Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: 5D a 20D - ale roznica!

Domyślnie

NIe no co Wy - facet musi miećrąbnięty albo 20D albo szkło - takie nieostrości ??????? 5D to aparacik na który jeszcze soebie nie pozwolę i pewnie kupię ponownie drugiego 20D ale zdjęcia jakie otrzymuję z 20D na pewno nie są tak nieostre ...
    Analog i cyfra

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

nieco inaczej porownuje sie aparaty... i napewno stosuje sie TEN SAM obiektyw
    Zgadzam się.

Podpinając np. do Marka II spieprzone szkło, okaże się że robi gorsze foty niż np. 300 D.

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1. Zgadzam sie z opiniami, ze testy nalezy robc tym samym obiektywem z przyczyn dla mnie oczywistych, a jesli ktos uwaza, ze nie mam racji, to niech podepnie do puszki dwie takie same elki i... moze byc (podkreslam moze) byc roznie (zachecam do poczytania watkow o loterii przy kupnie roznych szkiel). Co dopiero mowic o dwoch zupelnie roznych szklach.
    2. Zdjecie wykonane 20D dyskwalifikuje albo puszke albo obiektyw. Ja musze naprawde sie "starac" aby cos takiego wyprodukowac. Dla mnie dramat i ja jako "total amator" robie lepsze foty moim 20D.
    3. Ogolnie uwazam, ze te dwa sample nie pokazuja rzeczywistosci.
    Ostatnio edytowane przez slonek ; 30-09-2005 o 09:23
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Domyślnie

dla szukajacych dziury w calym , test zostal powtorzony:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic/287581/1
    oczywiste, ze dwukrotna roznica w cenie nie da dwukrotnie lepszych technicznie zdjec, tylko troche lepsze, ale wlasnie suma tych "troche" daje koncowy efekt
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A dlaczego nie zrobić zdjęć:
    - 20D + 50/1.4 (lekko cropnięte)
    - 5D + 85/1.2L
    z obydwoma szkłami przymkniętymi powiedzmy do f/5.6? W takiej konfiguracji można by chyba przyjąć, że obiektyw nie jest czynnikiem mogącym wpłynąć na wyniki

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A dlaczego nie zrobić zdjęć:
    - 20D + 50/1.4 (lekko cropnięte)
    - 5D + 85/1.2L
    z obydwoma szkłami przymkniętymi powiedzmy do f/5.6? W takiej konfiguracji można by chyba przyjąć, że obiektyw nie jest czynnikiem mogącym wpłynąć na wyniki
    Ale to sie sprowadza do dokladnie tego o czym wszyscy pisza, czyli zrobic test tym samym szklem. Niekoniecznie 85/1.2L, bo nie kazdy takie ma. Chocby denkiem od sloika ale od tego samego sloika.Te zdjecia byly zrobione w obu przypadakch na f11. Ale zawsze moze sie zdarzyc, ze krotka L-ka jest jakas trafiona (nawet na F11), np tak jak moja ;-( Plus krotszej L-ki pewnie bardziej dotyczy telecentrycznosc. Wiec powinno sie to zrobic tym samym obiektywem, dobrze domknietym, przy tej samej ogniskowej ale z dwoch roznych odleglosci. I nie bedzie dyskusji o metodologi testu.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekSzu
    ale zdjęcia jakie otrzymuję z 20D na pewno nie są tak nieostre ...
    Moze wydaje Ci sie tak dlatego, ze nie porownywales do 5D?

Domyślnie

Ludzie, zajrzyjcie do linku ktory wyslalem a potem piszcie o tych "roznych" obiektywach
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Ja uwazam, ze test ma sens...
    A ja z kolei podpisuję się pod postem Czachy - to jest bez sensu. To są dwa zupełnie różne szkła pod względem budowy, a nie tylko zakresu ogniskowych! Tak jak nie ma sensu porównywanie roweru MTB z szosowym, chociaż jest jakiś zakres zastosowań, gdzie jednym i drugim da się mniej więcej tak samo jechać

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Tak jak nie ma sensu porównywanie roweru MTB z szosowym, chociaż jest jakiś zakres zastosowań, gdzie jednym i drugim da się mniej więcej tak samo jechać
    To ja zauważe, że jeśli interesuje mnie właśnie ten zakres zastosowań, to porównywanie jak najbardziej ma sens.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów