Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 112

Wątek: Problem z nowym aparatem

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jak po stronie sprzedawcy ....klient musi miec podpisaną gwarancje jezeli jej nie ma to nie ma wogóle mowy + dowód zakupu
    ja nie pamietam jak to sie ma z rekojmie ale chyba nich mnie ktos poprawi występuje one PO okresie który przewiduje gwarancja
    rekojmie nie równa sie gwarancji pan myli 2 rzeczy.
    Jeżeli np mamy dowód a sprzedawca twierdzi że gwarancje wystawił to tylko sąd pozostaje.

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

klient musi miec podpisaną gwarancje jezeli jej nie ma to nie ma wogóle mowy
    Nie na każdy towar jest wystawiana gwaracja
    ja nie pamietam jak to sie ma z rekojmie ale chyba nich mnie ktos poprawi występuje one PO okresie który przewiduje gwarancja
    Poprawiam - występuje w okresie 2 lat od zakupu. Gwarancja nie ma tu nic do rzeczy
    Jeżeli np mamy dowód a sprzedawca twierdzi że gwarancje wystawił to tylko sąd pozostaje.
    Chyba sprzedawcy... Bo żeby gwarancja obowiązywała to klient musi ją podpisać, czyli się zgodzić na jej warunki, prawda? A nawet jak się zgodzi to nie musi z niej korzystać... bo ma rękojmię gwarantowaną ustawą.
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Nie można zrezygnować z rękojmi, to niezgodne z prawem. Można jedynie z niej nie korzystać:
    "Rękojmia za wady fizyczne i prawne, to odpowiedzialność sprzedawcy względem kupującego, która wynika z ustawy (kodeksu cywilnego art. 556 - 576), a nie z umowy stron i dotyczy zarówno rzeczy nowych, jak i używanych. Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady sprzedanej rzeczy, nie zależy od winy sprzedawcy, gdyż oparta jest na zasadzie ryzyka i ma charakter absolutny. Sprzedawca nie może się z niej zwolnić, nie może jej ograniczyć lub wyłączyć, gdyż w umowach z udziałem konsumentów (osób fizycznych) takie działanie jest niedopuszczalne."

Czyli jeśli coś kupię i to coś się zepsuje nie z mojej winy w ciągu roku mogę iść do sprzedawcy i powiedzieć, że chcę skorzystać z prawa rękojmi i żądam wymiany bądź zwrotu gotówki.

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Rękojmia obowiązuje przez 1 rok.

Domyślnie

Cytat:
    klient musi miec podpisaną gwarancje jezeli jej nie ma to nie ma wogóle mowy

Nie na każdy towar jest wystawiana gwaracja

To wtedy działa według pana tylko renkojmia ?
    (nie tez gwarancja ale na ogólnych zasadach za okazaniem dowodu zakupu)

w/g pana wogóle nie ma potrzeby realizacji gwarancji bo przecież w kazdej chwili możemy stosować rękojmie (wymiane na nowy) a to przecież bez sensu i tak nie jest napewno.
    w/g mnie rękojmia przysługuje w razie niezgodności z umową (a to nie znaczy uszkodzenie , chyba że sprzedawca zapewnił w umowie że sie nie zepsuje przez określony czas notabene byłby idiotą od takiego stanu rzeczy chrioni nas GWARANCJA a nie rękojmia)

Domyślnie

czyli jak udowodnić że zepsuło sie nie z mojej winy ?

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

poprawka - rękojmia trwa dwa lata. A przy okazji - dzięki za pomoc w walce ze sprzedawcami ;-)
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Tu sobie pocyztaj:
    http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/...konsument.html

Generalnie zazwyczaj korzystniejsze jest dla konsumenta koszystanie z rękojmi właśnie. Ja, jeśli mam coś do zareklamowania, zazwyczaj od razu wyraźnie zaznaczam, że chcę skorzystać z prawa rękojmi. Nic większego co prawda jeszcze nie reklamowałam.

Domyślnie

Na koniec dodam że dochodzenie swoich praw na podstawie rękojmii jest b.trudne i wręcz niewykonalne w takich warunkach więc spór jest i tak jałowy.

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS
    poprawka - rękojmia trwa dwa lata. A przy okazji - dzięki za pomoc w walce ze sprzedawcami ;-)
    Tomek, skąd masz info, że dwa lata? Pogooglałam trochę i wszędzie podają, że rok. Tylko na nieruchomości 3 lata.

Ja pracuję w dużym sklepie, co prawda w zupełnie innym dziale ale koledzy mnie nauczyli, żeby korzystać z rękojmi.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów