Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: canon 50d- jakie obiektywy do niego?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli by zrezygnować z warunku szczelności obiektywów to wybrałbym canona 17-55/2,8IS USM i 10-22/3,5-4,5USM.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    ZESTAW 1 Z tych 3 jest najbardziej uniwersalny i sensowny.

Ja osobiście jeżeli miałbym brać 2szkła pod cropa to zdecydowanie były by to:
    17-55/2.8 IS USM + 70-200/2.8 L (ew. wersja z ISem - zależnie od budżetu)...
    Widzisz - to dobry wybór !
    Obiektywu EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM zdecydowanie nie polecam! słaba jakość, ciemny, pozbyłem się go ze stratą, ale bez żalu.
    Jeszcze jedna uwaga: 24-105 L prawie kultowy do FF, na niepełnej, mocno upakowanej matrycy 50D nie za bardzo pokazuje swoją klasę, raczej odradzam, chyba, że w realnej przyszłości planujesz zmianę na pełną klatkę.
    Przed kupnem zapoznaj się z testami np na www.optyczne.pl.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Żeby nie było, testy szkieł na 50D: http://www.photozone.de/canon-eos

Domyślnie

to ja jestem dziwny...
    mam 40D

70-200/f4 - wiadomo klasyka, L-series dla ubogich każdy powienien mieć przynajmniej ten tele.
    chociaz po teleobiektywie mam dosyć szkieł ze światłem 4.0.
    50/1.8 - 50 mm trzeba mieć ! 1.8 to najlepsze z najtańszych szkieł Myślę zeby kiedyś kupić 50/1.4
    16-35 MKII - full wypas ! załatwia wnętrza, landszafty i architekturę. Mój prywatny TOP jeśli chce się zrobić extra fotkę. Jak się kiedyś zwolnię z etatu i zacznę robić "ślubniaki" do wnętrz będzie w sam raz. <lol>
    w wersji niskobudżetowej polecam 17-40/4.

17-85 IS Najchętniej bym go wyrzucił ale.... ma fantastyczny zakres ogniskowych na cropie (na tym zalety się kończą). Kiedyś pójdzie na allegro od złotówki i nie będę za nim tęsknił.

W tak zachwalanych przez Was 24-105 nie ma szerokiego kąta na cropie. Co z tego, ze jakość obrazu jest super (choć fotki z 70-200 w zakresie 70-100 bardziej mi się podobają :P ) jak na "szerokim kącie" jest ciemno ! Chorowałem na 24-70 ale właśnie przez brak szerokiego kąta zaszalałem z tym 16.
    Stabilizacja nie zamrozi ruchu (slogan ale podpisuję sie oburącz)

Wszystko sprowadza sie do kasy. To nie jest tanie szkło i długo się po nim nie pozbieram, ale radość po tym co można zrobić we wnętrzu na 16mm - jest tego warta.

Dopiero zaczyna Awatar GTeam

Domyślnie

No to moje na 50D mam:
    - Nową Sigmę 10-20 f/3.5 - niech mi który pokaże gdzie jest stara wersja lepsza?? Chyba że nie miał... Jest fajne światło i szeeeeroooooko..
    - 50mm f/1.8 - obowiązkowo, choć niedługo 1.4 będzie
    -85mm f/1.8 - kult, ostro i dobrze) ciułam na Lkę ale to większe wyzwanie
    - 70-200 f/4 - bo czasami coś w tele się przyda...

Jest ogólnie zakres uniwersalny. Czasami dokupiłbym coś pomiędzy 20-80.
    Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GTeam Zobacz posta
    No to moje na 50D mam:
    - Nową Sigmę 10-20 f/3.5 - niech mi który pokaże gdzie jest stara wersja lepsza?? Chyba że nie miał... Jest fajne światło
    Fajne światło to jest w tokinie 11-16/2,8.

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Fajne światło to jest w tokinie 11-16/2,8.
    To do tokiny jeszcze 17 - 55/2.8 i 70 - 200/2.8 L....dzisiejszy odcinek sponsoruje przesłona 2.8 :-)
    |Canon|

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NawaShibari Zobacz posta
    A co powiecie na Sigmę 18-50 f/2.8 EX DC macro??
    Mam tę sigmę i polecam. Przyzwoicie wykonany lekki i jasny zoom z dość celnym i szybkim pomimo braku HSM autofocusem.
    Gorszej jakości jesli chodzi o ostrość spodziewać się można na 50 mm, ale to dość typowe dla większości tego typu zoomów - tutaj raczej trzeba przykręcić do 3,5-4, zeby mieć ostre zdjecie (po to dla portretówek mam jeszcze 50mm 1.8). Jeden z lepszych zoomow w tej klasie cenowej zdecydowanie.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów