Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Canon EOS 500D jaka pamiec?

Domyślnie

@Bolek02

Znalazłem w sklepie za 66 PLN http://www.proline.pl/?p=TOSHIBA+KTK-00214-10N

Ale jesteś pewien, że będę na niej mógł nagrywać pełne 24 minutowe filmy w FullHD na moim 500D?

Nie chcę znowu umoczyć, już byłem na tyle zdesperowany, żeby kupić SanDisk SDHC 8GB Extreme 30 / 30 (http://www.proline.pl/?p=SDSDX3-008G-X46), ale on kosztuje ponad 100 PLN.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elminsterr Zobacz posta
    Kupiłem firmy TakeMS 16GB na Allegro. Na karcie jest opis class 6.

Zrobiłem testy:
    A powtórz test dla dużo większych plików - np 3*4GiB. MYślę, że wyniki będą gorsze.

NB. sam mam Sandiska 4GB Ultra II (Class4, marketingowo "15MB/s"), Sandiska 8GB Extreme III (Class6, marketingowo "20MB/s") i obie dają radę - nic nie rwie, nic nie zrywa nagrań
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam konkretnie taką http://www.ceneo.pl/8388622 i robię na niej fotki, filmy kręcę sporadycznie. Jestem w pełni zadowolony

Domyślnie

@Bangi

Czyli masz ten dokładnie ten model (http://www.proline.pl/?p=SDSDX-008G-X46) 20/20 i on daje radę na 550, tak?

Jeśli tak, to w takim razie chyba się na ten model zdecyduję, zawsze trochę taniej...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dokładnie ten model, daje w pełni radę, nic się nie wiesza, przy nagrwyaniu filmów,
    ani razu mi żaden warning o buforze nie wyskoczył, nie ma chyba raczej sensu kupowac szybszej,
    osobiście nie mam żadnych zastzreżeń do tej karty i pewnie przed wakacjami kupię drugą taką

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

ma 20 mb zapisu wiec bedzie ok, sandisc tez firma ok, spokojnie mozna brac
    Canon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A ja ostatnio kupiłem 32GB (Silicon Power) do 400D i jak na razie sprawuję się dobrze. Mam jeszcze 8GB SanDiska i nie miałem żadnych problemów od jakiś 3 lat.

I uważam że lepiej kupować większe karty niż żąglować mniejszymi rozmiarami. Prawdopodobnie szybciej zgubiecie te karty niż one padną. Takie jest moje zdanie.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    (...) I uważam że lepiej kupować większe karty niż żąglować mniejszymi rozmiarami. Prawdopodobnie szybciej zgubiecie te karty niż one padną. Takie jest moje zdanie.
    to akurat kwestia dyskusyjna, bo co zrobisz jak w pełni "załadowana" karta padnie? może być problem , oczywiście wszystko zależy od nawyków, ale bezpieczniej jest kilka kart mniejszych IMHO

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    to akurat kwestia dyskusyjna, bo co zrobisz jak w pełni "załadowana" karta padnie? może być problem , oczywiście wszystko zależy od nawyków, ale bezpieczniej jest kilka kart mniejszych IMHO
    Jeżeli robiłbym bardzo ważne zdjęcia np. ślubu i z 4 kart padała by mi akurat ta gdzie małżonkowie zakładają sobie obrączki ogólnie moment kulminacyjy i cała kwintesencja sytuacji to i tak mimo tego że miałbym inne zdjęcia całość jest niestety ogólnie mówiąc skopana. Więc ten argument nie przemawia do mnie.

Jedynym wyjściem z sytuacji jest po prostu robienie kopii zdjęć. Jeżeli aż tak bardzo bym nie ufał swojemu sprzętowi (który oczywiście zawsze może zawieść) to jest to jedyne sensowne rozwiązanie. Są urządzenia które można kupić specjalnie przeznaczone do tego celu (fotobanki) i nie są one wcale drogie. Wówczas mógłbym mówić o tym że jestem w miarę zabezpieczony. Ale to że z jednej z 4 kart najważniesze zdjęcia zostaną stracone nie ma i tak nic wspólnego z pojemnością nośnika. Jedyną konsekwencją byłoby wypracowanie co jaki czas taką kopie robić. Wg mnie to jedyny sposób dający jakąś gwarancję przynajnie na odzysanie zdjęć z ostatniego backupu.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Albo kupic 1d na dwie karty
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów