Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak uporządkować zdjęcia wg "EXIF"

Mieszany widok

geometry
    Guest

Domyślnie Jak uporządkować zdjęcia wg "EXIF" w Lightroom

Witam serdecznie przede wszystkim z uwagi, iż jest to mój pierwszy post.

Mam prośbę; porządkuję właśnie zdjęcia na komputerze. Korzystam z programu Lightroom, ale zauważyłem, że program porządkuje zdjęcia wg daty utworzenia pliku. Problem w tym, że data utworzenia pliku, zdecydowanie różni się od tej która zapisana jest w danych EXIF. Przypuszczam, że stało się tak w momencie np. zmiany nazwy zdjęcia.
    Bardzo proszę o pomoc, chciałbym, aby zdjęcia porządkowały się chronologicznie. Jeśli polecacie inny program również skorzystam. Musi to jednak być program pod system Mac OS.
    Dziękuję.
    Ostatnio edytowane przez geometry ; 27-12-2009 o 15:14

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

w zakładce Library masz na górnej belce taką opcje "atribute" - to jest filtrowanie zdjęć ndst. danych z EXIF
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

geometry
    Guest

Domyślnie

Dzięki, faktycznie zdjęcia uporządkowały się, ale pojawił się kolejny problem. Otóż program Iphoto z którego korzystałem wcześniej dodawał do każdego zdjęcia prevkę, który waży ~100 kb. Niestety te prevki też znalazły się przypadkiem w Lightroom i nie chcą się sortować po EXIF bo go po prostu nie mają. Dodatkowo żona robiła zdjęcia swoim Ixus 40 na najmniejszej rozdziałce i część zdjęć ma wagę właśnie pomiędzy 100 a 300 kb.

Pytanie zatem czy program rozpoznaje zdjęcia "po wyglądzie"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jesli chcesz odzielic te "prevki" od zdjec robionych Ixusem to nic trudnego, musisz wybrac filtrowanie po aparacie,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

geometry
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli chcesz odzielic te "prevki" od zdjec robionych Ixusem to nic trudnego, musisz wybrac filtrowanie po aparacie,
    ...prezpraszam zapomniałem dodać, że w naszej "galerii" są nie tylko zdjęcia robione przez nas /sami robiliśmy 3 aparatami/, ale również brata, szwagra, znajomych i Bóg wie kogo jeszcze :-) tak więc aparatów i obiektywów na liście mam odpowiednio 27 i 14.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez geometry Zobacz posta
    ...prezpraszam zapomniałem dodać, że w naszej "galerii" są nie tylko zdjęcia robione przez nas /sami robiliśmy 3 aparatami/, ale również brata, szwagra, znajomych i Bóg wie kogo jeszcze :-) tak więc aparatów i obiektywów na liście mam odpowiednio 27 i 14.
    mozesz dowolnie filtrowac fotki, tak aby pokazal Ci z 15 z tych 27 aparatow i 9 z tych 14 obiektywow

mozesz tez filtrowac po numerze seryjnym aparatu
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

geometry
    Guest

Domyślnie

mimo wszystko nie wiem jak oddzielić te prevki
    http://img694.imageshack.us/img694/9867/obrazek1b.png
    może załączone zdjęcie pozwoli zrozumieć mój problem, bo ja tak de facto nie mogę wprost oddzielić zdjęć preview od normalnych, ale nie będę się mądrzył po raz pierwszy używam programu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jesli te prevki nie maja EXIF'a to z listy modeli aparatow wybierz "unknown camera"

geometry
    Guest

Domyślnie

ok, działa. Dzięki.
    Czy myślisz, że zdjęcia, które robiła moja żona w małej rozdziałce miałyby mimo to swój EXIF, bo niektóre właściwe zdjęcia nie różnią się wielkością od tych, które faktycznie są prevkami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jesli nie byly edytowane w zadnym programie to na pewno maja EXIF, nawet fotki z telefonow komorkowych takowy maja,

oczywiscie wystarczy przejrzec fotki zeby sie upewnic

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów