aparat obiektywem do siebie, zdejmij ze szkla klapke, zaswiec od tylu korpusu lampke stolowa (tak zeby swiecila w celownik), wlacz, ustaw przeslone f/11 i wcisnij przycisk podgladu GO (nie wiem czy trabant takowy ma, wiec jakby co to ustaw w manualu czas ekspozycji 2-4s, zebys zdarzyl cos zobaczyc i strzel fotke). popatrz w srodku obiektywu jak sie listki przeslony ukladaja.
50/1.8 ma 5-listna przeslona. o mocnych katach nachodzenia listkow. to nie ma prawa nie produkowac gwiazdek. nie ma to zadnego zwiazku z klasa optyczna obiektywu, ktory akurat jest mega-zaj...styZamieszczone przez Błajo
a inne pytanie: po kiego czorta Ci UV na zdjeciach nocnych??? pomijam zupelnie fakt, ze akurat do zdjec nocnych filtr UV jest odradzany... w ogole po co filtr na obiektyw??? po to zeby swiatlo mialo sie w czym odbijac i tworzyc dodatkowe refleksy? zeby kontrast zmniejszyc?
moja rada:
najpierw troche poczytac o co chodzi. a potem narzekac, ze sprzet nie taki. zlej baletnicy, to rabek spodnicy...
Ale zdjecia z flarami po kabelku z puszki a nie ze szkla sobie biegna ;-)Zamieszczone przez akustyk
![]()
![]()
![]()
a to niekoniecznie. w Canonach jeszcze sa karty pamieci, ktore mozna wyjac i przez czytnik zgrac. na dysk przenosny albo bezposrednio do kompa, jesli jest pod reka :-)Zamieszczone przez pn_
strasznie niewygodne musza byc te zolte aparaty, jesli tylko przez kabelki sie zdjecia zgrywa![]()