Jako uniwersalny, może 35mm f/2, albo L?
Szerszy, niż 50mm, można zrobić jakiś landszafcik, portrecik też walnąć można, jakieś okolicznościowe - też, IMO to najrozsądniejsze szkiełko all-around.
Jako uniwersalny, może 35mm f/2, albo L?
Szerszy, niż 50mm, można zrobić jakiś landszafcik, portrecik też walnąć można, jakieś okolicznościowe - też, IMO to najrozsądniejsze szkiełko all-around.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Jeśli wystarczy Ci światło f/4 to ten obiektyw jest bardzo dobrym wyborem. Uniwersalny i solidny, królem ostrości to on nie jest ale ogólna plastyka obrazu jest znakomita
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Jeżeli pasuje ci f/4 rozważ jeszcze 17-40, fakt 24-105 jest tutaj bardziej uniwersalny, ale nakładają ci się ogniskowe. Przy kupnie używki zostało by ci nawet na 50 1.8Jeżeli wolisz szersze kąty to bierz 17-40, jeżeli cokolwiek innego to 24-105 będzie chyba najlepszym wyborem.
a nie lepszy byłby tamron 28-75/2,8?
Tamron jest ostry i ma jasność f/2.8. Na tym zalety tego szkła się kończą.
Jednak dodałbym jeszcze jedną-nowego można kupić za 1549pln.
Ostatnio edytowane przez Sunders ; 30-12-2009 o 01:45
A bo ja wiem czy dużo, kwestia gustu. Mnie wystarcza :-)
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=2
Dzięki za link, ciekawa stronka. Faktycznie, zbyt dużej różnicy nie ma, a co więcej - wydaje się, że 24-105 na ogniskowej 24 jest ostrzejszy niż o połowę droższy 24-70 z lepszym co prawda światłem, ale mniejszym zakresem ogniskowych.
Pomyślę nad tym 24-105. Dziś podpiąłem pod nie swojego 5D obiektyw Zeissa 50mm - jakość rewelacyjna, ale manualne ustawienia na codzień mogą czasem być problematyczne jednak. Tym bardziej robiąc zdjęcia kliszakiem bez live view:razz:
Nie no, manualne szkła w systemie EOS to mają sens jak kosztują max kilkaset złotych. 24-105 na 5D MkI zachowuje się bardzo fajnie i choć pewnie wyzwą mnie zaraz od heretyków to ja go wolę od 24-70.