NIe no co Wy - facet musi miećrąbnięty albo 20D albo szkło - takie nieostrości ??????? 5D to aparacik na który jeszcze soebie nie pozwolę i pewnie kupię ponownie drugiego 20D ale zdjęcia jakie otrzymuję z 20D na pewno nie są tak nieostre ...![]()
NIe no co Wy - facet musi miećrąbnięty albo 20D albo szkło - takie nieostrości ??????? 5D to aparacik na który jeszcze soebie nie pozwolę i pewnie kupię ponownie drugiego 20D ale zdjęcia jakie otrzymuję z 20D na pewno nie są tak nieostre ...![]()
Analog i cyfra
Zgadzam się.nieco inaczej porownuje sie aparaty... i napewno stosuje sie TEN SAM obiektyw
Podpinając np. do Marka II spieprzone szkło, okaże się że robi gorsze foty niż np. 300 D.
1. Zgadzam sie z opiniami, ze testy nalezy robc tym samym obiektywem z przyczyn dla mnie oczywistych, a jesli ktos uwaza, ze nie mam racji, to niech podepnie do puszki dwie takie same elki i... moze byc (podkreslam moze) byc roznie (zachecam do poczytania watkow o loterii przy kupnie roznych szkiel). Co dopiero mowic o dwoch zupelnie roznych szklach.
2. Zdjecie wykonane 20D dyskwalifikuje albo puszke albo obiektyw. Ja musze naprawde sie "starac" aby cos takiego wyprodukowac. Dla mnie dramat i ja jako "total amator" robie lepsze foty moim 20D.
3. Ogolnie uwazam, ze te dwa sample nie pokazuja rzeczywistosci.
Ostatnio edytowane przez slonek ; 30-09-2005 o 09:23
20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów
dla szukajacych dziury w calym , test zostal powtorzony:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/287581/1
oczywiste, ze dwukrotna roznica w cenie nie da dwukrotnie lepszych technicznie zdjec, tylko troche lepsze, ale wlasnie suma tych "troche" daje koncowy efekt
A dlaczego nie zrobić zdjęć:
- 20D + 50/1.4 (lekko cropnięte)
- 5D + 85/1.2L
z obydwoma szkłami przymkniętymi powiedzmy do f/5.6? W takiej konfiguracji można by chyba przyjąć, że obiektyw nie jest czynnikiem mogącym wpłynąć na wyniki![]()
Ale to sie sprowadza do dokladnie tego o czym wszyscy pisza, czyli zrobic test tym samym szklem. Niekoniecznie 85/1.2L, bo nie kazdy takie ma. Chocby denkiem od sloika ale od tego samego sloika.Te zdjecia byly zrobione w obu przypadakch na f11. Ale zawsze moze sie zdarzyc, ze krotka L-ka jest jakas trafiona (nawet na F11), np tak jak moja ;-( Plus krotszej L-ki pewnie bardziej dotyczy telecentrycznosc. Wiec powinno sie to zrobic tym samym obiektywem, dobrze domknietym, przy tej samej ogniskowej ale z dwoch roznych odleglosci. I nie bedzie dyskusji o metodologi testu.Zamieszczone przez muflon
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Moze wydaje Ci sie tak dlatego, ze nie porownywales do 5D?Zamieszczone przez DarekSzu
Ludzie, zajrzyjcie do linku ktory wyslalem a potem piszcie o tych "roznych" obiektywach
A ja z kolei podpisuję się pod postem Czachy - to jest bez sensu. To są dwa zupełnie różne szkła pod względem budowy, a nie tylko zakresu ogniskowych! Tak jak nie ma sensu porównywanie roweru MTB z szosowym, chociaż jest jakiś zakres zastosowań, gdzie jednym i drugim da się mniej więcej tak samo jechaćZamieszczone przez snowboarder
![]()
To ja zauważe, że jeśli interesuje mnie właśnie ten zakres zastosowań, to porównywanie jak najbardziej ma sens.Zamieszczone przez Jurek Plieth